Hud mot hud
Hud mot hud er utrolig viktig for små babyer. Det er den absolutt beste måten å hjelpe nyfødte spedbarn med å tilpasse seg til verdenen utenfor magen på.
Med hud-mot-hud-kontakt mener vi at babyen ligger naken (bortsett fra bleie og eventuelt en lue) mot den nakne huden til en forelder eller annen tilknytningsperson. Hudkontakt gir på nesten magisk vis små babyer enorme fordeler, og i dag brukes det til og med som medisinsk metode for å hjelpe for tidlig fødte barn. Globalt sett er det også en av de mest effektive måtene å forebygge spedbarnsdødelighet på. En studie som Verdens helseorganisasjon (WHO) koordinerte i lav- og mellominntektsland, viste at det reduserte dødeligheten med hele 25 % hos babyer med veldig lav fødselsvekt.
Fordeler ved hud-mot-hud-metoden
Selv om det ikke alltid handler om liv eller død, har hud-mot-hud-metoden en rekke positive effekter – også for foreldre – og i dag er det standard prosedyre at nyfødte babyer legges på morens bryst rett etter fødselen. Hvis moren trenger behandling eller ikke orker rett etter fødselen, får babyen i stedet ligge hud mot hud hos den andre forelderen (eller den som er med under fødselen). Grunnen er enkel, og fordelene er som sagt mange:
- Å få ligge hud mot hud rett etter fødselen gjør omstillingen til verdenen utenfor livmoren litt mindre dramatisk for det lille barnet, og både pusten og pulsen blir mer stabil.
- Det frigjør oxytocin, et hormon som skaper ro og trygghet. Det gjør både babyen og forelderen roligere og lykkeligere – prøv kroppskontakt hvis babyen gråter eller ikke får sove, eller hvis du selv er nedfor. Ofte er det veldig effektivt.
- Hud mot hud stimulerer også babyens vekst, og det har en smertelindrende effekt.
- Hud mot hud hjelper den lille krabaten med å holde kroppstemperaturen oppe og brukes blant annet som medisinsk metode på for tidlig fødte babyer.
- Bakterier fra forelderens hudflora overføres til barnet hvis det får ligge hud mot hud, noe som kan styrke barnets immunforsvar.
- Hvis babyen får ligge hud mot hud med moren, pleier det å være lettere å komme i gang med amming. Lukten av morens hud og morsmelk stimulerer også babyens sugerefleks. Hvis moren har barnet nær seg, blir det dessuten lettere for henne å merke at barnet vil suge. Instinktet er utrolig sterkt: Legger man et nyfødt barn på morens mage, kan det ofte lete seg frem til brystet helt på egen hånd.
- Det er utrolig koselig! Hvis dere av en eller annen grunn ikke har hatt mulighet til hud-mot-hud-kontakt i starten, er det ikke for sent. Dere kan ta igjen det tapte så snart dere får være sammen igjen. Babyen blir ikke lei av å ligge hud mot hud med det første!
Hvor ofte og hvor lenge kan man ha babyen hud mot hud?
Du kan ha babyen hud mot hud så mye og så ofte du vil. Hvis du ammer, er det også veldig praktisk, siden maten i prinsippet allerede er servert. Det blir også enklere å kjenne igjen babyens signaler når den vil spise. Det du imidlertid bør passe på, er å holde deg våken – uansett hvor koselig og beroligende det er med hudkontakt. Babyen kan sove på brystet ditt hvis du er våken. Følg med på at ansikt og luftveier er frie, og tenk på temperaturen. Legg gjerne et pledd over dere, slik at babyen – og du selv – ikke fryser.
Har man først kommet inn i vanen med å ha babyen hud mot hud, blir det ofte favorittstunden til både den lille babyen og de som barnet skaper tilknytning til. Det finnes egentlig ingen regler for hvor lenge man kan ha babyen hud mot hud, så lenge begge parter trives med det.
Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege