Forstoppelse

Förstoppning hos bebisar

Forstoppelse hos babyer

Forstoppelse er vanlig hos små barn og går som regel over i løpet av et par dager. Men hvordan merker du om barnet lider av forstoppelse? Det enkleste er naturligvis å sjekke avføringen og se om den er hardere eller tregere enn normalt. Ofte merker du også at barnet har litt vondt, at magen er hard, og at barnet ikke spiser og tisser som vanlig. Barn som får morsmelk, får sjelden forstoppelse, siden melken inneholder lakserende stoff. Hvis barnet likevel får forstoppelse, bør du snakke med helsestasjonen.

Hva forårsaker forstoppelse?

Følsom for morsmelkerstatning

Hvis barnet får bare erstatning og har tilbakevendende problemer, kan han eller hun være følsom for nettopp den typen morsmelkerstatning. Du kan prøve å bytte type, men unngå å bytte flere ganger på kort tid – den lille barnemagen kan trenge tid til å venne seg til den nye maten. Det er også viktig å dosere riktig. Sjekk doseringsanvisningene en ekstra gang, spesielt hvis du prøver ut et nytt merke.

Forstoppelse ved smaksporsjoner

Når de minste begynner med smaksporsjoner, får de ofte forstoppelse. Husk å begynne med små smaksprøver, slik at magen får en myk start og rekker å venne seg til den nye maten. Hvis barnet har rukket å bli seks måneder, kan fruktpuré hjelpe til med å løse problemet.

Fiberrik kost

Hvis barnet spiser fast føde og har problemer med forstoppelse, kan det være lurt å ta en gjennomgang av kostholdet. Grønnsaker som brokkoli, blomkål, gulrøtter og erter har høyt fiberinnhold. Frukt som svisker, fiken, aprikos og pærer kan også få i gang igjen magen og i tillegg motvirke forstoppelse. Du kan gjerne bytte ut vanlig pasta med fullkornspasta og ha en klatt prim på det grove brødet.

Hjelp ved forstoppelse

Magemassasje og sykling

Hvis barnet blir illrødt i ansiktet uten resultater i bleien, kan du hjelpe til ved forsiktig å lette på trykket med en prompeventil. Magemassasje kan også være til hjelp. La babyen ligge naken på et mykt underlag. For sikkerhets skyld bør det også være vanntett, for eksempel et vanntett laken eller madrassbeskyttelse. Når barnet ligger behagelig, masserer du forsiktig med klokka med litt babyolje på hendene. Det kan også hjelpe å legge barnet på magen og «sykle» forsiktig med bena.

Forstoppning 01

Tørr bæsj betyr uttørket baby

At barnet får i seg riktig mengde væske, bidrar til å forbygge forstoppelse. Og skulle det bli stans i maskineriet, er det ekstra viktig med væske. Forstoppelse kan føre til væskemangel, og det merker du ved at barnet blir trettere enn normalt og får tørre lepper. Barn over fire måneder kan få litt ekstra vann. Gi vann ofte og i små mengder. Er babyen under fire måneder, kan du gi morsmelk eller morsmelkerstatning oftere og i mindre mengder.

Medisin mot forstoppelse

Hvis forstoppelsen ikke går over, finnes det medisin som kan hjelpe. Snakk med helsestasjonen for å få fagmessige tips og råd.

Når skal du kontakte helsetjenesten?

Forstoppelse er vanlig og som regel helt ufarlig. Men om barnet har problemer med forstoppelse og noe på listen nedenfor stemmer, kan det være lurt å snakke med helsestasjonen eller legesenteret, eller slå opp på helsenorge.no.

  • Tilbakevendende problemer med forstoppelse
  • Forstoppelsen har vart i over en uke
  • Stadig blod i bleien
  • Barnet får bare morsmelk, men avføringen er liten og hard
  • Barnet veksler mellom forstoppelse og diare
  • Barnet har vondt i magen
  • Barnet får vondt når det prøver å bæsje

Når skal du oppsøke lege umiddelbart?

I noen tilfeller er det viktig å søke hjelp umiddelbart. Hvis barnet har forstoppelse og opplever noen av punktene på listen nedenfor, skal du søke hjelp så fort du kan på legesenteret, hos døgnåpen legetjeneste eller på legevakten.

  • Barnet har svært vondt i magen.
  • Barnet kaster opp.
  • Magen er utspent og barnet kaldsvetter.
  • Barnet er uvel og har slim og blod i avføringen.