Såre og ømme brystvorter
Vi sier det som det er: De første dagene man ammer, kan det gjøre kjempevondt i brystvortene. Men det blir bedre etter hvert, og smertene skal forsvinne når babyen har fått sugeteknikken på plass og brystvortene har blitt vant til ammingen. Før den tid kan det være fint å få noen råd som kan hjelpe hvis det gjør vondt å amme.
Det er vanskelig – for ikke å si umulig – å være forberedt på hvor vondt amming faktisk kan gjøre i starten, for når en sulten baby suger seg fast, kan det føles som å bli stukket av tusen nåler. Minst! Brystknoppene blir ofte veldig ømme, og iblant får de små blemmer og sår, noe som ikke akkurat gjør saken bedre. Hvor lenge man har ømme nipler, kan variere fra noen dager til noen uker, men som oftest er det mest smertefullt de første dagene, for da suger babyen ekstra hardt for å få i gang melkeproduksjonen.
Men oppe i all smerten er det viktig å huske på at det går over. Etter hvert skal ikke ammingen gjøre vondt – det pleier faktisk ofte å bli en koselig stund, i tillegg til at det kjennes som en befrielse å få tømme brystene. Fortsetter det å gjøre vondt, er det ofte et tegn på at sugeteknikken ikke sitter helt . Og det er noe man straks bør ta tak i for å unngå at problemet blir langvarig. Iblant kan amming også medføre annet ubehag, for eksempel brystbetennelse som kan gjøre vondt og gi feber, eller en soppinfeksjon som kan smitte fra babyen hvis han eller hun har trøske. En annen ubehagelig overraskelse får man hvis den lille krabaten biter i brystet.
Tips ved ømme brystvorter
For å lindre smertene kan den som ammer, følge disse tipsene:
- Legg noe varmt på brystene før du begynner å amme, for eksempel et varmeteppe eller en varm hvetepute. Varmen får nemlig morsmelken til å renne, slik at barnet ikke behøver å suge så hardt.
- Prøv å stryke over brystet med hånden for å stimulere utdrivningsrefleksen.
- Melk ut litt, slik at melken begynner å renne før babyen begynner å suge. Det kan gjøre at barnet får bedre tak.
- Har du såre brystknopper, kan det hjelpe å få i gang melken før babyen begynner å die. De små sårene kan nemlig sprekke opp når babyen suger hardt.
- La babyen spise ofte – det er lettere for babyen å få godt tak rundt brystvorten hvis han eller hun ikke er sulten og frustrert.
- Prøv å la babyen amme ferdig på ett bryst før du bytter. Hvis du må avbryte ammingen, for eksempel fordi du blir akutt tissetrengt, kan du hjelpe babyen med å slippe taket ved å føre din egen lillefinger forsiktig inn i babyens munnvik. Ikke dra barnet bort fra brystet – det er ikke behagelig for noen av dere.
- Smør morsmelk på brystvortene etter at du har ammet, og la dem lufttørke etterpå. Ikke bruk såpe eller lotion. Trenger du mykgjørende salve, får du kjøpt det på apoteket. Spør etter en som er spesielt beregnet på brystvorter og amming.
- Ha på deg en løs og behagelig genser og en myk amme-bh med god støtte under.
- Pass på at brystene alltid er varme og tørre, for eksempel ved å bytte ammeinnlegg når de føles fuktige.
Hvis brystet blir rødt, ømt eller varmt, kan det være brystbetennelse. Det kan også føre til feber eller frostrier.
Soppinfeksjon i brystet
Får du soppinfeksjon i brystet, kan det både klø og gjøre vondt. Iblant blir området rundt brystvorten hovent og begynner å flasse. Ofte skyldes det som nevnt at babyen har eller har hatt trøske på tungen, og at den har smittet til brystet når babyen har spist. Har babyen trøske, bør du vaske brystene før og etter amming. Smitter soppen likevel, bør du vaske bh-en hver dag og dessuten bytte ammeinnlegg. Det kan hende mor og barn må behandles samtidig for at begge skal bli soppfrie, men først bør du rådføre deg med lege.
Hvis babyen biter i brystet
Noen babyer får en lei uvane: å bite i brystet. Skjer det i forbindelse med at babyen får tenner, er det selvsagt ikke så greit for den som blir gnagd på. For babyer som er i ferd med å få tenner, kan bitingen være en måte å klø seg på. Iblant kan bitingen også skyldes at du har en nysgjerrig baby som ikke vil slippe omgivelsene med blikket og hele tiden snur på hodet – med brystvorten i munnen. Eller så kan det handle om lek og om at babyen vil se hvilke reaksjoner som kommer. Uansett grunn er det ikke spesielt behagelig for den som blir bitt, så prøv dette hvis babyen biter når du ammer:
- Hold en finger på babyens hake. Når du merker at han eller hun er i ferd med å bite, holder du forsiktig igjen eller trykker lett nedover, sånn at babyen ikke får kraft til å bite.
- Har babyen allerede rukket å få godt tak, kan det bli enklere å få ham eller henne til å slippe taket hvis du putter en lillefinger i munnviken på babyen. Så kan du fortsette å amme hvis babyen virker sulten. Skjer bitingen mot slutten av ammestunden, kan det hende den lille rakkeren er mett og bare vil leke.
- Skyldes bitingen at babyen er nysgjerrig og vil følge med på omgivelsene, kan du prøve å amme et sted der det ikke skjer så mye som tar fokus bort fra ammingen.
- Prøv å beholde samme rolige ansiktsuttrykk, og ikke skyv babyen fra deg – selv om du har mest lyst til å skrike høyt av smerte. Si heller rolig og bestemt at det ikke er lov å bite. Ellers kan babyen oppfatte reaksjonen som lek og ville gjenta suksessen. Eventuelt kan han eller hun bli redd og lei seg.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor