Barnesikring av hjemmet – sjekkliste
Mange foreldre er opptatt av å ha et barnesikkert hjem. Men når begynner man med barnesikring, og hva bør man tenke på? Her kommer en liten sjekkliste med gode tips for å redusere risikoen for ulykker i hjemmet.
Hjemmet skal være et trygt sted for barnet. Men siden hjemmet er det stedet der vi tilbringer mest tid, er det også der de fleste ulykker skjer. En av de absolutt vanligste forklaringene på ulykker i hjemmet er at det skjer noe uventet, noe som stjeler forelderens oppmerksomhet. Det er selvsagt vanskelig å unngå uventede ting, men du kan redusere risikoen ved å være bevisst på det og barnesikre hjemmet. Selv om du følger alle råd til punkt og prikke, kan det selvsagt skje uhell. Men ved å følge tipsene på sjekklisten for barnesikring av hjemmet gjør du det i alle fall mindre sannsynlig.
Barnesikring for nyfødte
De vanligste formene for skader blant nyfødte er brannskader og fallulykker. At en baby faller ned fra stellebordet i et ubevoktet øyeblikk eller blir skåldet av glovarm kaffe eller te, skjer dessverre oftere enn man tror. Her kommer tips til hvordan du kan barnesikre hjemmet:
- La varm drikke avkjøles! Når du skal ta deg en kopp kaffe eller te og vil – eller må – holde babyen samtidig, bør du la koppen kjøle seg litt ned. Da unngår du å søle varm væske og skålde babyen.
- La aldri babyen ligge uten tilsyn på stellebordet når du skifter bleie. Ta aldri blikket fra barnet! Hvis du må snu deg for å hente noe, legger du en hånd på babyens mage, slik at du hele tiden har kontroll på den lille. Og må du bevege deg lenger bort fra stellebordet, tar du med deg babyen eller løfter hen ned så lenge.
- Hvis du bruker bilstol eller vippestol til babyen når dere er hjemme, må den alltid stå på gulvet, aldri på bordet – og det må være en voksen i nærheten.
- Hold små gjenstander unna små barn. Så snart babyen begynner å bli nysgjerrig på å putte ting i munnen, må du følge med på at hen ikke får tak i ting som kan sette seg fast i halsen. Det gjelder også biteleker. Sjekk at de er hele og ikke har små deler som kan løsne. Er du usikker på om en leke kan medføre kvelningsfare, finnes det testsylindere/dopapirrull du kan bruke for å sjekke at leken har riktig størrelse.
- Hold sengen til den nyfødte fri for kosedyr og tunge dyner som kan legge seg over ansiktet.
- Kontroller at smokken er hel.
Begynn barnesikringen når barnet klarer å sitte
Du behøver ikke å barnesikre skuffer eller vinduer ennå, men et lite barn som sitter oppreist, har forbausende stor rekkevidde og bevegelsesevne. Særlig så fort du snur ryggen til.
- Ha aldri varm kaffe eller te stående uten tilsyn på et bord som barnet når. Kald kaffe etterlater riktignok flekker, men varm kaffe kan påføre barnet brannskader.
- Bruk sele i barnestol og sportsvogn.
- Bruk antiskli-matte i badekaret, og la aldri babyer (eller større barn) være alene med vann! Et barn kan drukne i veldig lite vann, og man hører ikke at det skjer.
- Senk bunnen på sprinkelsengen – det er fort gjort at et aktivt barn faller over kanten.
Begynn barnesikringen når barnet lærer å krabbe, stå, gå og klatre
Når babyen begynner å forflytte seg, vil mye av tiden gå til skadeforebygging. De fleste barn utfordrer grensene sine for å oppdage og lære mer. Derfor må du følge med når barnet nærmer seg trappen, komfyrdøren eller fjernkontrollen. I store trekk er det på tide å gjøre følgende:
- Monter barnesikring på komfyr eller platetopp, og bruk de platene som barnet ikke når. Også komfyrdøren kan trenge en sperre.
- Sett opp grind øverst og nederst hvis du har trapp hjemme.
- Barnesikre stikkontakter med pirkebeskyttere. Den vanligste årsaken til strømskader hos små barn er nemlig at de har pirket i uttaket med en eller annen gjenstand. Hvis barnet får støt, enten hjemme eller av et elektrisk gjerde når dere er på tur, må du alltid kontakte helsepersonell.
- Sett på kantbeskyttelse på skarpe bordkanter, slik at de kan dempe eventuelle sammenstøt.
- Bor du høyt oppe? Husk å barnesikre vinduer og balkongdører med sikkerhetssperrer.
- Flytt kniver og andre skarpe kjøkkenredskaper til et sted små barn ikke når, eller monter sperrer på skuffer og skap, slik at barnet ikke får åpnet dem.
- Fjern plastposer – eller knyt en solid knute på dem.
- Slutt å bruke duker på bordet i en periode. Det kan nemlig være veldig spennende for en baby å dra i en duk, og hvis det står noe på bordet, kan babyen få det over seg.
- Pass på at snorene på gardiner og persienner er festet, og at barnet ikke får tak i dem.
- Oppbevar giftige stoffer som rengjøringsmidler, vaskemidler og medisiner i skap som barnet ikke når. Også jerntabletter og vitaminer bør plasseres utilgjengelig for barnet.
- Husk at enkelte potteplanter er giftige – finn ut hvilke hos Giftinformasjonen.
- Det kan være vanskelig å barnesikre en hage. Men hvis du har hage, kan det være greit å vite at noen planter er veldig giftige for både voksne og barn. Også dette kan du lese mer om hos Giftinformasjonen. Dessuten kan det være lurt å plassere skarpe redskaper utenfor rekkevidde for små barnehender.
- Fest klatrevennlige møbler til veggen. Eller fjern enkelte møbler i en overgangsperiode. For selv om det kan føles trist å ikke kunne bruke yndlingskommoden, er det viktig å huske på at det bare er snakk om en periode. Før du aner det, har barnet funnet nye utfordringer, og det barnesikrede hjemmet kan gradvis bli sitt gamle jeg.
Flere tips for å forebygge ulykker og øke barnets sikkerhet hjemme
I tillegg til konkrete tips som å barnesikre kjøkkenskuffer og aldri la barnet ligge alene på stellebordet er det enkelte andre ting du bør tenke på når du har et lite barn hjemme.
- Ha telefonnummeret til Giftinformasjonen lett tilgjengelig, og ring alltid 113 hvis du tror det er akutt.
- Har babyen eldre søsken (som er små nok til å ikke vite at man ikke kan servere hva som helst til lillebror eller lillesøster)? Da bør du ikke la dem være sammen uten tilsyn.
- Ta gjerne et førstehjelpskurs for å lære grunnleggende teknikker som munn-til-munn-metoden og hjerte-lunge-redning (HLR) samt hva du skal gjøre hvis barnet setter noe i halsen – det kan redde liv.
- Bruk alltid godkjent bilstol som er tilpasset barnets alder. Trygg Trafikk har mye og viktig informasjon om hvordan man reiser sikkert med små barn.
- Barnesikre nettbrett, mobil, TV og annen teknologi. I tillegg til at tingene er ømfintlige og dyre, egner ikke innholdet seg alltid for barn. Derfor bør du både sørge for at de er utilgjengelige for de minste, og barnesikre apper og videotjenester. På den måten kan du unngå at barnet, når det blir litt eldre, kommer i skade for å se innhold hen ikke bør se.
Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege