Bader du babyen
Babyer har ulike meninger om bading: Mange elsker å bade, mens andre er mindre begeistret. Du vil garantert merke ganske tydelig hva din baby synes om vann og bading.
Vi kan ikke styre babyens forhold til bading, men vi kan øke sjansene for at opplevelsen blir positiv, ved å sørge for at den lille krabaten er mett og fornøyd når hen skal bade. Men hvis du merker at hen ikke trives i vannet, kan det være lurt å vente noen dager og så prøve igjen. Kanskje går det bedre da.
Når kan man bade en nyfødt baby?
Du kan bade en nyfødt baby allerede første uken etter at dere har kommet hjem fra sykehuset. Du trenger altså ikke vente til navlestumpen har falt av.
Hvor ofte kan babyen bade?
Hvor ofte man bør bade, avhenger av hvordan babyen er. Hvis hen liker å bade og ikke får tørr hud, kan dere gjøre det oftere, men er det eksem med i bildet, bør dere trappe litt ned på badingen. Vann tørker nemlig ut huden og kan gjøre eksemen verre. Man sier dessuten at små babyer ikke bør bade lenger enn i fem, maks ti, minutter om gangen. Dette for å hindre at huden blir for tørr. Etter en stund pleier også vannet å bli for kaldt til at det er behagelig.
Hva trenger man til babyens første bad?
- Først og fremst en badebalje. Eller en balje man kan bade i. Du kan for eksempel plassere en vanlig plastkasse på dusjgulvet og sette deg på kne ved siden av. Bare husk å rengjøre den ordentlig først.
- Til å vaske babyens kropp trenger du egentlig bare hendene dine, men du kan også bruke en vaskeklut eller et mykt frottéhåndkle.
- Et termometer for å finne riktig badetemperatur for babyen. Du kan også kjenne etter med albuen at vannet ikke er for kaldt eller for varmt, men da kan det være litt vanskeligere å finne riktig temperatur.
- Et stort håndkle, helst av myk frotté, til å tørke babyen etterpå.
- En fintannet kam, hvis du vil fjerne eventuell skurv fra barnets hode samtidig som dere bader.
- Hvis du vil kan du bruke babyolje i badevannet, særlig hvis babyen er tørr i huden. Babyolje er det eneste du trenger å bruke i vannet for at babyen skal få ren og myk hud. Men husk at olje i vannet også gjør babyen glatt, så pass på at du holder godt fast.
- Man får kjøpt egne innsatser til badebaljer, men det pleier å fungere like godt uten.
Hvilken badetemperatur bør en baby ha?
Temperaturen på badevannet bør være omtrent 37 grader, altså kroppstemperatur. Det beste er å ha et termometer, men du kan også kjenne på vannet med albuen: Hvis du ikke merker noen forskjell når du putter den nedi vannet, er det passe varmt. Å bade en liten baby i sjøen eller et basseng er litt for kaldt. Men når babyen blir litt eldre, er det selvsagt gøy – eller i hvert fall spennende – med både babysvømming og plasking i strandkanten.
Tips når du skal bade babyen
Du trenger altså badebalje, riktig temperatur samt en mett og fornøyd baby. Men hva bør du tenke på, og hvordan går du frem rent praktisk? Her kommer våre tips til å bade en baby:
- Legg alt du trenger, innenfor rekkevidde før du begynner å bade babyen.
- Hvis babyen har bæsjet, vasker du baken før badingen.
- Hold babyen slik at du hele tiden støtter hodet og nakken, og pass på at babyens ansikt hele tiden befinner seg over vannflaten. Se filmen vår om å bade babyen for å få tips til hvordan du bør holde.
- Begynn med å vaske øynene. Tørk utenfra og inn mot øyekroken.
- Vask babyens ansikt, ører – også bak ørene – og alle små kriker og kroker der det kan samle seg melk eller morsmelkerstatning og smuss.
- Gni hodebunnen lett med hånden, og masser den forsiktig med litt vann.
- Løft opp babyens hake, og vask under haken og på halsen. Få med deg alle kriker og kroker her også.
- Løft opp babyens armer, og vask armhulene.
- Vask rygg og mage med hånden eller en vaskeklut.
- Vask baken til slutt. Husk å vaske i hudfoldene på lårene og i lysken.
- Løft babyen opp av badevannet og tørk den godt – særlig i hudfoldene under halsen, armhulene, lysken og navlen. Tørk ved å klappe huden forsiktig med et mykt håndkle. Ikke gni.
- Hvis du vil, kan du gi babyen litt koselig massasje etter badet. Hold i så fall babyen varm ved å dekke alle nakne kroppsdeler med et håndkle.
Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege