Mat du bør unngå når du er gravid

food_to_avoid_image

Hva er det gravide ikke kan spise? Hvordan er det med kaffe? Og hva er listeria? Her kan du lese om kosthold for gravide, og fremfor alt hva du ikke bør spise når du venter barn.

Iblant kan det føles som mange pekefingre, men du kan faktisk spise det meste. Enkelte typer ost, fisk og kjøtt kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter. I tillegg finnes det andre ting som ganske enkelt ikke er bra for barnet i for store mengder.
Når du er gravid, bør du spise sunn mat som dekker både ditt næringsbehov og næringsbehovet til barnet i magen. Det kan du lese mer om i vår artikkel om et sunt kosthold under svangerskapet. Men det finnes som sagt matvarer du bør være forsiktig med eller unngå helt.

Her er noen ting du bør tenke på når det gjelder mat og svangerskap:

  • Begrens kaffedrikkingen til to til tre små kopper.
  • Velg riktig fisk.
  • Ikke drikk alkohol.
  • Spis lakris med måte.
  • Ikke få i deg for mye A-vitamin.
  • Unngå rått kjøtt og tørket kjøtt sånn som f.eks. spekemat
  • Ikke spis ost laget av upasteurisert melk.

Kaffe, lakris og A-vitamin med måte

Når det gjelder kaffe, bør du som gravid unngå å få i deg mer enn 200 mg koffein per dag, siden det kan påvirke fosteret. Hvis du begrenser deg til 3–4 dl kaffe – eller fire til seks krus svart te – om dagen, kommer du ikke opp i den mengden. Siden energidrikker ofte inneholder mye koffein, bør du være litt forsiktig med det også.
En annen ting du bør begrense inntaket av, er faktisk lakris og ingefær. Det er usikkerhet rundt hvilken mengde som kan regnes som trygg. Anbefaler begrenset inntak, og unngå ingefærshot eller ingefærtilskudd. Du kan benytte ingefær som smakstilsetting i maten.
Når det gjelder A-vitamin, trenger du det for at svangerskapet og barnets syn skal utvikle seg normalt. Det finnes i innmat, lever, melk og matfett. I for store mengder er imidlertid A-vitamin skadelig, og det er mistanke om at det kan øke risikoen for fosterskader tidlig i svangerskapet. Men det har noe å si hvor du får A-vitaminer fra. Spiser du mye grønnsaker og rotfrukter som inneholder karotenoider som kan omdannes til A-vitamin i kroppen, kan du ta det med ro – det kan du ikke få for mye av. Vil du vite mer, bør du lese artikkelen vår om legemidler og kosttilskudd under svangerskapet.

Kan jeg drikke et glass vin?

Nei, alkohol må du unngå helt når du er gravid. Alkoholinnholdet i blodet ditt overføres nemlig til fosteret via morkaken. Siden fosteret er mer følsomt overfor alkohol enn deg, og dessuten er i konstant utvikling, må du holde deg helt borte fra alkohol. Vi vet at mange lurer på dette, og har derfor mer informasjon om alkohol og svangerskap her.

Toksoplasma, listeria og å velge riktig fisk!

Fisk og skalldyr er sunn mat for gravide, men enkelte typer fisk inneholder dessverre for mye miljøgifter til at det er sunt. Her finner du mer informasjon om hvilke fiskeslag du bør unngå, og hvilke du kan spise mye av.
Både parasitten toksoplasma og bakterien listeria kan finnes i vanlige matvarer, og de er farlige for fosterets utvikling hvis du blir syk. Derfor bør du være litt obs på dem. Toksoplasmose er en sykdom som forårsakes av en parasitt. Parasitten dør ved dypfrysing (minst –18 grader) og ved matlaging (over 65 grader).

Slik unngår du toksoplasmose:

  • Unngå alle former for rått kjøtt. Gjennomstek alt, og vask skjærefjøler og hender som har vært i kontakt med rått kjøtt.
  • Toksoplasma kan også finnes i kjøtt som graves, tørkes eller kaldrøkes, for eksempel parmaskinke og salami. Hvis du vil spise denne typen kjøtt, kan du fryse det i tre døgn. Da dør eventuelle
  • Vask hendene nøye hvis du har gravd i jorden og skal lage mat etterpå. Å være nøye med hygienen reduserer dessuten risikoen for omgangssyke.


Listeriabakterien, som kan gi infeksjoner som er skadelige for barnet i magen, vokser ved kjøleskapstemperatur og overlever i fryseren. Den dør imidlertid hvis du tilbereder den og varmer den opp til minst 70 grader, det vil si når det bobler.

Slik unngår du listeria:

  • Vær forsiktig med kaldrøkt eller gravet fisk eller kjøtt som begynner å nærme seg best før-datoen. I en vakuumpakning kan bakteriemengden blir stor på noen uker. Nypakket mat går greit. Det går også fint an å spise sushi som er laget med ferske råvarer.
  • Dropp pateer, salater og sylter fra delikatessedisken på butikken – du vet ikke hvordan og når de ble laget.
  • Unngå mat som har vært oppbevart flere uker i kjøleskap og deretter spises uten at den varmes opp først.
  • Oppbevar tinte, fryste grønnsaker og oppskåret melon i kjøleskap, og spis dem innen noen dager.
  • Unngå alle melke- og osteprodukter som er laget av upasteurisert melk. Det står på emballasjen om produktet er pasteurisert eller ikke. Godt oppvarmet ost er aldri farlig å spise.

Hvilken ost kan du spise når du er gravid?

Ostefatet kan være en utfordring når du er gravid. Men det finnes noen generelle regler du bør kjenne til. Du kan for eksempel fint spise harde oster som brunost, gulost og parmesan. To ting som påvirker listeria og vekstbetingelsene for bakterien, er hvor tørr osten er, og hvilken pH-verdi den har. Jo lavere pH-verdi og jo tørrere ost, jo vanskeligere er det for listeria å formere seg. Og motsatt: Nøytral pH-verdi og mykere ost gjør det lettere for bakterien. Brie, chevre, gorgonzola og annen muggost bør du derfor ligge unna når du er gravid. De er nemlig ofte laget av upasteurisert melk. Men, du bør unngå dem selv om de er laget av pasteurisert melk, siden pH-verdien og fuktigheten gir bakterien perfekte vekstforhold.
I ferskost er listeria svært uvanlig: Vakuumpakket fetaost, mozzarella, halloumi og keso er enten varmet opp under produksjonen eller er laget av pasteurisert melk. I fetaosten er dessuten pH-verdien så lav at listeria ikke kan formere seg.

Matportalen finner du oppdaterte råd om mat og svangerskap.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.