Spedbarn og gråt: Slik trøster du en urolig baby
Få ting gjør foreldre mer stresset enn å høre babyen gråte. Men selv om det kan føles vondt, er det faktisk bra at spedbarn gråter. Det betyr nemlig at de klarer å formidle egne behov. Spedbarnsgråt er et viktig språk, selv om det iblant kan være vanskelig å forstå.
Alle babyer gråter iblant. Det er en medfødt drift at de gråter når de har behov for noe, eller når de føler smerte, kulde, ubehag eller redsel. Det høres kanskje merkelig ut, men det ville vært livsfarlig for spedbarn å aldri gråte – for det er gråten som sørger for at de overlever og har det bra. Det er også nettopp derfor foreldre gjerne opplever gråt som stressende. Vi føler på kroppen at det betyr noe viktig, og omsorgsinstinktet vårt forteller oss at vi må passe på at babyen har det bra. Og når man klarer å forstå barnets gråt og tilfredsstille behovet, blir man også selv rolig og fornøyd. I teorien høres det ganske enkelt ut, men i praksis er det dessverre ikke alltid åpenbart hvorfor barn gråter, eller hva de trenger.
Ulikt temperament
Barn blir født med ulikt temperament. Det påvirker hvor følsomme barna er, og hvor lett det er å trøste dem. Noen har lett for å gråte helt fra starten av, mens andre nesten aldri gråter. I tillegg har det selvsagt noe å si hvor lydhør du som forelder er, og hvor godt du forstår barnets signaler. Dette er som regel vanskeligere i starten enn senere, når du har lært deg å tolke barnets språk. Men barns temperament og personlighet påvirker hvor mye de gråter som spedbarn. Det kan være en trøst hvis du synes babyen gråter uansett hva du gjør.
Hvorfor gråter babyer?
Hos en nyfødt baby betyr gråt nesten alltid at den er sulten eller trenger nærhet og beskyttelse. Etter hvert som babyen blir større, utvider den repertoaret, og gråtingen kan bety stadig flere ting. De fleste foreldre lærer seg etter hvert å forstå babyens ulike behov, avhengig av hvordan gråtingen høres ut, og hvordan situasjonen er. Gråt er ganske enkelt babyens måte å uttrykke behov på. Det kan derfor bety alt fra at babyen er sulten eller trøtt, til at et klesplagg er ubehagelig, eller at babyen får solen i øynene. Det er ganske enkelt et tydelig signal til omgivelsene om at babyen trenger hjelp med noe. Derfor er det veldig viktig at omgivelsene reagerer og tilbyr hjelp, trøst og støtte når babyen gråter.
Hvor ofte gråter en baby?
De første tre månedene gråter babyer i snitt et par timer om dagen til sammen. Etter hvert som du som forelder blir bedre kjent med barnet og begynner å forstå hva gråtingen betyr, pleier det å bli mindre. I tillegg er det vanlig at eldre babyer får urolige perioder. Det er med andre ord helt normalt at et barn som er sultent eller trøtt, har vondt et sted eller har behov for nærhet, gråter en stund for å vise det. Hvis et spedbarn gråter uvanlig mye, kan du kontakte helsestasjonen for å få hjelp med å finne ut hvorfor barnet er så urolig. Kanskje er det kolikk eller noe annet som er i veien.
Hvordan trøste en gråtende baby?
Det en gråtende baby aller helst vil, er å være nær forelderen og få behovene sine ivaretatt. Den beste måten å trøste et gråtende barn på er derfor å tilby nærhet, kroppskontakt, beroligende ord og kos. Mange barn liker å bli vugget rytmisk eller bli båret for eksempel i en bæresele eller i armene. Dessuten er det vanligvis lettere for barnet å roe seg hvis forelderen klarer å være rolig – noe som ikke alltid er så lett. Iblant blir man som forelder så stresset når babyen gråter, at man er litt for rask med å prøve mange ulike måter å trøste på. Det kan være lurt å være litt tålmodig. Prøv en stund med én måte før du går over til neste. Babyen trenger høyst sannsynlig en stund med det samme før den roer seg.
Nyfødte barn som gråter, er ofte sultne, og iblant kan det være vanskelig å mate barnet fordi det gråter og er urolig. Ser du et slikt mønster, bør du følge nøye med på babyens signaler og gi mat før den begynner å gråte hysterisk. På samme måte kan babyer bli overtrøtte og gråte så mye at det blir vanskelig å sovne. Da kan det ofte hjelpe å få være nær forelderen og bli båret eller vugget i søvn.
Hvordan påvirker babygråt deg som forelder?
Å ha et spedbarn som gråter mye, kan være en stor følelsesmessig påkjenning. Det kan nok de fleste foreldre skrive under på. Kanskje føler du deg maktesløs og trist? Eller har dårlig samvittighet og føler deg som en dårlig forelder som ikke klarer å trøste sitt eget barn? Det er også vanlig å bli stresset og føle at du ikke er i stand til å tenke klart. Det høres kanskje rart ut, men det er helt naturlig. Dessuten er det egentlig positivt, siden det betyr at du er følelsesmessig nærværende og kan sette deg inn i hvordan barnet har det. Stresset gjør at du som forelder prøver å roe ned barnet og tilfredsstille hans eller hennes behov. At barnet får trøst og omsorg når det gråter, er kjempeviktig for både tilknytningen og barnets velvære.
Når du ikke orker mer
Hvis du har et spedbarn som gråter uvanlig mye og er vanskelig å trøste, er det ikke så rart om du i perioder føler deg helt tom og utmattet. Det er en tung følelse, og det kan hende du trenger hjelp. Her er våre tips til hva du bør tenke på:
- Du trenger hvile iblant for å holde ut i lengden! Prøv å få litt tid for deg selv. Er dere to foreldre, kan den andre ta barnet. Ellers kan du spørre en barnevakt. Barnet klarer seg en stund uten deg selv om han eller hun gråter så det gjør vondt i hjertet ditt! Et lite avbrekk kan hjelpe på både energien og humøret. Hvis du ikke har noen i nærheten, kan det likevel være smart å ta en kort pause når det holder på å koke over for deg. Å legge barnet på et trygt sted, gå inn på et annet rom og puste dypt ut og inn noen ganger kan være nøyaktig det du trenger når gråtingen gjør deg så stresset at du holder på å eksplodere.
- Selv om barnet ditt gråter mye, betyr ikke det at du gjør noe feil! Det er kjempeviktig for babyen at du er der, og at du trøster og prøver å forstå – selv om det ikke fører til at barnet slutter å gråte. Ikke gi opp! Barnet trenger deg som forelder, uansett om det kan virke som om han eller hun knapt enser at du er der…
- Be om støtte og hjelp når det er vanskelig! Det er helt greit å innrømme at det er tungt å ha et barn som gråter mye – det er jo ikke deg eller barnet det er noe feil med. En helsesykepleier, en psykolog eller en annen person du føler tillit til, kan være en god støtte i en vanskelig periode. Sammen kan dere dessuten finne ut om det er noe barnet eller du trenger for å få det litt bedre når påkjenningen er stor.
- Husk at det går an å få sykemelding i en periode hvis det føles veldig tungt under foreldrepermisjonen. Er dere to foreldre, kan den andre forelderen ta permisjon, og så kan begge være hjemme og hjelpe hverandre med babyen i en periode. En slik løsning kan gjøre underverker når du er utslitt av søvnmangel, gråtekvelder og følelseskaos. Hvis du er aleneforelder, kan du kanskje få en hjelpende hånd fra besteforeldre eller andre som står deg nær? De fleste stiller mer enn gjerne opp, så ikke vær redd for å be om hjelp!
Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog