Fly og reise som gravid
Det pleier å gå fint for gravide å reise, men en voksende mage kan selvsagt gjøre reisen litt ekstra slitsom og utfordrende. Derfor bør man planlegge godt og sette seg inn i sikkerheten, for eksempel hvordan bilbeltet skal sitte når man er gravid, og hvor langt ut i svangerskapet man egentlig kan fly.
Hva med en babymoon før babyen kommer? Ja, så lenge den gravide er i god form, og det ikke er for nær termin, kan en ferie under svangerskapet være en god måte å få ny energi på. Her har vi samlet tips og råd om ting man bør tenke på, både før og under reisen.
Bilbelte og bilsikkerhet som gravid
Det er fort gjort å feste bilbeltet, altså sikkerhetsbeltet, på autopilot og av gammel vane. Men for gravide er det viktig at beltet festes på en bestemt måte for å beskytte både mor og barn. Det er nemlig vanlig å feste beltet feil – noe som i verste fall kan få svært alvorlige konsekvenser. Den vanligste feilen folk gjør, er å plassere beltet på skrå over magen, altså slik man fester beltet når man ikke er gravid. Men for å unngå at magen belastes ved en kollisjon eller kraftig bremsing, skal hoftebeltet sitte under magen og ned mot lårene. Den delen av beltet som vanligvis festes på skrå over kroppen, skal plasseres mellom brystene og ved siden av magen. Pass på at beltet heller ikke glir ut over skulderen. Det skal sitte godt. Det er også greit å være klar over at hensikten med de gravidbeltene som finnes på markedet, er å gjøre reisen mer behagelig. Ifølge Trygg Trafikk har de imidlertid ingen dokumentert effekt på sikkerheten.
Kollisjonsputen bidrar til å fordele trykket, og sammen med bilbeltet beskytter den også magen. Men man bør ikke sitte for nær en kollisjonspute. Det gjelder også hvis man kjører. En avstand på ca. 20–25 cm mellom magen og midten av rattet er passe. Den som er gravid, bør dessuten unngå å kjøre for lange strekninger, siden graviditetsplager som trøtthet og kvalme kan påvirke konsentrasjonsevnen. Dessuten kan det iblant føles ubehagelig å sitte stille for lenge. Er dere flere som har førerkort, er det derfor lurt å bytte på kjøringen.
Tips og råd til gravide på lange reiser
Å reise langt kan være ekstra slitsomt når man er gravid. Behovene varierer selvsagt avhengig av reisemålet, men her kommer noen tips til lange reiser:
- Å velge tog fremfor fly der det er mulig, er ikke bare mer miljøvennlig. På toget er det også mer plass å bevege seg på, og det kan gjøre reisen mer behagelig når man er gravid.
- Reis (om mulig) tidlig i svangerskapet. Det kan være lurt å reise i første eller andre trimester. Etter det blir ofte kroppen tyngre og svangerskapet mer krevende, noe som kan gjøre reisen mer slitsom og vanskeligere å nyte.
- På tog- eller flyreiser har man ofte muligheten til å bevege seg litt rundt. Benytt muligheten til å strekke på beina i blant, siden stillesitting ofte kan føre til vondt i ryggen. Sitter man stille lenge, øker også risikoen for blodpropp.
- Velg gjerne sete langs midtgangen på toget eller flyet for å få bedre plass og lettere komme inn og ut.
- Ved lange bilreiser bør man legge inn hyppige stopp og pauser.
- Drikk rikelig med væske – spesielt på flyreiser, siden luften der er tørrere og man lett blir dehydrert.
Når kan gravide ikke fly?
Flyselskapene har ofte ulike regler for hvor langt ut i svangerskapet man kan reise med fly. Det beste er derfor å kontakte flyselskapet og spørre hva som gjelder. Det kan for eksempel hende at gravide bare får fly frem til et visst antall uker før termin, og at de deretter trenger spesiell godkjenning fra flyselskapet. Venter man tvillinger, kan det gjelde egne regler. Men er et farlig å fly når man er gravid? Reglene handler nok mer om at flyselskapet ikke vil risikere å måtte lande hvis fødselen setter i gang, enn om at det er farlig for mor og barn.
Dette bør gravide ha i reiseapoteket og bagasjen
Behovene vil variere etter hvor reisen går, men her kommer noen forslag til hva det kan være lurt å ta med. Det er også smart å snakke med jordmor hvis det er spesielle hensyn eller medisinske forhold som kan påvirke turen:
- Øyedråper med saltoppløsning for å unngå tørre slimhinner.
- Myggmiddel som er godkjent for gravide. Les på pakningen, eller spør på et apotek.
- Solkrem og solhatt på reiser til varmere strøk. Det er nemlig lettere å få pigmentflekker som gravid.
- Legemidler som er godkjent for gravide, hvis man trenger medisin mot diaré eller forstoppelse.
- Støttestrømper, som noen kaller flystrømper eller flysokker.
- Smertestillende medisiner som er godkjent for gravide.
- Middel mot halsbrann.
- Væskeerstatning.
- Soppmiddel mot infeksjon i underlivet. Som gravid er man mer utsatt, og spesielt i varmere land øker risikoen for å få sopp.
- Nesespray ved flyreiser – men sjekk først at den aktuelle typen kan brukes under svangerskapet.
- Ammeinnlegg til bh-en hvis man nærmer seg slutten av svangerskapet og brystene lekker.
- Håndsprit og våtservietter for å kunne vaske hendene også når man ikke har tilgang til såpe og vann.
- Ørepropper og sovemaske.
- Gode sko og behagelige klær.
Reiseforsikring og vaksiner for gravide ved utenlandsreiser
vis man som gravid skal reise utenlands, er det ekstra viktig å finne ut hva som gjelder hvis man skulle trenge helsehjelp på reisen.
- Sjekk hvor langt ut i svangerskapet reiseforsikringen dekker utgifter til helsehjelp. Hvis barnet blir født for tidlig og trenger helsehjelp i utlandet eller transport hjem, kan det hende man må dekke utgiftene selv. Men vilkårene kan variere, så kontakt forsikringsselskapet for å finne ut hva som gjelder, og om det er behov for tilleggsforsikring for gravide.
- I enkelte land kan man trenge et europeisk helsetrygdkort for å ha rett til helsehjelp. I Norden trengs det imidlertid ikke, siden de nordiske landene har en avtale som dekker utgifter til hjemreise. Europeisk helsetrygdkort kan bestilles på helsenorge.no.
- Norge har også avtaler om helsehjelp med enkelte andre land. Du finner mer informasjon på helsenorge.no.
- På utenlandsreiser kan det også være behov for vaksiner. Sjekk derfor om gravide kan ta dem.
- Det kan dessuten være smart å ta med en kopi av journalen på reisen, siden den inneholder informasjon om svangerskapet som kan være viktig hvis man trenger helsehjelp. Det kan også være greit å ha med seg en bekreftelse på termindatoen, hvis reiseselskapet eller de lokale helsetjenestene trenger dokumentasjon på hvilken svangerskapsuke den gravide befinner seg i.
Unngå smitte på utenlandsreisen
Reiser til land der det er større risiko for å bli smittet av ulike sykdommer, bør man kanskje vurdere å utsette til en senere anledning. Den som er gravid eller planlegger å bli gravid, bør ikke dra til steder der det er risiko for å bli smittet av zikavirus, siden det kan gi fosterskader. Hos Folkehelseinstituttet finner du oppdatert informasjon om hvilke områder det gjelder. Du kan også snakke med jordmoren eller legen hvis du trenger råd før reisen.
Andre gylne regler for gravide på reise er å alltid vaske hendene ofte, velge flaskevann og spise mat som er godt stekt. Å bli matforgiftet som gravid er nemlig ikke noe å trakte etter.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.