Sengevæting
Er du blant dem som ofte må stå opp midt på natten for å skifte sengetøy, kan det være en trøst å vite at du ikke er alene. Det er mange barn som tisser på seg om natten. Når barna er små, er det nærmest forventet – men hvis de har passert 5 år og fortsatt tisser i sengen, pleier man å snakke om sengevæting, eller enurese.
Sengevæting er helt ufarlig, og barn vokser det ofte av seg, men det finnes ting du som forelder kan gjøre for å hjelpe barnet. For selv om det ikke er farlig, kan det være et problem for barnet – ikke minst hvis hen er stor nok til å ville overnatte hos venner.
Hvor vanlig er det med sengevæting?
Sengevæting er vanlig hos barn i 6- til 7-årsalderen, og rundt hver tiende 7-åring tisser på seg om natten med jevne mellomrom. Når barna nærmer seg 15 år, er det omtrent én av hundre som ikke klarer å holde seg helt tørr om natten. Sengevæting er vanligere blant gutter enn blant jenter. Det er også ofte arvelig. Har begge foreldrene hatt det da de var små, er det langt høyere risiko for at barnet får det.
Tips ved sengevæting
Hvis barnet er under 5 år, er det kanskje ikke modent for å slutte med bleie om natten ennå. Enten det er snakk om umodenhet eller om sengevæting, kan du hjelpe barnet ved å
- minne hen på å tisse regelmessig når det er , det kan også hjelpe å innføre regelmessige tider som f.eks. ca. 6 ganger per dag (morgen, formiddag, lunsj, tidlig ettermiddag, middag og kveld) for å hjelpe barnet med å utvikle bedre blærekontroll
- passe på at hen spiser regelmessig
- minne hen på å begrense drikke de siste to timene før leggetid
- ikke glemme å tisse før sengetid
Opp om natten for å tisse?
Noen vekker barnet midt på natten for å tisse. Det kan selvsagt gjøre at barnet ikke tisser i sengen akkurat den natten, men det pleier ikke å ha noe å si for når barnet blir tørt. Enkelte barn synes det er flaut å måtte sove med bleie, og da kan det være en løsning å vekke barnet. Noen foretrekker nemlig et toalettbesøk fremfor å måtte bruke bleie. Men husk i så fall å ikke vekke barnet flere ganger om natten, siden du bør unngå å forstyrre søvnen for mye.
Hjelpemidler for store barn som tisser på seg
Etter hvert som barna blir eldre, nekter de ofte å bruke bleie, og da bør de få slippe det. Hvis barnet synes at det i enkelte situasjoner er greit å bruke nattbleie, for eksempel hvis hen skal overnatte hos en venn eller dra på leir, finnes det diskré og gode bleier for litt eldre barn. Det kan være et alternativ i situasjoner der det er ekstra flaut å tisse på seg.
Slik snakker du med barnet om sengevæting
Det varierer veldig hvordan barn opplever sengevætingen sin. Noen bryr seg ikke i det hele tatt, og det kan føles nærmest provoserende for foreldre som stadig må vaske sengetøy. Andre barn synes det er veldig flaut og vil helst ikke snakke om det. Uansett hvordan barnet ditt opplever situasjonen, er det lurt å snakke om det iblant for å sikre at hen ikke føler skam. Du kan for eksempel si at «det er vanskelig for kroppen å lære seg å ikke tisse når den sover, men det vil bli bedre etter hvert» eller «det er mange barn på din alder som tisser på seg om natten». Du kan også fortelle om egne erfaringer eller om eventuelle søsken som har hatt samme problem. Snakk i så fall om hvordan hen opplevde det, og når det gikk over.
Du bør imidlertid unngå å ta opp sengevætingen til stadighet, og du må ikke skylde på barnet. Barn er ofte ikke så interessert i å snakke om problemer, for de har viktigere ting å tenke på. Prøv derfor å ikke mase så mye om sengevætingen, selv om du som forelder holder på å bli sprø av det. Er dere flere foreldre, bør dere i stedet snakke med hverandre og prøve å finne løsninger som kan hjelpe barnet.
Behandling av sengevæting
Det viktigste er hvordan barnet opplever situasjonen, og hvor villig hen er til å bli behandlet. Som forelder bør du ikke prøve å tvinge frem en vilje til behandling. Da kan barnet føle at hen ikke er god nok, og det ønsker vi jo ikke for barna våre. Men hvis barnet selv vil ha hjelp, kan dere oppsøke helsesykepleieren på skolen – eller helsestasjonen hvis barnet er under 5 år. Behandling av sengevæting er vanligvis ikke aktuelt før barnet har fylt 6 år, men også yngre barn som sliter med sengevæting, kan få hjelp. Ved behov kan barnet utredes hos fastlegen og starte eventuelle tiltak. Om man ikke kommer i mål med behandlingen kan eldre barn henvises til spesialist.
Å tisse på seg om dagen
Det er også vanlig at barn strever med å holde seg tørre om dagen. Den vanligste årsaken til at barn ikke når frem til toalettet i tide, er en overaktiv blære. Men det kan også handle om ren og skjær viljestyrke. Det skjer nemlig ofte at barn rett og slett ikke vil tisse mens de leker – å avbryte en morsom lek for å gjøre noe så kjedelig som å tisse kan sitte langt inne. Da pleier det å hjelpe med en plan for toalettbesøk. Det innebærer at forelderen – eller de voksne i barnehagen – vennlig, men bestemt hjelper barnet med å avbryte leken for å gå på toalettet med jevne mellomrom, selv om barnet hevder at hen ikke er tissetrengt.
Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog