Hva skjer når vannet går?

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Oi! Vannet går … På film begynner det alltid med at vannet fosser ut. Deretter kommer riene, etterfulgt av en baby litt senere. Men i virkeligheten er det ikke fullt så enkelt. Det er slett ikke alltid slik fødselen begynner med at vannet går. Som regel er det faktisk motsatt: det er først etter en stund med rier at vannet går.

At vannet ikke alltid fosser ut som i Hollywood, kan være greit å vite, for når vannet går, kan det like gjerne føles som om du tisser på deg. Noen ganger veldig lite og noen ganger mer. En annen ting som er greit å vite, er at det nesten er vanligere at vannet går etter at du har hatt rier en stund. Og noen ganger er det ikke før i utdrivingsfasen at fosterhinnen brister og vannet fosser – eller renner – ut. At vannet går, er derfor ikke nødvendigvis det første tegnet på at fødselen er i gang. Det kan nemlig skje enten lenge før fødselen starter, midt i eller i sluttfasen.

Hvordan føles det når vannet går?

Hvordan føles det når man er gravid og vannet går? Det varierer veldig. For enkelte kan det til og med være litt vanskelig å si om vannet har gått eller ikke. Det avhenger av hvordan babyen ligger: Har den lagt seg sånn at hodet ligger som en propp i fødselskanalen, kan det innebære at vannet bare drypper litt. Da blir det litt vått i trusa, som om du har hatt en urinlekkasje. Hvis det føles ubehagelig, kan du prøve et truseinnlegg for inkontinens (f.eks. TENA), som absorberer vann godt. Et vanlig truseinnlegg er bedre hvis det som kommer ut, inneholder mye slim og minner mer om utflod. Hos andre kan vannet passere fritt, slik at det plutselig kommer en større mengde vann. Hvis fosterhinnen derimot ikke brister før i utdrivingsfasen, kan det hende at vannet renner sakte ut. Hvis vannet går under eller like før fødselen, føler du kanskje spenning, forventning og kanskje litt lettelse – for da vet du at du snart får møte babyen. Noen hører et lite «knepp» når vannet går.

Hvorfor går vannet?

Inne i livmoren er barnet omgitt av en hinne: fosterhinnen. Mot slutten av svangerskapet blir den stadig svakere, og den brister før – eller under – fødselen. Da renner eller drypper det omtrent 7,5 dl vann ut. Nøyaktig hvor mye det er, avhenger av hvilken uke av svangerskapet du er i: I uke 38 og 39 har du mest fostervann, mellom 9 og 10 dl. Under svangerskapet er fostervannets oppgave å både beskytte barnet og spenne ut livmoren. I begynnelsen forsyner den også fosteret med næring. Fra andre trimester sirkuleres vannet ved at fosteret svelger det og deretter tisser det ut igjen. Når babyen til slutt skal komme ut, er det ikke lenger behov for fosterhinnen, og da brister den.

Lurer du på hvordan det føles før vannet går? Om du kan merke at det snart vil skje? Det er det dessverre umulig å vite. Vannet går når det går, og du vet det ikke før det skjer.

Hva skjer hvis vannet går før riene har kommet i gang?

Iblant går vannet uten at riene kommer i gang. Hvis det skjer, eller hvis du mistenker at vannet har gått, bør du kontakte jordmor på sykehuset der du har fødeplass, for å få råd og få undersøkt om det er fostervann igjen eller ikke. Hvis vannet har gått, er det vanlig å vente 24–36 timer før man gjør noe, setter i gang fødsel – forutsatt at det står bra til med mor og barn. Grunnen er at man vil gi kroppen en sjanse til å sette i gang fødselen selv, noe den i de fleste tilfeller gjør. Du skal alltid ringe sykehuset dersom vannet har gått. Det er vanlig at du får en tid for kontroll ca. 8 timer etter vannavgang.

Igangsetting av fødsel

Hvor lenge man venter, avhenger som sagt av hvordan det står til med barnet og moren, men også av fargen på fostervannet – for den kan si noe om hvordan barnet i magen har det. Hvis vannet er brun-gul eller grønnaktig og tykkt, skyldes det at barnet har hatt avføring, og det kan være et tegn på at det er stresset eller har vær utsatt for stress. Man foretar en CTG-undersøkelse, en form for elektronisk overvåking som måler fosterets puls og sammentrekningene i livmoren, for å følge med på hvordan barnet har det.

Hvis alt ser ut som det skal, må du som sagt vente på at riene kommer i gang av seg selv. Kommer de i gang, men varer veldig lenge, gir man antibiotika. Kommer ikke riene i gang i løpet av 48 timer, setter man i gang fødselen. Dette avhenger imidlertid litt av hvilket sykehus du føder på.

Er det snakk om planlagt igangsetting av fødselen, kan det hende at jordmoren eller legen stikker hull på fosterhinnen med et instrument hvis den ikke brister av seg selv. Å få fostervannet til å gå kan gjøre at riene kommer i gang.

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor.