Renselse etter fødsel

Premature_desktop-1

Blødning etter fødselen er helt normalt. Det kalles renselse og skal gå over av seg selv når kroppen leges. Men iblant kan det oppstå komplikasjoner som gjør at man må oppsøke helsehjelp.

Enten man har født vaginalt eller med keisersnitt, blør man alltid etter en fødsel. Renselsen, som blødningen kalles, skyldes ganske enkelt at det blir et sår i livmorveggen når morkaken løsner. Etter hvert som såret gror og livmoren trekker seg sammen til sin opprinnelige størrelse, blør man også mindre. Men hvor lenge er det normalt å blø etter en fødsel? Hvordan vet man om noe er galt? Er det noe man bør være obs på? Det får du vite her.

Hvor lenge varer renselse etter fødsel?

Alle blør som sagt etter en fødsel, men hvor lenge renselsen varer, varierer fra person til person. Alt fra 2 til 8 uker er normalt. Men det er viktig å være klar over at blødningen skal avta allerede etter noen dager, når livmoren begynner å bli mindre og såret er i ferd med å gro. For den som vil amme, kan det være greit å vite at når babyen suger på brystet, hjelper det livmoren med å trekke seg sammen. Det kan faktisk bidra til at blødningen reduseres raskere.

Hvordan skal renselsen se ut?

De første dagene pleier renselsen å minne om en kraftig mens: rød på farge og ofte med blodklumper. Etter en ukes tid blir renselsen litt brunere. Deretter blir den lysere, før den forsvinner helt. I starten kan blødningen dessuten komme litt i bølger: Hvis man for eksempel er oppe og går, eller hvis man har ligget stille og deretter reiser seg, kan man oppleve at det nesten renner eller kommer et lite plask. Dette er helt normalt og skyldes at ekstra blod pumpes rundt når man beveger seg, eller at det har samlet seg opp mens man har ligget stille. Men hvis blødningen øker helt uten grunn, bør man være litt obs.

Hvis renselsen øker eller blir illeluktende

Økt blødning (som ikke er midlertidig og henger sammen med for eksempel bevegelse) kan skyldes at livmoren ikke har trukket seg sammen slik den skal. Da trenger man ofte medisiner. Men at renselsen kommer tilbake eller øker i intensitet, kan også skyldes at det er rester av morkaken (eller hinnene rundt morkaken) igjen inne i livmoren. Da trenger man legehjelp med å fjerne restene. Iblant holder det med medisiner. Andre ganger kan det være behov for en utskrapning.

En annen viktig ting å følge med på er lukten. Det er riktignok ikke så lett å vite om renselsen er normal, bare ut fra lukten. Renselse har nemlig alltid en ganske sterk lukt. Men hvis den blir verre eller renselsen er veldig illeluktende, bør man sjekke at alt er som det skal. Svært illeluktende renselse, ofte i kombinasjon med feber og vondt i magen, kan nemlig være et tegn på infeksjon i livmoren – og det må som regel behandles med antibiotika.

Viktig å huske på ved renselse etter fødsel

Så lenge det er et sår i livmoren som ikke er grodd, er infeksjonsrisikoen høyere. Derfor bør man huske på følgende mens man har renselse:

  • Unngå bading. Ta en dusj i stedet.
  • Bruk bind i stedet for tampong eller menskopp. Når renselsen begynner å avta, er også menstruser et praktisk og bærekraftig alternativ.
  • Det er lurt å vente med penetrerende sex i starten, når renselsen er på sitt kraftigste. Hvis man ønsker å ha sex senere i renselsesperioden, er det viktig å bruke beskyttelse (for eksempel kondom) som hindrer bakterier i å komme inn i kroppen.

Når bør man oppsøke helsepersonell?

Å blø etter fødselen er altså helt normalt – det skal man gjøre. Men iblant kan det som sagt være noe som ikke stemmer. Hvis man får disse symptomene, bør man kontakte legevakten:

  • Blødningen øker kraftig igjen – eller avtar ikke.
  • Det kommer veldig mye blod og/eller blodklumper. Eksempel: Man blør gjennom et vanlig bind på en time.
  • Man får feber og vondt i magen (øm livmor).
  • · Renselsen er svært illeluktende.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.