Forberedelser til fødselen
Ja, det stemmer at kvinner har født barn siden tidenes morgen, og at det er noe kvinnekroppen er bygd for å gjøre. Samtidig er det noe av det mest krevende man kan utsette en kropp for. Så hvordan forbereder man seg best mulig til fødselen?
Å stå overfor noe som man verken kan planlegge eller ha full kontroll over, kan unektelig føles litt skummelt. Men det finnes faktisk noen forberedelser du kan gjøre for å øke sjansene for at du får en god fødsel. For eksempel er det smart å vite litt om smerter, hvordan de virker, og hvordan du kan forberede deg på å takle fødselssmerter. Hvor vondt det gjør å føde barn, eller hvordan du opplever fødselssmertene, avhenger også av den øvrige helsetilstanden din, og av hvor lang eller komplisert fødselen blir. Men i tillegg avhenger det av hvor god støtte du får, og hvordan du mentalt forholder seg til fødselen.
Avslappings- og pusteøvelser
At kroppen spenner seg, er en naturlig reaksjon på smerte, men under en fødsel bør du prøve å la være. Ved å bruke riktig puste- og avslappingsteknikk kan du unngå at kroppen spenner seg, og det fungerer faktisk som en effektiv form for smertelindring. Prøv selv neste gang du skal ta en sprøyte, slår tåen din eller får et enkemannsstøt. Instinktivt spenner kroppen seg. Du holder pusten og begynner deretter å hyperventilere. Men hvis du i stedet puster regelmessig inn og ut gjennom nesen, blir det enklere å håndtere smerten. Å trekke pusten dypt, slik at hele lungene blir fylt med luft, gjør også at oksygentilførselen blir bedre, energinivået stiger og du får bedre utholdenhet – både før og etter fødselen.
Men evnen til å puste riktig og slappe av er ofte noe vi må øve opp. Spesielt hvis vi skal klare å bruke kunnskapen i en så presset situasjon som en fødsel. Selv om det naturligvis alltid er best å begynne øvingen tidlig i svangerskapet – jo mer øving, jo lettere er det å ta i bruk kunnskapen når det virkelig gjelder – er det aldri for sent å komme i gang. Det er også lurt å øve sammen med den som skal være med deg under fødselen, siden det er lett å miste fokus når det gjør skikkelig vondt. Har du med deg noen du har øvd på pusteteknikk sammen med, kan det være gull verd når riene kommer. Trenger du enda mer støtte, kan du spørre jordmoren om hvordan man puster dypt og konsentrert.
Lære å takle fødselssmerter
Ja, det gjør vondt å føde. Veldig vondt, til og med, men det er vanskelig å vite hva man skal sammenligne fødselssmerter med. Det som skiller dem mest fra andre smerter, er at fødselssmerter ikke signaliserer at det er noe galt med kroppen. Derfor kan det føles som om smertene gir deg uante krefter, og at hver ri fører deg nærmere barnet. Når det gjør aller mest vondt, kan det være godt å tenke på at det kommer til å gå over fortere enn du aner, og at du da har et nytt lite liv i armene.
Det blir også lettere å takle fødselssmertene hvis du
- prøver å ta pauser og slappe av innimellom riene
- forsøker å fokusere på én ri om gangen, fremfor å se hele fødselen for deg
- visualiserer hva som skal skje: at du vil få holde barnet ditt i armene
- lytter til og stoler på kroppen, for den vet hva den skal gjøre
- puster med dype, fokuserte åndedrag
- vet at kroppen produserer et eget smertestillende stoff (endorfiner) for å hjelpe til når smertene blir for sterke – en effekt du merker en god stund etter fødselen også
- får aktiv støtte fra partner, doula eller en annen nærstående person, siden forskning viser at det faktisk reduserer fødselssmertene
- får gravidmassasje som både virker smertestillende og skaper en nærhet som kan få oppmerksomheten bort fra smertene (en ekstra bonus er at nærheten til partneren gjør at kroppen produserer oxytocin, kroppens eget riestimulerende hormon)
- glemmer alle gamle forestillinger om hvordan en fødsel foregår, og aksepterer det som skjer her og nå
- ikke lar det gå prestisje i å unngå smertelindring, men takker ja til det som trengs
- på forhånd har lest litt om ulike typer smertelindring og hva som skjer i kroppen under en fødsel
Det finnes ulike måter du kan forberede deg til fødselen på, og massevis av ulike kurs du kan gå. Vi vet at det ikke er så lett å velge, så vi har plukket ut de vanligste typene og forteller litt om dem. I tillegg har jordmoren massevis av kunnskap og kan gi tips om både øvelser du kan gjøre hjemme, og nyttige kurs du kan melde deg på.
Fødselsforberedende kurs og kurs for førstegangsforeldre
På enkelte steder tilbyr helsestasjonen kurs for de som skal bli foreldre for første gang. Det finnes også private arrangerte kurs. Noen sykehus arrangerer dessuten informasjonsmøter som pleier å være populære. Der forteller jordmødrene på fødeavdelingen hvordan en fødsel foregår, og hva dere bør tenke på før dere drar hjemmefra.
Hvis du er veldig redd for å føde og kanskje har hatt negative opplevelser under en tidligere fødsel, kan du be om hjelp på helsestasjonen. Å være litt bekymret er selvsagt helt normalt, men det er viktig at redselen ikke blir for stor og tar over altfor mye av tankevirksomheten din. I så fall bør du be om hjelp.
Skrive en fødselsplan
Det er lurt å forberede seg til fødselen ved å lese seg opp, lære seg litt om ulike typer smertelindring og tenke over hvilke ønsker du har. Du kan dessuten skrive en fødselsplan om det som er viktig for deg. Planen kan inneholde ting du vil at personalet på sykehuset skal vite om, eller ting du ikke vil eller kanskje er bekymret og redd for. Det er nemlig ikke alltid så lett å forklare slike ting når riene er i gang og kroppen har mer enn nok med å fokusere på dem. Derfor er det også lurt å la den som skal være med deg under fødselen, lese gjennom planen. På den måten kan han eller hun føre ordet for deg når du har fullt opp med neste ri.
Et godt tips er å ikke skrive en hel roman, men i stedet sette opp noen tydelige punkter til personalet – det kan jo hende det kommer til å gå fort i svingene. Er det vanskelig å komme i gang, har vi en sjekkliste i appen vår med tips til hva det kan være smart å ha med i planen.
Hvile seg i form og spise sunn mat
Du har sikkert hørt det før, men å føde barn krever minst like mye energi som å løpe maraton. Og folk pleier ikke å gi seg i kast med den slags uten å ha ladet opp med riktig kosthold og mye hvile. Det kan for eksempel være smart å prøve å spise mer av langsomme karbohydrater, siden det øker utholdenheten. De siste ukene før termin anbefaler vi derfor å spise mer bønner og fullkorn, og mindre vanlig pasta og lyst brød. I tillegg er det selvsagt også lov å ligge på sofaen og spise sjokolade iblant, hvis det gjør at du føler deg vel og slapper av. Vi anbefaler deg å pakke ned litt rask energi, som for eksempel nøtter, frukt og sjokolade i fødebagen din.
Vanngymnastikk, gravidyoga og massasje
Men selv om du ligger på sofaen iblant, trenger ikke det å utelukke fysisk aktivitet. Det kan nemlig bidra til at fødselen går raskere, og at det blir færre komplikasjoner. Det kan med andre ord være smart å ta en pause fra sjokoladen innimellom og i stedet jobbe litt med formen. Vi mener selvfølgelig ikke at du bør satse på triatlon akkurat nå. Treningen bør være tilpasset forutsetningene til en gravid kropp.
En god måte å bygge opp kroppen på når magen begynner å bli tung, er vanngymnastikk. I vann kan du bevege deg friere uten å belaste ryggen eller bekkenet. Det kan du prøve selv om du har vondt for å bevege deg på grunn av ryggsmerter eller mye væske i kroppen – om ikke annet, så får du en liten pause fra en gravid kropp som kan føles tung og klumpete.
Også gravidyoga er vennlig mot kroppen. Der er jo pusteteknikk viktig, noe som kan komme til nytte under fødselen. Dessuten gir yoga deg økt bevegelighet og en mykere kropp, og det kan gjøre fødselen enklere. Mange yogaøvelser for gravide kan faktisk også brukes som fødestillinger. Som med all trening og bevegelse, er det selvsagt viktig å lytte til kroppen og ikke presse den til noe som ikke føles riktig. Hvis det fører til at du blir liggende på en matte og stirre i taket i en time, er det helt greit. Da slapper du i det minste av og får tid til å vende blikket innover.
Jo lenger ut i svangerskapet du kommer, jo mer trøtt og øm blir kroppen vanligvis. Massasje har en smertestillende effekt takket være oxytocinet. De myke bevegelsene under gravidmassasjen får i gang blodsirkulasjonen og løser opp mange av spenningene som dukker opp etter hvert som magen blir tyngre. Hvis du vil gå til massør, bør du sjekke at de har massasjebenk tilpasset store mager, slik at du får ligge behagelig.
Men du trenger ikke nødvendigvis å gå til massør. Du kan også øve sammen med den som skal være med deg under fødselen – det kan nemlig være deilig med litt massasje når den tid kommer. Hvis dere vil, finnes det kurs dere kan melde dere på. Jordmoren har ofte tips. Et kurs kan gjøre at partneren føler seg mer delaktig i graviditeten, siden det blir en veldig konkret måte å gi støtte på, under både svangerskapet og fødselen. Går dere på fødselsforberedende kurs, kan det hende at dere får en enkel innføring i massasje.
Å fortsette å bevege seg ut fra hva kroppen orker, er faktisk gunstig mot slutten av svangerskapet (forutsatt at ikke komplikasjoner gjør at du bør holde deg i ro). Men andre fysiske anstrengelser som sliter på kroppen, for eksempel å vaske huset og slepe rundt på tunge kasser, kan faktisk vente – i hvert fall for den som skal føde barnet.
Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.