Babyers utvikling fra 0 til 6 måneder

SCA-OD3-MGL4265-desktop

Når begynner babyer å le, når snur babyen seg og  når lærer de seg å sitte? Selv om alle barn er forskjellige og utvikler seg i ulikt tempo, er det noen ting de begynner med på omtrent samme tid. Her forklarer vi hvordan babyer utvikler seg det første halvåret. 

Hos de fleste babyer er de fem sansene på plass rett etter fødselen, men babyene trenger litt tid for å lære seg å bruke alle. Samtidig som de jobber med å bruke sansene, lærer de seg å kontrollere musklene. Her skjer ting i en bestemt rekkefølge. Barn må for eksempel lære seg å balansere hodet før de kan sitte, krabbe og stå. Men det finnes ingen sjekkliste med nøyaktige tidspunkter for når en baby skal kunne noe nytt. Det skyldes at barn utvikler seg i forskjellig tempo. Sprangene i utviklingen skjer ganske enkelt når babyen er klar for det.

Spedbarns luktesans, syn, smak, følesans og hørsel 

Visste du at nyfødte babyer kan kjenne lukt med en gang de kommer til verden? De kan lukte seg frem til brystet og lærer raskt å kjenne igjen forelderens lukt. Også følsomheten for smaker er utviklet helt fra fødselen av. Hvis babyen ammes, kan den via morsmelken kjenne igjen smaker som moren spiste da hun var gravid.

Når det gjelder hørsel, hører de fleste barn godt allerede når de kommer ut, og de kan kjenne igjen stemmer som de hørte da de lå i magen. Du merker kanskje også at babyen er oppmerksom på lyder og reagerer ved å snu hodet i den retningen lyden kommer fra? Det virker dessuten som om små barn foretrekker lyse stemmer, og uten å tenke over det bruker mange av oss litt lysere stemme når vi koser med de minste. Også følesansen er godt utviklet fra starten av. Nyfødte babyer kan kjenne både berøring, varme, kulde og smerte. Synet er den sansen babyene bruker lengst tid på å utvikle. I starten ser de bare på nært hold, og alt er litt uklart og grått. Senere blir synet skarpere, og de klarer å oppfatte farger. 

Når begynner babyer å le og smile?

Når nyfødte babyer ser ut som om de smiler, er det en ubevisst spedbarnsrefleks som de har en stund etter fødselen. Men etter hvert blir babyer mer kontaktsøkende og kan vise det med smil. Babyer på 2 måneder kan ofte le ganske bevisst som en reaksjon på øyekontakt. Kanskje byr de til og med på litt pludring for å vise at livet er bra. Et par måneder senere kan mange babyer kjenne igjen mennesker som står dem nær, og de kan begynne å smile når de får øye på foreldre eller søsken. På denne tiden hører mange herlig babylatter for første gang – men også andre følelser blir tydeligere, noe du kanskje merker hvis du prøver å legge fra deg den lille. Babyer på denne alderen blir også mer bevisste på omgivelsene generelt. For eksempel kan det bli enklere for dem å skille mellom natt og dag, og babyer på 4 måneder sover ofte i lengre perioder om natten og kortere perioder på dagtid.

Når holder babyen hodet selv?

Å holde hodet opp selv er en svært viktig milepæl for babyer. Hode- og nakkekontroll er en forutsetning for mange andre viktige milepæler, som å sitte oppreist, krabbe og til slutt lære seg å gå. Babyen din vil begynne å jobbe med å holde hodet opp fra dag én, og kan begynne å løfte hodet kort så tidlig som 1 måned gammel. Rundt 3 til 4 måneder vil du se en stor forbedring i babyens hodekontroll. Og innen 6 måneder vil babyen din sannsynligvis ha mestret kunsten å holde hodet oppe på egen hånd.

Skal babyer ligge på magen eller ryggen? 

De første månedene pleier babyer å ligge mest på ryggen, siden hodet er tungt og nakken ikke er sterk nok til å holde det. Men allerede fra fødsel kan man faktisk prøve å la babyer ligge på magen en liten stund. Det hjelper dem med å trene opp musklene i nakke og rygg. Muligheten til å skifte stilling gir barna nye perspektiver. I tillegg fører det til at det formbare lille hodet blir mindre flatt bak eller på siden. Husk å gjøre det å ligge på magen til en positiv opplevelse for babyen – det er hard trening for den lille, så et bra tips er å gjøre stundene korte og morsomme. Mange babyer liker å kunne se på noe spennende, for eksempel ditt blide ansikt eller en leke. I tillegg må du være til stede og hjelpe babyen tilbake på ryggen når den begynner å bli sliten. Jo eldre babyen blir, jo lengre stunder kan den ligge på magen – hvis den har noe spennende å se på. Ellers blir det fort kjedelig. Det er som sagt veldig bra å trene på å ligge på magen, men husk at barn under seks måneder alltid må sove på ryggen for å redusere risikoen for krybbedød.

Når snur babyen seg?

Noen babyer begynner å rulle fra mage til rygg – eller motsatt – allerede ved 3 måneders alder. Men det er ingen grunn til bekymring om det tar lengre tid. Noen babyer venter til de er rundt 6–8 måneder. 

Når begynner babyer å sitte?

Det finnes ingen magisk måned der alle babyer lærer seg å sitte med støtte, men en forutsetning for å kunne sitte oppreist er at nakke og rygg er stødige nok til å kunne holde kroppen oppe. De fleste babyer har utviklet denne stabiliteten når de er rundt 3 måneder. Dessuten går det jo an å hjelpe babyene med å trene nakken ved å la dem ligge ofte på magen. 

Å sitte oppreist med støtte bak ryggen, for eksempel i en barnestol, klarer babyer vanligvis ikke før de kan sitte stabilt på gulvet med støtte. Det du kan begynne med, er derfor å la babyen sitte på gulvet med støtte bak ryggen omgitt av myke puter som kan ta imot hvis babyen velter. Men selve favorittplassen vil for de fleste barn være fanget til forelderen, ofte i mange år fremover. 

Oppdager hendene sine – og putter ting i munnen

4 måneder gamle babyer fører ofte hånden til munnen for å smake på ulike ting. Nyoppdagede tær og fingre pleier å være svært populære. Dette med å putte alt mulig i munnen er helt naturlig atferd og en måte å utforske verden på. Når du merker at babyen begynner å interessere seg for å putte ting i munnen, er det viktig at du – i lang tid fremover – passer på at babyen ikke får tak i små ting den kan sette i halsen

Å flytte ting fra den ene hånden til den andre er en annen ferdighet som ofte dukker opp nå. Litt senere, når de er rundt fem–seks måneder gamle, pleier mange barn å oppdage at det går an å holde i ting og deretter slippe dem ned for å se hva som skjer når de faller i bakken. Å «miste» ting som forelderen må plukke opp fra gulvet, kan være en kjempemorsom lek når man er 5 måneder gammel. Etter et par runder er kanskje ikke forelderen like begeistret. 


Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege 

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2, og Up&Go str. 4.

Les mer her
Carina Saunders
Carina Saunders
barnelege, PhD.