Medisiner når man er gravid
Også en gravid kropp kan bli syk og trenge medisiner. Husk i så fall at det er enkelte reseptfrie legemidler man bør unngå. Her går vi gjennom de vanligste, hvordan man bør forholde seg til medisiner generelt, og hva som gjelder for naturlegemidler.
Det er viktig at gravide alltid forteller at de venter barn, når de er i kontakt med helsepersonell eller kjøper reseptfrie medisiner på apoteket. Årsaken er at mange legemidler overføres til morkaken og kan påvirke barnet. Det er slett ikke alle som er skadelige, og for flere typer medisiner finnes det alternativer som gravide kan ta. Når det gjelder naturlegemidler og lignende preparater, bør man imidlertid være ekstra forsiktig.
Smertestillende medisiner når man er gravid
Hodepine, ryggsmerter eller vondt i leddene kan man få enten man er gravid eller ikke, men enkelte opplever at svangerskapsplagene gjør alt verre. Hvis det er tilfellet, kan man prøve naturlig smertelindring i form av hvile, varmeflaske eller kanskje massasje før man eventuelt tyr til smertestillende medisiner. Man bør nemlig ikke ta det hvis det ikke er nødvendig. Men iblant hjelper ikke alternativene, og i enkelte tilfeller kan man trenge smertestillende tabletter mot for eksempel hodepine. Da er det viktig å ikke ta hodepinetabletter som inneholder acetylsalicylsyre, noe såkalte NSAID-legemidler gjør.
Paracetamol eller ibuprofen – hva er greit?
Hvilke typer febernedsettende og smertestillende medisiner kan gravide ta? Man bør unngå både smertestillende tabletter som inneholder acetylsalicylsyre, og legemidler med den aktive substansen ibuprofen, altså den typen som kalles cox-hemmere (NSAID). Det skyldes at NSAID er skadelig for fosteret. Gravide kan imidlertid bruke legemidler som inneholder stoffet paracetamol. Ved høy feber bør man ta denne typen febernedsettende medisin, men ved lettere infeksjoner er det å hvile et bedre alternativ. Husk at det er viktig at du også får i deg nok væske hvis du har feber. Det beste er nemlig å unngå smertestillende eller febernedsettende medisiner i størst mulig grad. Dukker det opp et behov for å bruke paracetamol-baserte legemidler i en lengre periode, bør man rådføre seg med lege.
De som prøver å bli gravide, bør være klar over at NSAID-legemidler kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.
Medisin mot magebesvær under svangerskapet
Også mot vondt i magen bør man i første omgang unngå å ta medisiner. Ofte hjelper det å hvile litt, kanskje med en deilig varmeflaske på magen. Massasje eller et varmt bad kan også lindre enkelte typer magesmerter. Har man luft i magen, kan det hjelpe å bevege seg. Avtar ikke smerten, er smertestillende tabletter med paracetamol siste utvei. Ligger problemet lenger opp i magen og man får halsbrann selv om man unngår sterkt krydret eller fet mat, kaffe og te, finnes det reseptfrie legemidler som gravide kan ta.
Mange opplever kvalme i første trimester. Det finnes mange knep og kjerringråd man kan prøve. I tillegg er det lurt å be jordmoren eller legen om veiledning. Hvis ingenting annet hjelper, kan det hende man trenger medisiner. Reseptfrie medisiner mot reisesyke og kvalme fås kjøpt på apoteket – rådfør deg med en jordmor eller lege før du tar medisiner mot kvalme, spør etter en type som passer for gravide.
Ikke slutt med faste medisiner
Når det gjelder medisiner man tar fast, for eksempel mot astma, allergi eller depresjon, bør man kontakte lege så snart man oppdager at man er gravid. Gravide som har astma, må fortsette å ta medisiner. Når det gjelder visse allergimedisiner, finnes det alternativer som passer bedre enn andre under svangerskapet. Spør legen – eller på apoteket i påvente av en legetime. Det samme gjelder legemidler mot depresjon eller angst. Her vil legen prøve å finne et alternativ hvis den typen man pleier å ta, ikke egner seg for gravide.
Hvis den gravide trenger en medisin og det ikke finnes et alternativ som anbefales for gravide, må det gjøres en vurdering. Legen kan da anbefale at den gravide fortsetter med preparatet hvis risikoen ved å slutte er større enn den eventuelle risikoen for fosteret.
Tommelfingerregelen er at hvis man bruker en medisin som er forskrevet av lege, bør man ikke slutte med den uten å rådføre seg med legen.
Antibiotika når man er gravid
Iblant får gravide infeksjoner som krever behandling med antibiotika. Det kan for eksempel være bihulebetennelse, urinveisinfeksjon eller et infisert sår. Det er ikke alle typer antibiotika som passer for gravide, men noen typer gjør det. Forteller man legen om graviditeten, skriver han eller hun ut en type som gravide kan bruke.
Naturlegemidler og vitaminer under svangerskapet
Gravide bør være forsiktige med kosttilskudd og naturlegemidler, og alltid rådføre seg med jordmor eller lege før de begynner å bruke noe. Grunnen er at slike preparater som oftest ikke er like grundig testet som vanlige legemidler. Vær spesielt forsiktig med naturpreparater som inneholder ginseng, ingefær, kalebasskritt og algeprodukter. Men spiser man ikke fisk, kan man måtte ta algeolje for å få i seg nok av fettsyren DHA.
Vitaminer er det selvsagt viktig å få i seg, og de fleste av oss får i oss nok gjennom maten. Men de som tar vitamintabletter, må passe på å ikke ta for mye, og følge ekstra nøye med på A-vitamininnholdet. Man bør ikke få i seg mer enn 1 milligram A-vitamin per dag via tabletter. Vi har samlet mer informasjon om hvilke vitaminer og mineraler det er viktig å få i seg under et svangerskap, for iblant kan gravide trenge tilskudd. Et eksempel er folsyre, som man bør ta litt ekstra av allerede før man blir gravid.
Unngå unødvendige legemidler også ved amming
Anbefalingene om legemidler og svangerskap gjelder også hvis man ammer. Hvis man trenger medisin, er det viktig å fortelle helsepersonell og apotekansatte at man ammer. Det skyldes at mange legemidler og naturpreparater går over i morsmelken.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor