Barneklær - størrelser og vaskeråd

190917_libero_CF3_229_Desktop

Alt er så nusselig og bitte smått når man står der i butikken og skal kjøpe klær til babyen som skal komme. Men det kan være vanskelig å anslå størrelsen på en baby. Husk dessuten at babyer vokser i voldsom fart, særlig i starten.

Å kjøpe babyutstyr er en del av forberedelsene til livet med et lite barn – og for den som ikke bærer frem barnet, et konkret bevis på at det er en baby på vei. Men det er vanskelig å forestille seg hvor liten den lille babyen faktisk kommer til å være, og hvilken størrelse det nyfødte egentlig bruker. Her kommer derfor en liste du kan se på – og gjerne gi til slektninger og venner som har lyst til å kjøpe en gave til det lille barnet.

Størrelser på barneklær

Størrelse 40: for tidlig født baby (prematur)
Størrelse 50: nyfødt
Størrelse 56: 1 måned gammel baby, eller litt større nyfødt
Størrelse 62: 3 måneder gammel baby
Størrelse 68: 6 måneder gammel baby
Størrelse 74: 9 måneder gammel baby
Størrelse 80: 1 år gammelt barn
Størrelse 86: 18 måneder gammelt barn
Størrelse 92: 2 år gammelt barn

Størrelsesguide for luer til barn

Størrelse 36: for tidlig født baby (prematur)
Størrelse 36–38: nyfødt baby til 1 måned
Størrelse 40–42: 1–4 måneder gammel baby
Størrelse 44–46: 4–9 måneder gammel baby
Størrelse 48–50: 9 måneder gammel baby til 2 år gammelt barn
Størrelse 52–54: 2 år gammelt barn og oppover

Selvfølgelig kan dette variere fra barn til barn – de har jo ulik størrelse ved fødselen – og denne oversikten viser et gjennomsnitt. Klesstørrelsene står for omtrentlig lengde på barnet, og luestørrelsene for omkretsen på hodet, i centimeter. Husk at nyfødte barn vokser veldig fort. Før du vet ordet av det, vil klær som virket romslige, være altfor små. En god idé er å se etter brukte babyklær. Det er bra for både lommeboken og miljøet. I tillegg er klær som har vært vasket noen ganger, mykere og mer behagelige.

Vaskeråd for babyklær

Enten du kjøper nytt eller brukt, kan det være greit å vaske klærne før bruk. De fleste babyklær kan vaskes på 60 grader, men det er en myte at de må vaskes ved så høy temperatur. Følg i stedet vaskeanvisningen på plagget. Dagens vaskemidler gjør klærne rene ved lavere temperaturer, og på den måten sparer du både strøm og miljøet. Men hvis klærne er veldig skitne, da? Det skal nemlig godt gjøres å unngå flekker på klærne. Plagg med bæsj, oppkast eller matflekker vil nesten garantert havne i skittentøyskurven. Den beste måten å få bort gjenstridige flekker på er å gni dem inn med vaskemiddel en stund før klærne skal vaskes. Når du vasker babyklær, bør du bruke milde vaskemidler uten parfyme, gjerne miljø- og allergimerkede. Skyllemiddel kan du droppe. For det første er det ikke bra for miljøet. For det andre kan det ødelegge klær for både store og små.

Hvis du har fått tak i ullklær – tynne plagg av den typen som ikke klør, men er myke mot babyens hud – må du vaske dem skånsomt på lav temperatur i eget ullprogram. Ofte kan du bare fjerne matflekker fra plaggene med litt vann, siden ull til en viss grad er smussavvisende.