Fosterbevegelser – hvor ofte skal barnet bevege seg?

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Det kan føles som forsiktige og blafrende sommerfuglvinger, eller som det rene turnmesterskapet. Alle barn er ulike. Det gjelder også måten de beveger seg på inne i livmoren. Men er du gravid, vil du før eller senere kjenne at babyen sparker.

Ventetiden frem til babyen begynner å sparke kan føles lang – kanskje ekstra lang hvis du ikke har vært gravid før, og ikke helt vet hva du skal kjenne etter. Iblant kan det føles som små sommerfuglvinger som blafrer, eller som om det rumler litt ekstra i magen. Det kan være vanskelig å ta inn over seg at det faktisk er et lite barn der inne, og at han eller hun vil gi seg til kjenne. Det er umulig å si nøyaktig når man begynner å kjenne fosterbevegelser. Det er nemlig veldig individuelt og avhenger både av deg som er gravid, og av hvordan barnet er. Hvis dette er ditt første barn, er det ikke sikkert du vil kjenne fosterbevegelser før i uke 20, eller kanskje enda litt senere. I begynnelsen kan det gå alt fra noen få timer til flere dager mellom hver gang du merker at barnet beveger seg.

Morkakens plassering kan avgjøre når du kjenner baby sparke

Hvis morkaken er festet til fremre vegg i livmoren, kan det hende du kjenner fosterbevegelsene litt senere. Da ligger det tross alt et stort organ foran babyen. Hvor morkaken sitter, finner man ut på den rutinemessige ultralydundersøkelsen rundt svangerskapsuke 18.

Hvordan kjennes fosterbevegelser?

Hva er det man egentlig skal kjenne etter? Kan man få babyen til å begynne å bevege seg, slik at man kan kjenne et spark eller to? Nei, egentlig ikke. Barn har sin egen personlighet allerede i magen. Noen begynner tidlig å bevege seg, andre venter litt. Men det kan være lettere å merke om barnet beveger seg, hvis du ligger på siden. Dessuten er det slik at jo mer babyen vokser i magen, jo tydeligere merker du bevegelsene på utsiden. Du vil bli kjent med babyen din og hvordan den beveger seg. De fleste barn vil få et ganske likt bevegelsesmønster hver dag etter hvert og noen ganger så er det vanskelig å finne ut helt hvordan babyen din beveger seg. Men fra uke 28 vil det for de fleste bli ganske likt. Snakk med din jordmor hva du bør kjenne etter, eller du kan også gjerne se på kjennliv.no hvor du finner god info om dette.

Det går an å kjenne når barnet sover eller er våkent

Fosterbevegelsene forandrer seg i løpet av svangerskapet. I starten er de veldig svake og uregelmessige. Senere blir de kraftigere og følger et tydeligere mønster. Barnets rytme blir tydeligere, og du kan merke når barnet hviler, og når det er aktivt. Det kan føles betryggende å ha et barn som beveger seg mye – da kjenner du jo at det er der og har det bra – men barnet trenger også rolige perioder i blant. Fra svangerskapsuke 24 pleier man å si at du bør merke en eller annen form for fosterbevegelser hver dag. Men det kan fortsatt variere mye fra dag til dag hvor mye du kjenner.. Hvis barnet beveger seg på en uvanlig måte, for eksempel hvis det plutselig er roligere enn det pleier å være, bør du kontakte jordmor eller lege.

Det er vanlig at morens bevegelser har en søvndyssende effekt på barnet, som imidlertid kan kvikne til når det er stille eller rolig en lengre stund. Det kan forklare at mange gravide opplever barnet som mer aktivt om natten. Noe som naturligvis kan gå ut over nattesøvnen og gjøre det vanskelig å sovne. Andre opplever derimot at babyen beveger seg mye tidlig om morgenen. Det er ganske enkelt stor forskjell fra barn til barn når det gjelder hvor mye, hvor ofte og hvor kraftig de sparker. Med tiden blir du kjent med barnets bevegelsesmønster.

På slutten er det trangt der inne

Barnet vokser i livmoren, og det blir stadig mindre plass til de større bevegelsene. Mot slutten av svangerskapet opplever mange at barnets bevegelser endrer seg. Det strekker mer på seg og dermed på magen – både oppover, nedover og til siden. Hvis du klarer å kjenne en liten fot under huden, kan du trykke forsiktig på den for å si hei – og kanskje får du et svar tilbake. Synes du det er vanskelig å skjønne hva som er en fot eller en hånd, kan du be jordmoren eller legen forklare deg hvordan du kjenner igjen de ulike kroppsdelene til barnet. Det kan jo være greit å vite om det er et hode eller en liten stump du klapper på. Babyen ser uansett ut til å være fullstendig klar over at det er en verden der ute som lengter etter å få møte ham eller henne.

Kontakt alltid helsepersonell hvis du er bekymret

Hvis du merker en forandring i barnets bevegelsesmønster, spesielt hvis barnet beveger seg mye mindre, må du alltid kontakte fødeavdelingen. Det kan hende du får råd om hvordan du kan få babyen til å bli mer aktiv, eller du kan bli bedt om å komme til kontroll på sykehuset. Da foretar man blant annet en CTG-undersøkelse og iblant en ultralydundersøkelse. Stol på magefølelsen, og ta alltid kontakt med fødeavdelingen hvis du er usikker.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor