Hud og hår under svangerskapet
Strekkmerker, uren hud og pigmentforandringer … eller gravidglød og tykkere hår? Både huden og håret kan forandre seg mye under svangerskapet.
Har du fått kviselignende utslett, strekkmerker eller fet hud etter at du ble gravid? Føles det da urettferdig – eller kanskje rett og slett provoserende – å høre at andre gravide har fått glattere hud og glansfullt hår? Hvis du er blant dem som har trukket det korteste strået, hjelper det kanskje å tenke på at det vil gå over – og at du ikke er alene. Det er faktisk minst like vanlig å ikke å få den vakre gløden alle snakker om, eller at en eventuell «glød» skyldes kvalme og oppkast. Men noe alle gravide opplever, er at huden blir mer følsom, og at du må beskytte den litt ekstra.
Strekkmerker på mage, lår og bryst
Å få strekkmerker som gravid kan være irriterende, men husk at de blekner etter fødselen. Dessuten bør vi ta avstand fra de kroppsidealene som får oss til å fokusere på det negative ved kroppene våre, og i stedet hylle dem for alt de er i stand til. Tenk å klare å strekke seg ut på den måten! Ganske utrolig, ikke sant? Og selv når strekkmerkene har bleknet, er de en påminnelse om hvor fantastisk kroppen er. Strekkmerker – eller striae, som de egentlig heter – kan riktignok også forårsake mye kløe. Og svangerskapskløe er ikke så gøy. Et godt tips er å prøve å unngå at huden tørker ut, siden tørr hud klør mer. Smør derfor huden regelmessig med mykgjørende krem, og unngå såpe som virker uttørrende. I tillegg er det – som alltid – lurt å drikke mye vann. Selv om det kanskje ikke gjør huden spenstig eller 20 år yngre, tilfører det huden fuktighet fra innsiden.
Å smøre inn magen med olje kan føles behagelig og gi deg og babyen en koselig stund. Det er imidlertid ikke dokumentert at det reduserer forekomsten av strekkmerker. Det eneste unntaket vi kjenner til, er preparater som inneholder Trofolastin og Centalla asiatica. Her finnes det faktisk vitenskapelige studier som viser at det har en forebyggende effekt hvis du smører deg hver dag fra starten av svangerskapet. Hvis du er interessert, kan du søke etter både produkter og forskningsresultater på Internett.
Pigmentflekker vanligere blant gravide
Alle gravide får mer pigment i huden. Det varierer hvor mye det synes, og det avhenger i stor grad av hvilken type pigment du har i utgangspunktet. De fleste merker imidlertid at brystvortene blir mørkere. Senere i svangerskapet pleier også mange å få pigmentforandringer i form av en mørk stripe på magen: linea nigra. Den begynner ofte ved navlen og fortsetter ned under trusekanten. Det er også vanlig at det dukker opp pigmentflekker, såkalt kloasma (eller melasma), i ansiktet. Hvis det ikke virker så fristende, kan du trøste deg med at pigmentforandringene – både flekkene i ansiktet og linjen på magen – blekner en stund etter fødselen.
Kan man sole seg under svangerskapet?
Vi bør alltid være forsiktige i solen, men gravide er enda mer følsomme for UV-stråler enn andre. Derfor må du beskytte den ømfintlige huden ekstra godt. Hvis du vil begrense pigmentflekkene, bør du satse på høy solfaktor – eller aller helst oppholde deg i skyggen. For i motsetning til vanlige pigmentforandringer, som avtar etter hvert som hormonene gjør det, forsvinner som oftest ikke flekkene du har fått i solen. Babyen i magen tar ikke skade av å være i solen, men morens hud kan få varige skader. Sats derfor på solhatt, skygge og solkrem. Det kan du egentlig like godt venne deg til med det samme, for når babyen er født, er det skygge som gjelder. Solarium er noe Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet fraråder på generelt grunnlag. Og er du gravid, er det enda viktigere å droppe det. Føler du deg fryktelig blek og blass, er det vanligvis greit å bruke selvbruningsprodukter, men spør for sikkerhets skyld på apoteket hva som gjelder for hvert enkelt merke.
Uren hud eller vakker glød?
Hormoner påvirker ikke bare humøret. De kan også påvirke huden. Hvis du har uren hud i utgangspunktet, er det fare for at den blir verre under svangerskapet. Men selv om du aldri har hatt «hormonkviser» før, kan du få det på grunn av graviditetshormonene. Dessverre er det slik at de fleste midler mot kviser ikke bør brukes av gravide. Det anbefales derfor å vente med behandling til barnet er født. Eventuelt kan du spørre fastlegen om råd. Selv om huden føles fet, må du ikke glemme å tilføre den fuktighet hver dag. Ellers kan huden begynne å kompensere for «tørrheten» ved å produsere enda mer fett.
Men det er ikke alle som sliter med kviser og blank panne. Mange opplever faktisk at hudkvaliteten blir vesentlig bedre under svangerskapet. Siden blodmengden øker, kan rynker eller linjer fylles ut og kinnene få en lett rosa tone – det er derfor mange sier at gravide gløder. Og selv om du har hatt uren hud før, er det ikke sikkert at den vil bli verre når du blir gravid. Det finnes faktisk mange eksempler på at kviseproblemer har forsvunnet helt. Det er ganske enkelt helt tilfeldig, og det er slett ikke sikkert at du vil oppleve det samme ved et eventuelt neste svangerskap.
Hudpleie for gravide
Som sagt er det umulig å vite på forhånd hvordan huden kommer til å forandre seg. De fleste vil imidlertid oppleve at den blir generelt mer følsom. I tillegg til å unngå solen bør du derfor bruke milde produkter. Og er du usikker på hva du kan bruke, er det alltid lurt å spørre på apoteket. At huden blir mer følsom, innebærer også at du kan få reaksjoner du tidligere ikke har fått, av for eksempel voksing eller peeling. Derfor frarådes vanligvis denne typen behandlinger eller hverdagsluksus.
Helt ny hårprakt?
Ja, mange opplever faktisk at de aldri har hatt vakrere hår enn under svangerskapet. Hormonene kan nemlig gjøre at håret både vokser bedre og ser mer glansfullt ut. Det skyldes ikke bare at håret vokser raskere, men også at du mister mindre hår enn normalt under et svangerskap. Mange føler dessuten at håret holder seg bedre og ikke må vaskes like ofte – men for noen kan det dessverre bli omvendt. En annen pussig ting som kan skje, er at håret kan endre tekstur. Stritt hår kan for eksempel få bølger. Hårveksten kan også øke på steder der den ikke nødvendigvis er like velkommen. Å få mer hårete armer og bein – eller dun på overleppa – er for eksempel ganske vanlig. Har du fått uønsket hårvekst, kan du trøste deg med at håret pleier å falle av en stund etter at babyen er født. Dessverre gjelder dette også håret på hodet, som hos mange blir både tynnere og mer tjafsete, så nyt hårprakten så lenge den varer. Hvis du frykter en fremtid som tynnhåret, kan du imidlertid trøste deg med at håret kommer tilbake. Når hormonene har roet seg etter svangerskap og eventuell amming, finner det tilbake til sitt gamle jeg – selv om det hos noen vil beholde sin nye tekstur.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor