Klær til babyen

190913_libero_CF3_119_1920x1280

Babyers hud er myk og følsom. Derfor bør du velge behagelige babyklær med myk strikk og uten harde detaljer. Men hvor mye klær trenger egentlig et nyfødt barn? Og hvordan bør du kle på en baby som skal ligge i vogn? Her får du litt praktisk informasjon om babyklær.

Det er morsomt å kjøpe bitte små, søte klær – men husk at nyfødte barn ikke har så store behov. Dessuten vokser de raskt (i vår størrelsesguide ser du omtrent hvilke størrelser som passer når). For babyer er det oftest behagelig med klær i luftig kvalitet.

Naturmaterialer er skånsomme mot barnet

Bomull og ull (aller helst myk som ikke klør) lar den ømfintlige huden få puste. Det er lurt å tenke lag på lag når det er kaldt, siden det gjør det enklere å ta av – eller på – klær ved behov. Om vinteren kan det være godt med en varm fleecedress, men unngå syntetiske materialer og altfor tettsittende klær nærmest kroppen. En del syntetiske klær puster dårlig og kan gjøre babyen unødig varm og fuktig. Mens ull varmer og holder huden tørr selv om plagget er blitt litt vått.

Slik sjekker du om barnet føler seg for varm eller for kald

Siden barnets indre termometer ikke er fullt utviklet de første årene, er det vanskelig for ham eller henne å regulere sin egen kroppstemperatur. Du kan sjekke barnets temperatur ved å legge hånden mot barnets nakke. Hvis nakken føles varm, er temperaturen passe. Men hvis nakken virker svett, er barnet for varmt. Om sommeren er det selvsagt ekstra viktig å beskytte den lille mot varme, men også om vinteren bør du følge med. Et spedbarn som har altfor mye klær på seg, klarer ikke å si fra om det selv, men kan bli sutrete. Det er imidlertid ikke sikkert at barnet vil protestere. Hen kan også bli stille og sløv, så det er viktig å følge med. Hvis barnet blir for varmt, kan det få rødt varmeutslett, men det er helt ufarlig. 

Hvordan kle på en baby i vogn om vinteren?

Hvis dere skal ut og trille om vinteren, kan det hende at både vinterdress og vognpose blir i varmeste laget. Ofte holder det med vanlige klær på de delene av kroppen som er inni vognposen. Og som nevnt er det lurt å ta på barnet flere lag, slik at du kan kle av hen etter behov.

Følg med på de små fingrene selv om babyen har på votter. Hvis de har blitt kalde, kan du varme dem i hendene dine – eller i armhulen din hvis du har kalde hender selv. Den lille nesetippen er også følsom for kulde og vind – og veldig vanskelig å kle på – så ikke vær ute for lenge når det er skikkelig kaldt.

En lue beskytter mot vind og trekk

Hvis det er vinter eller kjølig de første månedene av barnets liv, trenger barnet en god lue. Men også om sommeren er det lurt å ta på babyen en tynn bomullslue som beskytter mot vind og trekk. Det er en fordel med en lue som kan knytes under haken, siden luen lett havner på snei eller over øynene når babyen snur på hodet. Når barnet blir større, oppdager det kanskje hvor morsomt det er å dra av seg luen, hvis det ikke finnes et bånd som holder den på plass. På lyse sommerdager bør babyen ha en solhatt med ordentlig skygge hvis hen er stor nok til å sitte oppreist (ellers har det ikke så mye å si). En baby bør aldri utsettes for direkte sollys når det er varmt ute – det er for å forebygge væskemangel og heteslag.

Sko, sokker eller tøfler?

Sko trengs ikke før babyen blir eldre og begynner å stå og gå. Selvfølgelig kan det være morsomt å kjøpe et par bitte små og nusselige joggesko, men det er ikke på langt nær så behagelig som sokker eller tøfler for en baby som sitter eller ligger i vognen.

Det aller beste for barnet er å lære seg å gå barbeint – innendørs, eller utendørs hvis årstiden tillater det. Da utvikles alle musklene i foten på en naturlig måte. Når det er på tide å anskaffe barnets første ordentlige sko, bør de sitte godt og være laget i et materiale som puster. De kan gjerne være brede og myke foran, ha sklisikre såler og være stive bak, slik at foten får støtte.

Hvor mye babyklær trenger man?

Vi har samlet våre beste tips her det kan være greit å skaffe seg når man får sitt første barn. Men selvsagt er vi alle ulike og har ulike behov, så dette er bare ment som tips. Når det gjelder innkjøp av klær, kan det være greit å tenke på følgende:

  • Vask alltid nye klær før bruk. Det bidrar til å redusere innholdet av ulike stoffer som kan finnes i nyproduserte klær. Her finner du noen generelle vaskeråd for nettopp babyklær.

  • Kjøp barneklær brukt hvis du kan. Brukte klær er bra for både miljøet og lommeboken. De er dessuten myke og behagelige, siden de allerede er brukt og vasket en del.

  • Velg gjerne økologiske, miljø- eller svanemerkede produkter hvis du kjøper nytt.

  • Husk at det kan være lurt å kle babyen i plagg som er enkle å ta av når du skal skifte bleie, for eksempel bukser eller bodyer med knapper i skrittet.
  • Omslagsgensere og -bodyer er lette å trekke over hodet på barnet og gjør påkledningen enklere. Den lille babyen klarer jo ikke å holde hodet oppe selv, og du trenger ikke å gjøre det vanskeligere ved å velge plagg med trang halsåpning.

  • Det kan være lurt å unngå klær med glidelås eller store knapper som kommer i direkte kontakt med barnets hud. Pysjamaser med knapper i ryggen kan være ubehagelige for babyer, som vanligvis sover på ryggen.