Urinveisinfeksjon som gravid

pregnant_sick_image

Urinveisinfeksjon, også kalt UVI eller blærekatarr, er ganske vanlig både hos barn og voksne. Men gravide har litt større risiko for å rammes, og ja, det kan faktisk bli farlig både for den som bærer barnet og for babyen inne i magen hvis den ikke behandles.

Hvordan merker du en urinveisinfeksjon?

Hvis du er gravid, kan du gjenkjenne en urinveisinfeksjon gjennom et eller flere av disse symptomene:

  • uprovoserte kynnere
  • smerter i nedre del av magen
  • svie eller en brennende følelse når du tisser
  • striper av blod eller slim i urinen
  • hyppig vannlatingstrang
  • illeluktende urin

Følelsen av å tisse piggtråd eller småstein er ganske typisk for urinveisinfeksjon og et signal på at ikke alt er som det skal. Men for gravide er faktisk det vanligste tegnet kynnere som kommer uten at du har anstrengt deg, eller smerter i magen. Opplever man ubehagelige kynnere, eller at man plutselig får mere kynnere enn tidligere anbefales det å ta en sjekk. Andre mer diffuse tegn, som at du er konstant tissetrengt, kan være vanskeligere å fange opp, siden det kan dreie seg om vanlige svangerskapsplager, som vanligvis er helt ufarlige. For noen få kan det også være slik at urinveisinfeksjonen ikke gir noen symptomer i det hele tatt.

For å holde full kontroll, slik at ingen UVI skal gå uoppdaget, leverer gravide inn en urinprøve ved de regelmessige svangerskapskontrollene, der urinen blir undersøkt for bakterier. Dukker det opp mistanke om at noe ikke er helt som det skal, for eksempel på grunn av svie eller magesmerter, skal du ikke vente på neste besøk, men ta kontakt der du går til svangerskapskontroll eller med fødeavdelingen for å få råd. Det er bedre med en urinprøve for mye!

Hvordan kan en urinveisinfeksjon påvirke graviditeten?

Det er ikke bra å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon hvis du er gravid, fordi det blant annet kan føre til infeksjon i nyrene. En ubehandlet infeksjon kan også øke mengden kynnere, noe som i sin tur kan få veene til å starte for tidlig. Men hvis behandlingen blir satt inn tidlig, er det ingenting å bekymre seg over, da risikoen for at den vil påvirke både deg og den lille, er veldig liten.

Hvorfor får vi UVI, og finnes det noe man kan gjøre for å minimere risikoen?

De fleste kvinner har sikkert hørt mange forskjellige råd for å unngå blærekatarr under oppveksten: ikke sitte med vått badetøy, ha truser i naturlig materiale og ikke tettsittende bukser er klassikere. Tørke seg forfra og bakover, unngå kraftig såpe og ikke vaske seg for ofte, men passe på å både tisse og vaske seg før/etter sex og å drikke mye væske er andre råd du sikkert kjenner igjen. Alle disse rådene er selvfølgelig bra, men det som oftest forårsaker infeksjon, er at man ikke kan – eller rekker – å tømme urinblæren ordentlig. Det gjelder uansett om man er gravid eller ikke. Forskjellen som gravid er jo at det ligger et lite barn og trykker mot blæren. Da blir det vanskeligere å tømme blæren helt, og bakteriene får en mulighet til å formere seg. Selv om det ikke finnes noen garanti for å slippe infeksjon, er det altså bra å sitte litt lenger på toalettet og virkelig forsøke å tisse alt ut – selv når det står en treåring eller en stresset samboer og banker utenfor døren.

Gravide kan også få urinveisinfeksjon fordi hormonbalansen blir annerledes, noe som av og til gjør at det tar lenger tid for urinen å komme seg fra nyrene til urinblæren. Det viktigste du kan gjøre selv, er rett og slett å gå på svangerskapskontrollene og være oppmerksom på symptomer.

Hvis du er en av dem som har hatt uflaks og har vært mye plaget av urinveisinfeksjoner, kan det være lurt å nevne det ved første svangerskapskontroll. Det kan hende at det da blir tettere mellom urinprøvene dine, så situasjonen holdes under bedre oppsyn.

Hva slags behandling får gravide mot urinveisinfeksjon?

For en som ikke er gravid kan en urinveisinfeksjon ofte gå over av seg selv, men for gravide anbefales alltid behandling, rett og slett for å unngå eventuelle komplikasjoner. Da blir det skrevet ut antibiotika, som tar livet av bakteriene i urinblæren. Gravide får en spesiell type antibiotika, som er godkjent for bruk under svangerskap, og som ikke skader babyen. Det er en effektiv behandling, og etter en kur kommer du til oppfølging en eller to uker senere for å sjekke at infeksjonen virkelig er forsvunnet. Dersom behandlingen ikke får god nok effekt, og plagene fortsetter eller blir verre, må du kontakte lege eller jordmor. Det bli nødvendig med gjentatte kurer eller forebyggende antibiotikabehandling.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor.