Hvor ofte og hvor lenge bør man amme?
Hvor lenge ammer man om gangen, og hva gjør man hvis babyen er sulten hele tiden? Og hvordan slutter man å amme? Det skal vi forklare her.
Å amme en liten baby holder deg i aktivitet hele døgnet i starten, men det kan bli noen koselige stunder når teknikken er på plass. Det er med andre ord lurt å ikke legge for store planer i starten, siden en nyfødt liten krabat spiser nesten hele tiden. Plutselig har hele dagen gått, og du sitter fortsatt på sofaen i pysjen.
Hvor lenge ammer man om gangen?
Det varierer veldig hvor lenge babyer vil ligge ved brystet. Noen suger pupp raskt, mens andre liker å ligge lenger ved brystet og kanskje sove litt underveis i måltidet. Det betyr at ammingen kan ta alt fra noen minutter til over en halv time. Og i starten, når dere skal komme i gang med ammingen, tar det ofte enda lengre tid. Her kan det være lurt å stresse ned og la babyen bestemme tempoet. Å avbryte ammingen før babyen er ferdig, øker dessuten risikoen for brystbetennelse.
Hvor ofte bør man amme?
De første to månedene spiser nyfødte rundt tolv ganger i døgnet – iblant flere, iblant færre. Hvor lang tid det går mellom måltidene, kan også avhenge av tiden på døgnet. Og selvsagt varierer det fra baby til baby. Men for mange kan intervallene mellom matestundene være litt lengre om morgenen og tidlig på ettermiddagen. Mot slutten av ettermiddagen og om kvelden spiser noen spedbarn konstant – og de blir også sultne flere ganger om natten. Morsmelk er lett fordøyelig, og det er vanlig at spedbarn som ammes, spiser oftere enn de som får morsmelkerstatning. Husk at du på varme sommerdager bør tilby bryst ofte. De minste babyene har nemlig lite å gå på og kan bli uttørket veldig fort.
Som forelder lurer du kanskje på om babyen får i seg nok mat. Men du kan slappe helt av. Babyens vektkurve vil bli fulgt nøye opp av helsestasjonen. Stiger vektkurven slik den skal, kan du gå ut fra at babyen får i seg all maten den trenger. Mellom kontrollene på helsestasjonen kan du også kontrollere matinntaket ved å sjekke at barnet tisser som det skal. Du kan regne med å måtte skifte omtrent seks fulle tissebleier per dag. Hvis bleien har våtindikator, kan du enkelt se om den endrer farge og må skiftes. Den første uken kan du også følge med på næringsinntaket ved å se hvordan bæsjen endrer farge og karakter – fra klissete, mørkt barnebek til gul bæsj.
Er babyen snørrete? Husk at forkjølte små babyer kan få problemer med å amme hvis nesen er full av snørr. Da må du rense nesen ordentlig før babyen skal spise. Gjør du det, blir sannsynligvis matestunden mer harmonisk.
Når babyen vil die hele tiden
Etter hvert får man som regel litt oversikt over babyens rutiner og hvor ofte han eller hun vil spise. Men husk at det kan endre seg. Plutselig vil babyen die hele tiden – og ikke være noe annet sted enn ved brystet. Da kan det hende at babyen er på vei inn i en økeperiode og derfor trenger mer næring. Det finurlige med morsmelk er at produksjonen stimuleres jo mer babyen suger. Så jo mer babyen spiser, jo mer morsmelk produseres det. La babyen die til den slipper brystet selv. Den feteste melken, den som gir best metthetsfølelse, er nemlig den som kommer etter at babyen har diet en stund.
De fleste barn våkner om nettene og vil spise, særlig i perioder når de vokser mye. Det varierer veldig hva barn foretrekker. Noen vil fortsette med nattmat lenge, mens andre synes det er greit å droppe nattmåltidet.
Vanskelig å holde fokus på maten
Etter hvert som barnet vokser og utvikler seg, kan det den rolige, koselige ammestunden i stedet bli en kamp for å få babyen til å holde fokus på brystet. Plutselig blir noe annet som skjer i rommet, mer spennende enn å spise seg mett, og babyen slipper brystet hvis noen snakker eller slår på lyset. Et godt tips er da å prøve å ha øyekontakt med babyen. Bruk rolig stemme, og fortell hva som skjer. Kanskje slipper den lille krabaten likevel brystet for å dobbeltsjekke, men det kan være verd et forsøk.
Ett eller to bryster?
Når du har fått litt orden på ammerutinene, holder det ofte å tømme ett bryst per måltid. Hvis babyen ikke virker mett og det kjennes ut som om brystet er tomt, kan du selvsagt fortsette med neste bryst og gi så mye melk som babyen vil ha. Ved neste måltid er det lurt å begynne med det brystet du avsluttet med sist. Men du slipper å holde orden på høyre og venstre midt i ammetåka, altså. Melkesprengen forteller deg nemlig hvilket bryst du bør begynne med.
Hvor lenge skal man amme?
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler helamming frem til babyen er seks måneder. Unntaket er smaksporsjoner, som babyen kan få fra fire måneders alder. Men husk at dette er globale anbefalinger. I enkelte land kan for eksempel mangel på rent vann og mat gjøre at amming blir et spørsmål om liv eller død. Hvor lenge man vil og kan amme babyen, er altså opp til hver enkelt. Ingen skal måtte forsvare sine valg knyttet til amming, enten man ammer lenge, kort eller ikke i det hele tatt.
Når babyen er rundt et halvt år, er ikke amming lenger nok som eneste kilde til næring. Babyen trenger da å supplere morsmelken med annen mat. Mange fortsetter å delamme en god stund etter det, og så lenge mor og barn trives med det, kan man fortsette å amme så lenge det føles riktig. Men det er ganske vanlig å trappe ned ammingen gradvis, og plutselig er både mor og barn klare til å slutte å amme. Noen ganger kan det være at den ene vil stoppe mer enn den andre, og for de av dere som synes det er utfordrende, har vi samlet noen tips som kan bidra til å gjøre det enklere å stoppe med amming.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor