Babyer og søvn – tips og råd
Nesten alle foreldre opplever søvnmangel når barna er små. Dessverre finnes det ingen universalmetode som får babyen – og deg – til å sove bedre. Så hva kan du gjøre hvis babyen ikke vil sove? Her kan du lese mer og få tips om søvn hos små barn.
Babyer er i likhet med voksne svært ulike – også på søvnfronten. Mens enkelte kan sove flere timer i strekk, synes andre det holder med 20 minutter om gangen i starten. Vi vet at det kan føles urettferdig, og det er normalt å føle seg oppgitt, men vi foreslår at du også bruker energien på å finne ut hvordan du kan komme deg gjennom denne perioden – for den varer ikke evig! Kanskje har babyen et annet søvnmønster i neste uke, for så å bytte til enda et nytt uken etter. Prøv å trøste deg med at søvnen gradvis vil stabilisere seg, og at dere alle vil få mer sammenhengende søvn etter hvert.
Hvor mange timer sover en baby om natten?
Nyfødte babyer fordeler søvnen ganske jevnt ut over døgnet og er ikke så opptatt av å skille mellom natt og dag. Rundt 4–6 måneder pleier mange barn å slutte å spise om natten. Det betyr at det egentlig først er nå du kan ha forhåpninger om noen timers uavbrutt søvn. Men det handler svært sjelden om åtte sammenhengende timer. En vanlig natt for en ettåring er nemlig ikke særlig mer enn fem sammenhengende timer. Så når den lille luringen er klar for lek klokken 04.30, betyr det som regel at dagen (dessverre) har begynt. Er dere to foreldre, er det viktig å hjelpe hverandre, for eksempel ved at den som skal stå opp tidlig med barnet, også får legge seg tidlig kvelden før.
Kan en baby sove for mye?
Enkelte bekymrer seg for det stikk motsatte, nemlig at babyen sover for mye. Har du et barn som sover lite, synes du kanskje det høres merkelig ut, men det er lett å bli bekymret hvis man opplever at barnet bare sover og sover. Kanskje skyldes det at de fleste samtaler om søvn og barn handler om at man aldri får sove, og at barnet bare sover en liten stund om gangen. Men barn er jo ulike, og faktum er at en nyfødt baby kan sove opptil 18 timer i døgnet. Er de 18 timene fordelt på få omganger, kan det føles som om barnet sover hele tiden. Men hvis babyen virker fornøyd og legger på seg slik den skal, trenger du ikke å bekymre deg. Vær heller glad for at også du får tid til å hvile deg litt. Men er du bekymret for at barnet er sykt, bør du alltid ta kontakt med helsestasjon eller fastlege.
I stedet for timevis med legging
Vi har ulikt forhold til rutiner. For noen er det viktig med en viss forutsigbarhet i hverdagen. For andre spiller det ikke så stor rolle. Foreldre har også ulikt syn på soverutiner for babyen. Husk at babyen selv ikke har behov for å la seg styre av noe annet enn sitt eget behov for mat og søvn. Det er først senere det blir viktig å legge seg på et bestemt tidspunkt hver kveld, for da er det ting man må rekke om morgenen, og barnet har mindre tid til å sove og hente seg inn igjen på dagtid. Men så lenge barnet er lite, spiller det faktisk ingen rolle – små babyer passer nemlig på å skaffe seg den søvnen de trenger. Ønsker du å innføre rutiner for legging fordi det gjør livet enklere for deg, kan du selvsagt prøve å gjøre det. Men ender det med at du bruker timevis på legging, og at alle blir veldig frustrerte, bør du kanskje spørre deg om det er slik du vil ha det. Kanskje fungerer det bedre å glemme klokken og i stedet prøve å følge barnets søvnmønster: legg barnet når han eller hun virker trøtt, og minn deg selv på at søvnrutiner og mønstre kommer og går.
Finnes det noen søvntips for babyer?
Finnes det noen tips for å få babyen til å sovne (igjen)? Det er nok ingen universalknep som fungerer på alle barn, men det er mange ting dere kan prøve:
- Følg babyens egen rytme, og prøv å legge ham eller henne når du ser tegn til trøtthet, selv om det er en time før eller etter du egentlig hadde tenkt.
- Ikke prøv å holde babyen våken om dagen i håp om at den skal sove bedre om kvelden. I de fleste tilfeller fører det bare til en overtrøtt baby som ikke får sove. Når barnet er rundt 3 år, kan det godt hende at en sovestund på dagtid ødelegger nattesøvnen, men små babyer har stort behov for å sove om dagen også. Jo bedre babyen sover om dagen, jo bedre pleier den faktisk å sove om natten.
- Babyer som er under et halvt år, skal alltid ligge på ryggen, siden det reduserer risikoen for krybbedød. Men hvis du selv er våken, kan babyen sove på magen din. Det pleier de fleste babyer å like.
- Berøringsmetoden er inspirert av dyrenes verden: Prøv å legge hånden din forsiktig på barnet, omtrent som når et dyr legger labben sin på ungen for å markere at nå er det på tide å sove. Tanken er at den trygge hånden skal roe ned babyen, som merker at forelderen er der når den skal sovne (igjen).
- De aller minste skiller ikke mellom natt og dag, men for litt eldre barn kan det hjelpe å ha det mørkt og kjølig på soverommet – og prøve å sette ned tempoet en stund før leggetid.
- La babyen sove på samme rom som en forelder. Når babyen hører pusting og kjente lyder når den skal sovne, føler den seg tryggere. Da er det større sjanse for at dere får sove bedre. Det blir også kortere avstander når du skal stå opp og mate babyen midt på natten.
- Gi passe mye mat før leggetid. Mette barn pleier å sove bedre og lenger.
- Våkner babyen og strever med å sovne igjen? I starten våkner spedbarn nesten alltid av at de er sultne, og da trenger de mat. Men jo mer bevisst barnet blir, jo flere ting er det som kan gjøre at det våkner. Det er altså ikke sikkert at det er amming eller flaske som skal til. Kanskje hjelper det med en smokk eller en hånd å holde i?
- Hudkontakt er beroligende og et veldig godt tips hvis babyen ser ut til å være lei seg og ikke finner roen.
- Litt eldre babyer og barn kan i perioder sove dårligere og mer urolig hvis det skjer endringer i livet, for eksempel at de begynner å krabbe/gå eller begynner i barnehagen. Det er helt normalt at søvnen påvirkes når barnet skal bearbeide mange nye inntrykk. Det beste du kan gjøre, er å være tålmodig og gi masse nærhet.
Finne kompromisser som fungerer
Noen sliter med søvnen uansett hva de gjør. Hvis dere har prøvd alt uten å finne noe som fungerer, er det selvsagt frustrerende. Prøv da å minne dere selv på at barn er ulike og sover ulikt. Vi vet at det er fort gjort å glemme hvis man har flere barn. Men å sammenligne med hva som fungerte for eldre søsken, er ikke nødvendigvis så relevant. Det kan for eksempel hende at storebror eller storesøster sov mye – og overalt – mens denne babyen sover lite på dagtid.
Det dere da må gjøre, er å finne kompromisser som fungerer, trekke pusten dypt, innse at det kanskje ikke blir bedre akkurat nå, og tilpasse livet deretter: gjør minst mulig annet som krever energi. Er dere to, kan dere sove på hvert deres rom om natten og bytte på å sove uforstyrret. Eventuelt kan dere be andre om hjelp. Vil babyen bare sove hvis dere bærer den? Da får det bli løsningen en stund fremover – at én forelder sover, mens den andre bærer. Strever dere med sovingen, er det viktig å minne seg på at det er midlertidig, og at barns søvn forandrer seg raskere enn man tror. I det hele tatt er det lurt å hjelpe hverandre hvis dere er flere foreldre. Også den som er i foreldrepermisjon, trenger å få sove om nettene, for det er en krevende jobb å passe på en liten baby om dagene. Husk at dere alltid kan ringe til helsestasjonen for å få støtte hvis det blir for slitsomt. De kan hjelpe dere med å analysere situasjonen og ved behov sørge for at familien får hjelp av for eksempel psykolog eller lege. Situasjoner med mye søvnkaos kan føre til at foreldre blir så utmattet at det er de selv som får søvnproblemer, og ikke barnet. Selv om babyen våkner, kan det hende den sovner fort igjen, mens forelderen blir liggende våken. Hvis du er blant dem som har søvnproblemer, er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er nemlig mye god hjelp å få!
Hvis du sliter med søvnen, må du ikke tenke at livet kommer til å være slik for alltid, eller være redd for å måtte fortsette med alt du gjør nå. For som nevnt er det ingenting som varer evig. Når det gjelder søvn, er vårt beste tips å satse på det som fungerer her og nå. Rutiner kan endres, og vaner kan brytes. Det kommer nemlig til å bli bedre – selv om det ikke føles sånn akkurat nå.
Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog og Carina Saunders, barnelege