Baby blues etter fødsel
Hjemme etter en fødsel med en vidunderlig liten baby i armene. Men, hvorfor føler jeg meg så nedstemt og trist? Lær deg mer om baby blues og barseltårer, og hvor lenge det kan vare.
Etter mange måneders venting får du endelig treffe den lille ungen. Likevel vil du kanskje bare gråte, til tross for at det her vel skulle være den lykkeligste tiden i livet? Da kan det være godt å kjenne til at dette er en veldig vanlig reaksjon å ha angst etter fødselen, mer enn halvparten av alle nybakte mødre rammes av det som kalles baby blues.
Hva er baby blues?
Baby blues, eller barseltårer pleier dukke opp rundt tre døgn etter fødselen. Den kan variere i styrke, noen føler seg kanskje bare lett nedstemt, for andre kan det kjennes ganske dypt, som om alle mødres PMS har kommet på besøk. Selv om det kalles baby blues trenger det ikke alltid gi seg i uttrykk som gråt, den er ganske enkelt litt forskjellig fra person til person. Kanskje er man stadig irritert på en partner eller føler seg allment misforstått. De mest bisarre og ubehagelige tankene kan også begynne å surre, som at man kanskje føler seg skuffet over babyen eller rett og slett angrer seg, og tviler på om man i det hele tatt kommer til å bli en god forelder.
Å ikke kjenne seg igjen i den “lykkelige baby-boblen” kan være stressende, men du skal vite at dette er en ganske vanlig reaksjon. Det kan gjøre vondt når hjertet vokser. Det er helt i orden å ikke elske den første tiden. Å finne seg til rette i foreldrerollen er ikke en dans på roser. Dersom du ikke kjenner den umiddelbare grenseløse kjærligheten til barnet - som man har hørt alle andre snakke om betyr ikke at noe er feil. Vi er alle ulike, og noen trenger litt tid på å “lande”, men du kan stole på at kjærligheten kommer. Det skjer så mye i kroppen hos deg nå, det er en stor livsomstilling å bli forelder og det er masse følelser og hormoner i sving.
Hormonene som spøker – igjen
Du har sikkert hørt det før, men også denne tilstanden avhenger faktisk for en stor del på hormoner. De hormonene som faktisk var livsnødvendig for babyens utvikling under graviditeten, faller nå raskt av etter en fødselen. Ut over at man skal forsøke å lande i å bli forelder, er det denne plutselige hormonomstillingen, sannsynligvis i kombinasjon med en stor porsjon søvnløshet, som kan gi angst, nedstemthet og motstridende følelser etter en fødsel. Om man tar et skritt tilbake og forsøker å få et overblikk over alt det som skjer akkurat nå, er altså ikke så rart om alt føles snudd opp ned.
Hva kan jeg gjøre selv?
Det viktigste man kan gjøre er nok å forsøke å hvile i tilstanden og kjenne etter at det ikke er noe rart med det som skjer. Tvert imot så er den første tiden langt fra Instagram-perfekt for de fleste. Forsøk å ta vare på deg selv på en måte som får deg til å føle deg bedre, og stol på at du kommer til å finne din nye rolle snart. Har du andre nybakte foreldre tilgjengelig så pleier det hjelpe å snakke med andre i samme livssituasjonen. Deretter pleier frisk luft være godt for humøret. Selv om lange spaserturer etter å født kanskje ikke står høyest på ønskelisten, pleier det likevel hjelpe å komme ut en tur hver dag.
Har du en partner kan du tipse ham eller henne om å lese seg opp om hva det vil si å være deprimert etter fødselen, det kan hjelpe dersom det er vanskelig å sette ord på følelsene og hva det er du går igjennom. For deg som partner kan det være godt å tenke på at det viktigste ofte er å bara være der som en emosjonell støtte i løpet av denne tiden, slik at man får kjenne fellesskap og nærhet. Det er heller ikke så uvanlig at man påvirker hverandre i parforholdet, og til og med partneren kan faktisk få en omgang med fødselsdepresjon. Den første tiden med en baby er overveldende for alle! Men er det slik at du har så sterk angst etter fødselen, og at nedstemtheten påvirker hele din hverdag slik at du for eksempel har vanskelig for å komme deg opp om morgenen, skal du derimot ikke gå og vente til at det går over. Snakk med din helsesykepleier på helsestasjonen eller fastlegen din, slik du kan få raskt hjelp.
Når går baby blues over?
Baby blues er alltid forbigående, og skal ha gått over som regel etter et par uker. Med den tilføyelsen selvfølgelig at du nettopp har blitt forelder og skal forsøkes å lande i den identiteten. Ganske sikkert har du også fått et endret følelsesregister – kanskje for alltid. Å storgråte for ting som tidligere ikke rørte deg en døyt er kanskje bare en del av hvem du er fra nå av. Men nedstemt i lengre perioder skal man ikke behøve å være, og iblant går det ikke over. Da kan det faktisk være sånn at det dreier seg om en fødselsdepresjon og det trenger man hjelp til å håndtere. Eller så kanskje man trenger hjelp med å kontrollere skjoldbruskkjertelen, det er faktisk ganske vanlig at graviditet og fødsel påvirker hvor mye skjoldbruskkjertelhormoner man danner, og for lite hormoner kan gjøre at man blir nedstemt.
Helsesykepleier eller jordmor på helsestasjonen pleier å være dyktige både på å fange opp og følge opp hvordan nybakte foreldre har det, men du kan også selv forhøre deg om du eller din partner trenger hjelp. De kan senere hjelpe til med å sluse deg videre til en psykolog eller lege.
Det kan jo også være slik at det finnes en tydelig anledning til hvorfor man er lei seg. Kanskje ble ikke fødselen som man hadde tenkt seg eller kanskje man vil amme, men ikke får til. Alt dette kan påvirke hvor sterkt man opplever barseltårer. Alle former for grublerier kan selvsagt bli ekstra besværlige under en barseldepresjon, men iblant kan det være slik at man trenger hjelp til å komme seg ut av et tankemønster før man klarer å se fremover. Snakk med helsestasjonen eller fastlegen din så du kan få hjelp.
Faktagransket av Tova Winbladh, autorisert psykolog