Babysvømming
Mange går på babysvømming med barna sine for å venne dem til og gjøre dem trygge i vann. Noen barn stortrives i det varme vannet, mens andre er mer skeptiske. Her kan du lese om babysvømming og om hva dere trenger av utstyr.
Det er varmt og fuktig, og klorlukten stikker litt i nesen. Møtet med svømmehallen kan være både spennende og litt rart for en liten krabat som ikke har vært der før. Men de fleste slapper av når de har vent seg til det nye miljøet og kjent på det deilige, varme vannet som omgir kroppen.
Hvorfor babysvømming?
Det er flere grunner til å ta med barn på babysvømming. De fleste trekker frem at barna blir trygge i vann, men også at tiden i vannet stimulerer tilknytningen og samspillet mellom forelder og barn. Det er ofte spennende å se hvor naturlig babyen beveger seg i vannet. All bevegelse i vannet fremkaller en slags virvler som for de fleste føles myke og behagelige mot kroppen. Det kan hjelpe barnet med å slappe av og bli bevisst på kroppen sin.
Hva skjer på babysvømming?
Det er fokus på lek i bassenget. Øvelsene er tilpasset barnets alder og kan handle om å lære seg å holde pusten, å flyte på ryggen og å kunne redde seg selv. I vannet utvikles også barnets balanse og motorikk. Noen velger å dukke hodet under vann, men det finnes flere øvelser for å få barna til å føle seg trygge i vannet.
Fra hvilken alder kan man begynne med babysvømming?
Når navlen er grodd, barnet veier minst 4 kilo og er over 3 måneder gammelt, kan man begynne med babysvømming. Hvis babyen ble født for tidlig, pleier man å regne tre måneder fra opprinnelig termindato.
Babysvømming tilbys de fleste steder der man har basseng som oppfyller strenge hygienekrav. Kursene ledes av en kvalifisert instruktør og foregår i vann som har en temperatur på minst 32 grader – ofte opp mot 34–35 grader. For at små babyer skal orke en hel økt, og ikke begynne å fryse, begrenses varigheten til 30 minutter.
Fakta om dykkerefleksen
Før trodde man at «dykkerefleksen» var nødvendig for at barn skulle kunne gå på babysvømming. Nå vet man at det viktigste er å lære barnet å holde pusten bevisst, slik at det kan klare seg hvis det havner i vannet ufrivillig. Refleksene har altså ingen praktisk betydning for barn som går på babysvømming.
Babysvømming og badebleie
Babyene som bader, skal ha badebleie med en kjerne som ikke sveller i vann, swimpants eller babybadebukse. Uansett hva du velger, må bleien eller badebuksen sitte godt inntil beina og magen, slik at det ikke lekker ut noe hvis babyen bæsjer. Badebuksen eller -bleien bør også være elastisk, slik at den ikke hindrer barnets bevegelser.