Beskytte babyen mot sol og varme
Små barn er følsomme for varme og kan lett få væskemangel, men det er mye man som forelder kan gjøre for å hindre dette. Her får du tips til hva du bør tenke på når det gjelder varme, solkrem og væske for babyer og barn.
En liten kropp inneholder mye mindre vann enn en voksen kropp. Derfor har den i utgangspunktet mindre å gå på når det gjelder væsketap og dehydrering. Babyer kan heller ikke si fra når de blir tørste. For små barn er det dessuten vanskeligere å regulere kroppstemperaturen, og derfor må de fylle på med væske oftere. Det er også vanlig at babyer kan få når de blir for varme.
God temperatur for babyen
Har babyen for mye klær på seg? Det er et spørsmål mange foreldre lurer på. En varm sommerdag når du selv går med shorts og T-skjorte, kan du trygt gå ut fra at også babyen klarer seg med ett lag tynne klær. Er det veldig varmt, holder det med bare bleie og et tynt laken når babyen sover i skyggen. I motsetning til oss voksne må babyens hode beskyttes når solen er sterk – selv i skyggen. Hodeplagget må ikke bli for varmt. En solhatt passer bra.
Babyer regulerer ikke temperaturen så godt, så det er viktig å følge med på hvor varmt barnet er. Når det er varmt ute, bør man se og kjenne på barnet ofte. Kjenn etter med en finger i nakken og på brystet. Er barnet varmt eller svett, må du ta av litt klær eller finne et kjøligere sted. Hvis det derimot føles passe varmt mot fingeren, har barnet sannsynligvis riktig temperatur.
Slik beskytter du en baby mot sol og varme
- I sommerhalvåret bør de minste barna være i skyggen, og på veldig varme dager kan det være lurt å holde seg innendørs midt på dagen når temperaturen er på sitt høyeste.
- Hvis barnet skal sove ute i vognen, er det veldig viktig at vognen står i skyggen. Husk også at svarte og mørke vogner blir varmere enn hvite.
- Legg aldri et teppe eller sjal over vognåpningen. Lufttilførselen kan bli dårligere og det kan bli uutholdelig varmt. Det kan øke risikoen for overoppheting og krybbedød. Insektsnett kan man derimot bruke, siden det slippes inn luft om man vil beskytte mot insekter.
- Tilby ofte bryst eller flaske når det er varmt ute. Vann kan man gi som tørstedrikk til barn som spiser fast føde. Barn under seks måneder trenger derimot nok næring, og skal derfor bare ha morsmelk eller morsmelkerstatning.
- La aldri babyen være alene i en parkert bil, uansett hvor kort tid det er snakk om. Selv på en overskyet dag med bilvinduet på gløtt kan lufttilførselen forsvinne helt, og det blir fort dobbelt så varmt inne i bilen som ute.
- Sjekk regelmessig babyens temperatur, ved å kjenne med hånden i nakken.
Hvordan vet jeg om babyen er for varm eller har symptomer på dehyrdrering?
Dersom babyen blir veldig sutrete, kan det være for varmt. Men husk at små barn også kan reagere helt motsatt, og i stedet bli stille og sløve når de er for varme. Derfor bør du regelmessig sjekke at babyen er passe varm, våkner lett – og tisser like mye som vanlig. Dersom barnet ikke har våte bleier, får det i seg for lite væske. Hvis bleien har våtindikator, vet du at barnet har tisset når den endrer farge.
Opplever du at babyen har blitt for varm, må du raskt finne et kjøligere sted og prøve å få i barnet drikke. Du kan også kjøle ned babyen med et vått håndkle. Hvis babyen er for sløv til å ville spise, kan du prøve å kile den litt under foten. Også hud mot hud kontakt kan stimulere sugerefleksen. Hvis det ikke hjelper, og babyen fortsatt virker sløv eller ikke får i seg væske, bør du kontakte legevakten umiddelbart.
Hvor mye som skal til for at barn blir dehydrert, er avhengig av alder. Husk at en baby på noen uker er mere utsatt enn et barn på ett år.
Kan babyer få heteslag?
Siden spedbarn oftest befinner seg i skyggen og har på seg en solhatt eller tynn lue, er heteslag ganske uvanlig hos de aller minste. Heteslag skyldes varmestråling rett mot hodet, og symptomene er blant annet kvalme og svimmelhet. Litt eldre barn er mer utsatt, når de leker i vannet og tilbringer store deler av dagen i solen. En kaps eller hatt på hodet kombinert med solbeskyttelse anbefales derfor også til eldre barn – og til deg selv. Husk at symptomene på heteslag ikke dukker opp med en gang, men som regel kommer snikende senere. Pass derfor på å ikke være for lenge ute i solen – selv om barnet har på solbeskyttelse.
Solkrem for baby og barn
Barns tynne hud er særlig følsom overfor solstråler. Derfor bør barn under ett år helst ikke være i solen, spesielt ikke midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Barn under seks måneder skal ikke utsettes for direkte sollys i det hele tatt, og trenger derfor begrenset med solkrem.
Solkrem anbefales til alle barn over 6 måneder på de delene av kroppen som ikke dekkes av enten skygge eller klær. Solkremen bør være beregnet på barn og ha minst solfaktor 30, helst 50 – jo høyre solfaktor du bruker, desto bedre beskytter du barnet ditt mot solbrenthet og væsketap.
Det finnes ulike typer solbeskyttelse, både kjemiske og fysiske. Solkremer med fysisk filter danner en hinne på huden og blokkerer sollyset umiddelbart. De har ofte tykkere konsistens og kan være litt vanskeligere å smøre utover kroppen, men det er lettere å se hvor du ikke har smurt. Solkremer med kjemisk filter trekker inn i huden på en annen måte. De har ofte litt tynnere konsistens og er derfor enklere å smøre inn, samtidig er det litt vanskeligere å se om man har smurt inn alle deler av kroppen. Vanligvis sitter solkremer med kjemisk filter litt bedre ved bading. Husk at den ikke gir umiddelbar beskyttelse, men må smøres på ca. 20 minutter før barnet går ut i solen. I mange kremer er det en blanding av begge typer filter. Det enkleste er derfor å spørre om hjelp på apoteket til å velge noe som passer for barnet ditt. Selv om de fleste solkremer i dag er vannfaste, er det likevel lurt å smøre seg flere ganger mens dere er ute i solen – selv om barnet kanskje protesterer.
Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege