Søskenkrangel
«Det var hen som begynte…» Den har du kanskje hørt noen ganger? Krangling mellom søsken er nemlig vanlig, nærmest en del av familielivet. Men hvorfor krangler søsken, og er det noe du kan gjøre for å bevare husfreden?
Det er ikke så rart at søsken krangler iblant – det er jo nærmest umulig å ikke krangle når man lever så tett sammen som søsken gjør, og når man må dele på alt fra leker til foreldrenes oppmerksomhet og tid. Dessuten er følelsene ekstra sterke i nære relasjoner, nettopp fordi disse relasjonene er ekstra viktige for oss. Derfor er det ikke så merkelig at søsken kan være både veldig glad i hverandre og veldig sinte på hverandre.
Selv om foreldre kan synes det er vondt at barna er i tottene på hverandre, er ikke kranglingen bare negativ. Ved å krangle med søsken trener de nemlig på konflikthåndtering og turtaking, og det er viktige ferdigheter i livet. Derfor kan litt krangling mellom søsken nesten være sunt.
Søsken som krangler hele tiden
I enkelte familier finnes det søsken som havner i en negativ spiral av ustanselig krangling. Da kan det påvirke hele familielivet negativt. At noen søsken går dårligere overens enn andre, handler om personlighet og om den veiledningen barna får av de voksne når det oppstår konflikter. Opplever du som forelder at søskenkrangel påvirker tilværelsen negativt, bør du hjelpe barna til å få en mer harmonisk hverdag.
Hvordan får man søsken til å slutte å krangle?
Som forelder kan du forebygge og redusere søskenkrangel. Her er noen tips:
- Unngå å sammenligne barna med hverandre. Ikke fokuser på hvem som tar på seg skoene først, eller hvem som tør å prøve ny mat. Det skaper stress og rivalisering. Og unødig krangling. Dessuten er alle barn forskjellige, med ulike forutsetninger og personligheter – og å sammenligne dem med andre kan være uheldig for selvfølelsen.
- Trekk frem barnas sterke sider, og fremhev det positive ved hvert unike individ. Når barn slår og det er mye søskenkrangling, får barna ofte høre mye negativt om seg selv. Men ikke glem å fortelle hva som er positivt og fint ved dem.
- Oppmuntre til samarbeid når det er mulig. La dem for eksempel være på lag mot deg hvis dere spiller spill, eller gi dem en oppgave de kan løse sammen. Gi barna ros når de samarbeider. Legg vekt på det som fungerer godt i samarbeidet, og ikke på om det skjærer seg litt innimellom.
- Glem millimeterrettferdighet. Søsken opplever ofte ting som urettferdige, men prøv å unngå at alt må være rettferdig inntil det absurde. Se heller på det store bildet. Lær barnet at livet er urettferdig iblant, men pass på at det samlet sett blir rettferdig. Iblant kan det også være lurt å ha dobbelt opp av ting det er mye konkurranse om, slik at det ikke oppstår unødvendige konflikter. Å trene på at ikke alt kan være likt hele tiden, pleier å være det beste.
- La søsken få ha litt privatliv hvis de deler rom. Litt alenetid kan ha en positiv effekt. Har de hvert sitt rom, er det viktig at de kan få lukke døren og være litt i fred – enten alene eller sammen med egne venner. Søsken trenger ikke å være sammen hele tiden.
- Sett av tid til å være alene med hvert av barna. Hvis et barn har lett for å komme i konflikt med søsken, kan det være deilig å få være litt alene med en forelder. Det pleier også å gjøre foreldrene godt at de iblant får være sammen med barna uten at de krangler.
- Ikke utfordre søsknene for mye ved å sette dem i altfor vanskelige situasjoner. Hvis du for eksempel vet at de alltid begynner å krangle hvis de sitter ved siden av hverandre i sofaen, setter du deg mellom dem. Hvis det alltid blir slagsmål når de spiller TV-spill sammen, bør du være med og spille. Ofte kan man som forelder forebygge de verste situasjonene ved å ligge litt i forkant og legge til rette for bedre samspill barna imellom.
- Hvis barna pleier å krangle mye, bør du ikke la dem være så mye alene. Hold deg i nærheten, slik at du kan gripe inn før konflikten utvikler seg til krangel eller raserianfall.
Håndtere søskenkrangling i kampens hete
Uansett hvor hardt du prøver og hvor mye du forebygger, vil søsken trolig havne i krangel iblant. Blir de veldig sinte på hverandre, kan de miste kontrollen over seg selv. Da bør du som forelder være i nærheten og kunne hjelpe til. Ingen søsken skal måtte utsettes for gjentatt vold hjemme. Det er de voksnes ansvar å hjelpe søsken som slåss, slik at de ikke skader hverandre.
Her er noen tips som kan hjelpe i kampens hete:
- Ikke ta parti. Se saken fra begges side.
- Fokuser mest på å roe ned situasjonen. Prøv å beholde roen selv, for følelser smitter. Bekreft barnas følelser, slik at de skjønner at du forstår hvor vanskelig det er.
- Prøv å skille søsknene en stund hvis følelsene har tatt overhånd. Gi dem en sjanse til å komme i balanse igjen.
- Kom med forslag til problemløsing, og spør barna om de selv har noen tanker.
- Hold deg i nærheten når det har roet seg, slik at du raskt kan veilede hvis konflikten blusser opp igjen.
Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog