Søvnrutiner for nyfødt og baby – fungerer det?

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Desktop

Hverdagen med en liten baby er ofte ustrukturert og uforutsigbar. Men går det an å få babyer til å sove til faste tider – og hvordan gjør man i så fall det?

Babyens søvnvaner og rutiner endrer seg ofte, og det kan føles vanskelig å skape en struktur som varer lenger enn en ukes tid. Hvis du er blant dem som liker å ta dagene (og nettene …) som de kommer, er du heldig! Men hvis du holder på å bli sprø av å aldri vite når babyen kommer til å sove eller være våken, går det an å gjøre et forsøk på å skape litt mer struktur. Det er ikke sikkert det går, for babyer er ikke så opptatt av å følge andre rutiner enn sine egne. Men å lage søvnrutiner og se hvordan de fungerer, kan påvirke situasjonen – kanskje mer enn du tror.

Ulike søvnbehov hos babyer og barn

En viktig ting å huske på er at barns søvnbehov endrer seg under hele oppveksten og avhenger mest av individuelle, medfødte faktorer. Vi vet cirka hvor mye babyer, barn og voksne i gjennomsnitt sover i ulike aldre, men variasjonen fra individ til individ kan være veldig stor. Vi har laget en oversikt over hvor mye de søte små trenger å sove i gjennomsnitt. Men skal du lage en søvnrutine for nettopp din baby, holder det ikke å vite det gjennomsnittlige søvnbehovet. Da må du vite hvor stort søvnbehov ditt barn har.

Søvn hos barn i ulike aldre:

0-3 måneder: Nyfødte babyer trenger å sove rundt 16–18 timer i døgnet. Ikke la det gå for lenge mellom hver gang, siden babyer ofte trenger å sove etter å ha vært våkne i en time eller to. Under denne alderen er det aller best å ikke følge noe søvnrutin, men la babyens behov i øyeblikket styre helt.

3-6 måneder: Litt eldre spedbarn trenger ofte å sove rundt 15–18 timer i døgnet, vanligvis med rundt 4 sovestunder i løpet av dagen.

6-8 måneder: Etter et halvt år pleier babyers søvnbehov å variere mer, men et sted mellom 12 og 17 timer søvn per døgn er anbefalt, ofte med 3 sovestunder i løpet av dagen.

8-12 måneder: 12–16 timer søvn i døgnet, med kanskje 2 sovestunder i løpet av dagen.

1-3 år: Litt mindre søvnbehov her, men et sted mellom 12 og 14 timer søvn i døgnet, oftest med en liten lur på dagtid.

Lage søvnrutine for babyen din

Hvis du vil lage en søvnrutine som er utformet for nettopp din baby, bør du først kartlegge hvordan babyens søvn pleier å se ut over noen døgn. Skriv ned nøyaktig når babyen våkner, hvor lenge hen er våken, nøyaktig når hen sovner, og hvor lange sovestundene blir. Etter å ha gjort det i noen døgn kan du regne ut hvor mange timer søvn babyen ser ut til å trenge per døgn. Denne fremgangsmåten er ofte veldig mye bedre enn å ta utgangspunkt i tabeller som viser gjennomsnittlig søvnbehov – de er mer interessante som referanserammer. Barnet ditt er jo et eget individ med egne behov som du må ta hensyn til.

Når du har kartlagt hvor mange timer barnet ser ut til å ville være våkent per døgn, og hvor mange timer søvn hen trenger, er neste steg å finne ut hvordan barnets sove- og våkenhetsmønster ser ut. Cirka hvor lenge pleier babyen å være våken om morgenen før den første sovestunden? Cirka hvor mange ganger i løpet av dagen ser hen ut til å trenge en liten lur? Er hen opplagt om kvelden og sovner for natten i ti-tiden, eller slokner hen allerede rundt sju? Ut fra slike iakttakelser kan du lage en rutine som tar utgangspunkt i barnets behov, men som også til en viss grad dekker ditt behov for forutsigbarhet.

Men husk at søvnrutine ikke er noe for de aller yngste babyene, de trenger å følge sin egen rytme. Når babyen er rundt fire måneder gammel, kan det være passende å teste for å se om det fungerer å skape litt mer struktur med søvnen.

Fungerer søvnrutinen?

Hvis rutinen fungerer uten større problemer og babyen ser ut til å takle de nye og litt fastere rammene, har du klart å finne en god struktur som kan hjelpe dere begge i hverdagen. Men hvis rutinen medfører gråt og timevis med legging, blir tilværelsen kanskje enda mer slitsom. Da er muligens ikke søvnrutiner noe for dere – i alle fall ikke akkurat nå. Hvis det skjer, bør du ta et steg tilbake og gjøre en ny kartlegging for å få bedre oversikt over behovene. Eventuelt kan du vente et par uker og deretter prøve igjen. Det vil nemlig aldri fungere å lage en søvnrutine som tar utgangspunkt i en gjennomsnittsbaby, men som ikke er i tråd med barnets faktiske behov. Å prøve å tvinge våkne babyer til å sove fører vanligvis bare til kaos og gråt. Det kan nok de fleste foreldre skrive under på. Å følge et fast skjema passer som sagt heller ikke for alle – noen trives bedre med å ikke stirre seg blinde på klokken, men i stedet basere seg på magefølelsen.

Fokus på våkenhet fremfor søvn

Et tips for å lykkes med søvnrutiner og påvirke søvnvanene på en konstruktiv måte er å fokusere på hvor mange timer barnet trenger å være våkent per døgn, i stedet for å fokusere på antall timer med søvn. Det gir ofte en mer positiv følelse og kan redusere frustrasjonen i de tilfellene babyen slett ikke vil ta seg en planlagt lur. Hvis du tenker at du samler på våkentid sammen med den lille, blir en manglende sovestund en ekstra våkentime. En slik mental forskjell kan få hverdagen til å føles litt lettere. Dessuten kan den føre til at babyen føler at du verdsetter våkentiden fremfor å irritere deg over den. Selv de aller minste skjønner nemlig om de er velkomne på festen eller ikke!

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog