Sex og lyst under svangerskapet
Plutselig så klar, eller mistet all sexlyst? Graviditet kan gjøre en mer eller mindre kåt. Det gjelder også for en eventuell partner. Vi reagerer ganske enkelt ulikt på alle endringene som skjer i kroppen og på følelsene.
Kan man ha samleie når man er gravid? Det absolutt viktigste er å være ærlig mot seg selv og lytte til sin egen lyst. Føles det bra, kan du fortsette å ha sex gjennom hele svangerskapet. De eneste grunnene til å ikke ha sex som gravid, er hvis du ikke har lyst (akkurat som ellers, altså), hvis vannet har gått, eller hvis legen eller jordmoren fraråder sex på grunn av risikosvangerskap. Det med sexlysten er som regel det vanskeligste å finne ut av.
Endret sexlyst under svangerskapet
De aller fleste opplever at lysten endrer seg når de venter barn. Kanskje virker det mest logisk at sexlysten forsvinner helt eller delvis under svangerskapet? For er du gravid og plages av kvalme og trøtthet, er nok ikke samleie det du tenker mest på. Hvis partneren får mindre lyst, handler det oftere om bekymring for at et samleie kan skade barnet.
Men mange opplever også at sexlysten øker, og at de aldri har hatt bedre sex. Hele underlivet får økt blodgjennomstrømning under graviditeten, noe som kan bidra til at den gravide lettere får orgasme. Også brystene påvirkes og blir mer følsomme. Noen føler seg dessuten mer tiltrekkende med – eller tiltrukket av – en struttende mage og større bryster. Lysten kan variere i de ulike fasene av svangerskapet. Den kan ganske enkelt komme og gå avhengig av hvordan du føler deg fysisk og mentalt.
Sex under svangerskapet skader ikke barnet
Hvis svangerskapet er normalt, trenger du som sagt ikke å bekymre deg for at et samleie vil skade barnet. Fosteret ligger godt beskyttet, omgitt av fostervann, i livmoren. Den er i sin tur lukket med slimproppen, som beskytter mot bakterier. Det kan imidlertid hende du og partneren må bli litt mer kreative etter hvert som magen vokser. Som gravid kan du for eksempel oppleve ubehag og svimmelhet når du ligger på ryggen, siden livmoren da presses mot de store blodkarene som fører blodet tilbake til hjertet. Ubeskyttet samleie under svangerskapet kan du ha så lenge det ikke er fare for at du får en kjønnssykdom, siden det kan medføre komplikasjoner.
Gravidsex = nye stillinger?
En graviditet kan være en utmerket anledning til å tenke litt nytt når det gjelder sexlivet. Hvis de vanlige stillingene ikke fungerer like bra som før, kan dere utforske nye muligheter. Siden sexen kan forandre seg, er det ekstra viktig å snakke sammen. Mange opplever nemlig at sex under svangerskapet – og i småbarnsårene – blir et vanskelig tema. Det er imidlertid mindre risiko for at det skjer, hvis dere snakker med hverandre om hva dere liker og ønsker. Iblant kan fysisk nærhet uten sex være det som føles best, og iblant er det mye fokus på det seksuelle. Ved å snakke sammen og være tydelige blir det enklere å forstå hverandre og henge med i svingene.
Onani, orgasme og sammentrekninger
Onani under svangerskapet er helt greit hvis du føler for det. Du bør imidlertid være klar over at en orgasme – enten via onani eller sex med en partner – kan gi litt flere sammentrekninger. Ved et normalt svangerskap er det ingen fare – sammentrekningene går som regel over etter en liten hvil – men det kan selvsagt skape bekymring hvis du ikke forstår hva som skjer. Hvis du får smerter eller blødninger, bør du ta det opp med jordmor eller lege. Men det er ikke uvanlig å få litt brun utflod rett etter sex. Det er heller ikke farlig.
Det finnes en myte om at sex kan sette i gang fødselen, men det er ingen vitenskapelige bevis for at det stemmer. Derimot gjør nærhet og berøring at hormonet oxytocin skilles ut i kroppen. Det er det samme hormonet som frigjøres under fødselen, og som gir sammentrekninger.
Når bør gravide ikke ha sex?
Hvis du har et risikosvangerskap, kan det hende du må avstå fra sex. Men i så fall vil en lege eller jordmor gi tydelig beskjed om det. Du bør heller ikke ha sex etter at vannet har gått, og selvsagt aldri hvis du ikke har lyst – sånn skal det jo alltid være.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor