Jeg er gravid, hva nå?

essity7711_desktop

Graviditetstesten er positiv, hjertet banker, og det kribler i magen! Det er starten på en lang, spennende, morsom, krevende og fantastisk reise – en reise som forandrer livet. For hver gang et barn fødes, fødes det også en forelder.

«Jeg er gravid» – det er store ord å uttale, siden de forandrer alt. Og kanskje trenger du ikke å si dem høyt ennå? Kanskje vil du først la det synke inn at livet vil forandre seg? Men når du har gjort det – og når det som vokser i magen, ikke lenger føles uvirkelig – kan det være på tide å tenke over følgende spørsmål: Hva gjør jeg nå?

Dette bør du tenke på når du nettopp har blitt gravid

Siden det føles som om hele livet plutselig har forandret seg, ønsker mange seg en konkret plan for hva som må gjøres. Den gode nyheten er at kroppen tar seg av det meste! Det finnes selvsagt massevis av informasjon du kan lese, for eksempel om den viktige folsyren, et sunt kosthold for gravide, tips mot kvalme eller mat man bør unngå. Eller om hvordan fosteret utvikler seg, uke for uke. Alt det kan du gjøre – det er flere måneder igjen av ventetiden. Men det som kanskje er viktigst når nyheten har sunket inn, er å bestille time hos jordmor eller fastlege. fastlegen din – eller ta kontakt med fertilitetsklinikken hvis du har gått den veien.

Kontakt med fastlege eller jordmor

Du kan når som helst kontakte jordmor eller fastlegen din. Han eller hun svarer på alle spørsmål og kan hjelpe deg med å ta nok en graviditetstest. Du får også time til første svangerskapskontroll en gang mellom uke 8 og 12. Du kan velge om du vil følges opp videre av lege eller jordmor, eller en kombinasjon av de to. Jordmoren og/eller legen vil følge deg gjennom hele svangerskapet, så det er viktig at du finner en du trives med og kan snakke med.

Hjelp, jeg blør!

Det er ikke uvanlig å blø litt i begynnelsen av svangerskapet. Mange får utflod med blod i. Det er ingen grunn til bekymring hvis det er litt blod på papiret etter at du har vært på toalettet. Det er sannsynligvis bare hormonene som spiller deg et puss, eller småblødninger som kan oppstå når det befruktede egget graver fester seg inn i slimhinnen. Hvis du er bekymret over blødningene, kan du kontakte jordmoren eller legen, så sjekker de om alt er som det skal.

Å vente barn – hver gang et nytt menneske blir til, blir også en forelder til

Helt i begynnelsen av svangerskapet kan det føles som om alt skal skje på en gang, samtidig som det fortsatt er lenge til dagen da du får møte barnet ditt. Hormonene svirrer, kroppen føles annerledes, og alt er snudd på hodet. Kanskje er du ikke så glad som du hadde trodd du skulle bli? Kanskje føler du bare frykt for det som skal skje? Alle følelser er tillatt, og mange har sikkert kjent på de samme. Blir det for mye, kan du snakke med jordmoren eller legen for å få hjelp. Men for de aller fleste vil følelsene gå over og bli erstattet med andre, og alt vil virke klarere. Å bli forelder – og å vente barn – er en omstilling. Plutselig dukker det opp velmente råd fra både ventet og uventet hold, og folk vil ta på den voksende magen eller formane deg om at du bærer for tungt eller bør forsyne deg en gang til, nå som du spiser for to …

Prøv å finn din egen stemme midt oppi det hele. Stol på at kroppen har kontroll, og lytt til dine egne følelser. Har du behov for å snakke med noen ta det opp med jordmor, eller så kan du også , kan du bsøke opp forumet Foreldrepraten for medlemmer i Liberoklubben – der kan du lese, prate og utveksle erfaringer. Og har du ikke det minste lyst til å fortelle om følelsene dine eller lese gode råd fra andre, er det også helt greit. Det er viktig å gjøre graviditeten til sin egen – da det er en veldig personlig reise!

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.