Føde med keisersnitt
Et keisersnitt kan enten være planlagt eller utføres som en akutt operasjon hvis fødselen ikke går helt etter planen.
I dag fødes cirka hvert sjette barn i Norge ved keisersnitt. Under halvparten av disse er planlagt. Vanligvis er den blivende moren helt våken under inngrepet, men i svært akutte tilfeller utføres operasjonen under narkose.
Er det risiko forbundet med keisersnitt?
Ved et helt normalt svangerskap er vaginal fødsel (vanlig fødsel) som regel det beste for både mor og barn. Risikoen for blødninger eller infeksjon i såret er nemlig litt større etter et keisersnitt. I tillegg kan barn som fødes ved keisersnitt, iblant få problemer med å puste og måtte ligge i kuvøse eller få ekstra oksygen en stund.
Det utføres imidlertid mange keisersnitt hver eneste dag, og selv om det som sagt er en viss risiko for komplikasjoner, går det i de aller fleste tilfeller bra.
Når utføres et planlagt keisersnitt?
Det kan være ulike grunner til at man velger å utføre et planlagt keisersnitt. Dette er de vanligste:
- Barnet ligger i såkalt seteleie, med rumpa nedover. Det kan også være at barnet ligger i såkalt tverrleie.
- Barnet er veldig stort eller litet.
- Man venter tvillinger eller trillinger og har et komplisert svangerskap.
- Morkaken blokkerer livmorhalsen
- Enkelte tilfeller av komplikasjoner under svangerskap for eksempel alvorlig svangerskapsforgiftning
- Tidligere skader eller operasjon i underlivet.
- To eller fler tidligere fødsler med keisersnitt.
- Ved fødselsangst kan man få innvilget planlagt keisersnitt, men det krever som regel at man gjennomgår en eller flere samtaler på sykehuset først.
Et planlagt keisersnitt utføres som regel 4 til 10 dager før termin, altså i uke 38 eller 39.
Når utføres akutt keisersnitt?
Man foretar akutt keisersnitt hvis det skjer noe under fødselen som gjør at barnet viser tegn på stress og må tas ut så raskt som mulig. Det kan for eksempel skyldes at barnets hode ikke har plassert seg riktig i bekkenet. En annen årsak kan være oksygenmangel hos barnet.
De fleste keisersnitt – også de akutte – gjøres med spinalbedøvelse i form av ryggmargsbedøvelse. Den bedøver deg fra brystet og ned, slik at du kan være ved bevissthet under operasjonen og få mulighet til å holde barnet så snart det kommer til verden, dersom forholdene ligger til rette for det.
Hvis man derimot må utføre et keisersnitt veldig raskt – et såkalt umiddelbart keisersnitt – fordi situasjonen oppfattes som ekstra akutt, får du i stedet narkose. Det innebærer at du sover når barnet blir født.
Hvordan foregår et keisersnitt?
Et keisersnitt er en operasjon og gjennomføres derfor i en operasjonsstue. På et planlagt keisersnitt ønsker man at magen er tom (fastende), det settes drypp, man barberer eventuelt bort håret ved bikinilinjen, og et kateter – en liten plastslange – føres inn i urinblæren din.
Så kommer det en anestesilege og gir deg ryggbedøvelse. Det betyr at du kan være ved full bevissthet under operasjonen. Du slipper imidlertid å se på selve inngrepet, siden man setter opp et skjermbrett ved magen. Når bedøvelsen virker, begynner operasjonen. Legen gjør et horisontalt ”bikinisnitt”, og bare noen minutter senere løftes barnet ut av livmoren – selve fødselen er over! Hvis barnet er i god form, prøver man å plassere barnet på ditt bryst og du får ønske det velkommen til verden. Mens barnet ligger ved brystet, syr kirurgen igjen operasjonssåret.
Etter keisersnittet
Jordmoren hjelper deg med å gå på toalettet og tisse – det er viktig at den funksjonen kommer i gang igjen etter bedøvelsen. Siden operasjonssåret er ømt, får du smertestillende medisin etterpå.
At du snarest mulig står opp og beveger deg, hjelper kroppen med å leges raskere og er en viktig del av etterbehandlingen. Å gå litt rundt kan bidra til at smertene blir mindre, restitusjonen etter keisersnittet går raskere, og risikoen for blodpropp minimeres. Men vær forsiktig, og unngå alle former for løft.
Vanligvis blir man utskrevet fra sykehuset etter tre dager, eller tidligere dersom man føler seg klar. Det avhenger litt av hvilket sykehus du har født på, hvordan det står til med barnet, og hvilke rutiner som gjelder etter utskriving. Du blir ikke sykemeldt etter et keisersnitt. Det regnes nemlig som en rutinefødsel, og omstillingen til de første dagene hjemme med en liten baby er akkurat like overveldende uansett hvordan den lille har kommet til verden.
Hvor mange keisersnitt kan man ha?
Hvis du vil ha flere barn etter å ha født med keisersnitt, går det som regel fint å føde neste barn vaginalt, men det avhenger av hva som var årsaken til keisersnittet. En jordmor eller lege kan gi deg råd. Hvor mange keisersnitt man tåler, varierer fra person til person. Det avhenger av hvordan livmoren ser ut etter hvert inngrep. Arrvevet øker nemlig for hver operasjon, og det fører til at livmoren kan bli for svak til å bære frem et barn til. Men vanligvis fraråder man vaginal fødsel (vanlig fødsel) etter to keisersnitt.
Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.