Hjemme igjen etter keisersnitt
Enten keisersnittet var planlagt eller akutt, må man være litt ekstra snill mot kroppen når man kommer hjem. Her kan du lese og få tips om hva man bør tenke på, og hvordan man steller magen etter et keisersnitt.
Å bli forelder er en stor omveltning uansett om barnet fødes vaginalt eller med keisersnitt. Men har man født med keisersnitt, får man en litt annerledes hverdag med ny baby, siden man også er nyoperert. Det stiller selvsagt litt andre krav til kroppen.
Hvordan leges operasjonssåret?
Kroppen er fantastisk, og selv om den nettopp har gjennomgått et helt svangerskap, passer den på at såret etter keisersnittet begynner å gro med det samme. Det tar vanligvis 10–12 dager før såret er leget på overflaten, og rundt en måned før resten er fullstendig leget. Det kan hende at operasjonssåret klør, men det er en del av helingsprosessen. Er det plagsomt, kan man smøre huden, for myk hud klør ofte litt mindre. I tillegg bør man huske å holde såret rent og tørt. Det skal rengjøres med vanlig såpe og vann i dusjen.
Stelle arret etter keisersnitt
At man får arr etter et keisersnitt, sier seg selv. Men på forhånd er det vanskelig å vite hvordan det kommer til å se ut – først etter et halvt års tid kan man få et inntrykk av hvordan det vil arte seg. De første seks månedene kan man unngå å utsette arret for direkte sollys. Hvis man dekker det til med for eksempel kirurgtape, pleier det å bli mindre synlig når det er leget. Omtrent et halvt år etter keisersnittet kan man langsomt begynne å venne huden til sol igjen. Men husk å alltid smøre med høy solfaktor – og blir arret rødt, bør man ta på en genser eller dekke til magen.
Mage etter keisersnitt
Noen får såkalt overheng eller hengemage etter et keisersnitt. Hvis arret føles veldig hardt, kan det øke overhenget og gjøre at det føles ubehagelig rundt snittet. Prøv å massere arret, men moderate mengder bevegelse hjelper også, siden det øker blodsirkulasjonen. Vær tålmodig og gi kroppen tid til å lege seg. Det er vanlig at arret er litt hardt og man har "rar" følelse der i mange måneder etterpå, helt opptil et år. Det pleier å bli mindre hengende hud etterhvert, for under svangerskapet har jo huden blitt tøyd veldig ut. Noen vil imidlertid alltid ha et visst overheng som et minne om fødselen.
Trening, løping og restitusjon etter keisersnitt
Restitusjonen etter en fødsel er ikke så veldig forskjellig for de som har født med keisersnitt, og de som har født vaginalt. Uansett hvordan barnet kom ut, har jo kroppen båret på en baby, og i flere måneder har det vært et konstant trykk nedover.
De første 6 ukene må man være ekstra forsiktig med å løfte ting. Ikke bær noe som er tyngre enn babyen, og be partneren eller andre om hjelp med det som er mer fysisk krevende. Husk også at magen ikke bør utsettes for belastning i starten. Selv småting som å støtte seg med hendene når man reiser seg fra liggende til sittende stilling, er viktig. Samtidig er det ikke bra å bli for stillesittende. Man bør prøve å bevege seg litt. Det både lindrer smertene, øker blodsirkulasjonen og får i gang sårhelingen. Trilleturer er perfekt i starten. Det gjelder uansett hvordan man har født barnet, for oppstart av løping, jogging og annen trening etter en fødsel må det skje gradvis for å unngå tyngdefølelse og urinlekkasje. Mange tror at dersom man født med keisersnitt og ikke vaginalt så er det ikke så viktig med bekkenbunnsøvelser. Dette stemmer ikke, selv om barnet ikke kom vaginalt så har graviditeten vært en stor belastning. Så det er viktig å komme i gang med bekkenbunnsøvelser og få god kontakt med disse musklene før man går videre med løping og andre typer tyngre trening.
Komplikasjoner etter keisersnitt
Det er ganske uvanlig at keisersnitt medfører problemer i ettertid, men ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen hvis det er noe som ikke er som det skal. Det gjelder for eksempel hvis såret virker infisert eller renselsen lukter vondt.
Dersom en nybakt mor som nettopp har gått gjennom et keisersnitt, får noen av symptomene nedenfor, må man kontakte legevakten umiddelbart:
- feber, særlig hvis den opptrer i kombinasjon med smerter i nedre del av magen
- økt fersk blødning fra såret
- kraftigere vaginal blødning, altså at renselsen øker markant
- hevelse eller ømhet i leggen, som kan tyde på blodpropp
Et akutt eller umiddelbart keisersnitt kan være et sjokk
Etter et akutt keisersnitt kan mange følelser og tanker kverne i hodet, og det kan bli en stor psykisk belastning å bearbeide dem. Det er vanlig å føle lettelse over at det hele endte med et velskapt barn, men mange er lei seg fordi de har gått glipp av fødselsopplevelsen eller den første kontakten med barnet. Noen bærer også på traumer fra fødestuen. Det kan nemlig være skremmende å oppleve at stemningen i rommet endrer seg når situasjonen blir akutt, og den følelsen kan sitte i en stund. Det varierer selvsagt i hvor stor grad man lar seg påvirke av dette. Enkelte tilpasser seg lett til situasjonen, mens andre trenger mer tid. Men husk at det er helt normalt å ha mange og motstridende følelser i en slik situasjon! De fleste lander mentalt etter en stund. Ofte hjelper det å snakke om det som har skjedd, først og fremst med jordmoren eller fødselslegen for å gå gjennom det som skjedde, og hvorfor det ble slik. Men iblant kommer følelsene og spørsmålene senere, når man har fått litt avstand til opplevelsen. Da kan man henvende seg til fastlegen eller helsestasjonen for å bli henvist til riktig type hjelp.
Avhengig av hva som var årsaken til keisersnittet, går det som regel fint å føde eventuelle småsøsken vaginalt. Hvor mange keisersnitt man kan ta, avhenger av hvordan livmoren ser ut etter hvert inngrep. Den generelle anbefalingen er at man etter 2 KS anbefaler at man også tar keisersnitt ved neste graviditet. Arrvevet øker nemlig for hver operasjon. Dette er noe jordmoren eller legen vil ta stilling til hvis det blir aktuelt. Før den tid kommer, må man la kroppen leges og hente seg inn igjen.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor