Trygg samsoving
Det er koselig å sove sammen og lytte til den lille babyen som puster. Men trygg samsoving krever litt tilrettelegging. Vil du sove med et nyfødt barn i sengen, trenger hen en egen trygg soveplass.
Søvn hos nyfødte er noe mange foreldre er opptatt av. Du har kanskje hørt historier om barn som sover hele natten, og håper at din lille krabat vil gjøre det samme? Men et lite barn som ikke har vent seg til den store, vide verdenen, pleier å våkne med jevne mellomrom for å forsikre seg om at noen er der. Hen trenger ganske enkelt nærhet, berøring og kroppskontakt. De aller minste får i stor grad dekket det behovet gjennom amming eller flaskemating, siden de aller fleste spedbarn må spise om natten inntil de er rundt 6 måneder – av rent ernæringsmessige årsaker. Og når du blir vekket flere ganger om natten, er det ikke rart om du begynner å tenke at samsoving har sine fordeler.
Trygg samsoving
Om det er en god idé å sove i samme seng som babyen, er det delte meninger om. Det finnes fordeler med samsoving. Blant annet er det som sagt viktig med nærhet, men samtidig må man unngå at en sovende voksen ikke klemmer barnet med den store kroppen sin. Men hvis du likevel gjerne vil sove i samme seng som barnet, nettopp for å kunne trøste eller mate når hen våkner, er det viktigste at barnet får en egen soveplass hos deg. Hensikten er å beskytte babyen mot store kropper, tunge dyner, kosedyr eller eventuelle kjæledyr som kan legge seg over ansiktet. En annen smart løsning er å ha en «bedside crib» – en babyseng med åpen side mot foreldrenes seng. Det er særlig uforsvarlig samsoving som har vist i studier som øker risikoen for uventet krybbedød. Derfor er det viktig å gi gode råd for forsvarlig samsoving
Ti tips til trygg samsoving
Dette bør du tenke på hvis barnet sover sammen med deg:
- Inntil barnet er 6 måneder eller kan snu seg selv, skal hen alltid sove på ryggen.
- En baby skal heller ikke sove på siden.
- Ikke la babyen bli for varm
- Ikke bruk lue inne.
- Barnet bør ha sin egen soveplass i sengen. Pass på at sengen er bred nok til at det er mulig.
- Madrassen må være fast, slik at barnet ikke synker ned. La heller ikke barnet ligge i en vannseng.
- Sengen må ikke bli for varm. Ta heller på babyen en pyjamas fremfor å lesse på med dyner.
- Pass på at babyens hode ikke kan havne under forelderens pute eller dyne.
- Pass på at barnet ikke kan rulle ut av sengen, komme i klem eller bli trykt ned.
- Er du syk eller påvirket av medisiner, narkotika eller alkohol, bør du absolutt ikke sove sammen med et lite barn.
Er det farlig å sove med babyen på brystet?
Men hva med den lille høneblunden når babyen har spist, og du lener deg tilbake i sofaen og lar hen sovne på brystet ditt? Så lenge du selv er våken, er det ingen fare. Små babyer skal riktignok ikke ligge på magen og sove, men hvis du lytter til babyens pusting, hører du det hvis det skjer noe. Dessuten merker du det hvis babyen begynner å gli til siden. Men ikke undervurder kosfaktoren ved å ha en baby på brystet - det er lett å faktisk sovne uansett, og hvis du sitter oppreist, kan babyen falle ned uten at du våkner i tide.
Hvor lenge kan man fortsette med samsoving?
Etter hvert som babyen blir eldre, reduseres faren for krybbedød. Hvor lenge dere kan fortsette å sove i samme seng, og når dere vil avvenne barnet med samsoving, er helt opp til dere som familie. At alle – også de voksne – får en god natts søvn, er viktigere enn vi tror. For noen er samsoving i mange år løsningen. For andre er det bedre at barnet sover i egen seng på eget rom.
Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege