Fødselsforberedende kurs – bli trygg på fødselen
Et fødselsforberedende kurs kan hjelpe blivende foreldre med å forberede seg til fødselen. Ved å gå gjennom hva som pleier å skje, og forstå hvordan kroppen fungerer, kan de få et godt utgangspunkt for et av livets store øyeblikk. Her forteller vi hva du kan forvente av et slikt kurs, og når i svangerskapet det kan passe å delta.
Et fødselsforberedende kurs handler, som navnet antyder, om å forberede seg til fødselen. Målet er å skape en best mulig fødselsopplevelse. Det handler i stor grad om å få verktøy til å håndtere riene og forstå hvordan kroppen reagerer når de setter i gang.
Hva innebærer fødselsforberedende kurs?
Det finnes flere ulike typer av kurs. De fleste kurs har med viktigheten av å benytte din pust som et verktøy for smertelindring, som forskjellige pusteteknikker. Å lære hvordan man puster for å hjelpe kroppen med å slappe av, er et viktig verktøy å ta med seg. Det gjør igjen at man kan se frem til og ta fatt på fødselen med mindre uro og mer trygghet. Vissheten om at en god pusteteknikk, kan hjelpe en med å håndtere stress og smerte under fødselen, gir ofte en mer positiv opplevelse. Livmoren er også en muskel som trenger godt med surstoff for å hjelpe deg med mindre smerter. Men et fødselsforberedende kurs handler ikke bare om pusting. Det gir også deltakerne verktøy i form av teknikker for å lade opp mentalt og slappe av for å redusere stress. Partneren eller den som skal være med under fødselen, har også en viktig rolle. På kurset går man gjennom hvordan man kan veilede og støtte, for eksempel ved å lære seg ulike massasjeteknikker.
Et fødselsforberedende kurs kan dessuten lindre eventuell redsel for å føde. Siden man lærer mer om hva en fødsel innebærer, kan man nemlig få et mer realistisk bilde av hvordan det er å føde barn. Og får man riktig informasjon om hva som skjer i kroppen, og hvordan man kan takle riene, kan det skape trygghet hvis man er redd.
Derfor kan et fødselsforberedende kurs gjøre fødselsopplevelsen bedre
Det er helt naturlig å bli stresset og kanskje redd når riene setter i gang, spesielt hvis det er første gang man er med på det. Og det er ikke så rart, for hvis man ikke er forberedt på hvordan man kan håndtere det som skjer i kroppen, kan redselen fort ta overhånd. Kroppens «fight or flight»-system aktiveres, og stresset får kroppen til å reagere som om den er i fare. Da kan man begynne å hyperventilere, spenne seg og få masse negative tanker. Det hindrer igjen kroppen i å frigjøre det viktige hormonet oxytocin, som trengs når riene kommer. Hvis man har tatt et fødselsforberedende kurs, får man ofte bedre oversikt over hva som skjer, og hvordan man takler fødselens ulike faser – og det gjelder enten man skal føde barnet eller stå ved siden av og støtte.
Når bør man gå på fødselsforberedende kurs?
Det vanligste er å delta på fødselsforberedende kurs 2–3 måneder før termin. Men det kan variere avhengig av hva som passer. Det viktigste er jo at den gravide og gjerne partneren eller den som skal være med under fødselen, tar kurset sammen og skaper de riktige forutsetningene før barnet kommer.
Online fødselsforberedelse eller ikke?
Fødselsforberedende kurs har ofte mange deltakere, men hvis man ikke har kjempelyst til å gjøre puste- og avslapningsøvelser i gruppe, finnes det både private kurs og nettbaserte kurs. Det vanlige er at fødselsforberedende kurs ikke er gratis, men at de koster litt og holdes av jordmødre med spesialisering på området. Men det finnes også gratiskurs på nett og i enkelte helseapper.
Faktasjekket av jordmødrene Karin Johansson og Cecilia Kleven