BARNET DITT
Barnet er nå rundt 4,5 cm langt, og hjertet slår hele 140–150 slag i minuttet, akkurat som det skal. Så fort må det nemlig slå for at den lille kroppen skal få alt den trenger for å vokse og utvikle seg. Akkurat nå er hodet like stort som resten av kroppen, men det vil rette seg opp etter hvert. Leveren er også stor og fyller faktisk nesten hele bukhulen. Den gjør en viktig jobb med å ta seg av og transportere bort avfallsstoffer. Testikler eller eggstokker er på plass, og nå kan man også skjelne de ytre kjønnsorganene. Barnet kan åpne munnen, og tungen er allerede ferdig utviklet.
FOR DEG SOM BÆRER BARNET
Har du vært kvalm, kan det hende det begynner å bli bedre nå. Endelig! Fortsetter kvalmen, må du bare prøve å holde ut. Det er dessverre ikke umulig at den vil vare lenger utover i svangerskapet. Humøret går kanskje opp og ned som en berg-og-dal-bane, og mange er mer følsomme enn de pleier. Hormonene har selvsagt en del av skylden, men det handler også om at du bruker mye energi på å tenke på fremtiden. Du står jo overfor store endringer og er kanskje redd for å miste det du har? Kanskje er du bekymret for hvordan det vil bli? Hvis du har en partner, er det fint å snakke med hverandre om følelsene. Har du ingen partner, kan du snakke med en annen person som står deg nær. Uansett hvordan den blivende familien kommer til å se ut, er det helt normalt at du i denne fasen av svangerskapet lurer på om du har tatt et riktig valg, og om du kommer til å klare det. Prøv å trøste deg med at du kommer til å venne deg til situasjonen, og at du plutselig vil se lyst på livet igjen! En måte å håndtere vanskelige tanker eller bekymringer på er å røre på seg. Selv om du ikke pleier å trene regelmessig, bør du prøve å gå turer eller svømme. Hvis du legger inn litt fysisk aktivitet hver dag, føler du deg bedre. Det kan dessuten forebygge enkelte svangerskapsplager. Samtidig er det selvsagt viktig at du ikke presser kroppen, for den har mye å gjøre akkurat nå. Lytt til hva kroppen orker. Vil den sovne på sofaen i sjutiden flere kvelder på rad, har den nok behov for det akkurat nå. I denne perioden bør du også drikke mer. Kroppen trenger masse vann for å produsere både blod og fostervann. Kroppen begynner dessuten å forbrenne flere kalorier og trenger derfor litt ekstra næring. En ekstra frukt, en brødskive og et glass melk – eventuelt en vegansk variant – per dag er passe.
PARTNER
Du har kanskje blitt vant til partnerens humørsvingninger nå, og du må nok holde ut en stund til – men om et par uker er sjansen stor for at ting roer seg. Humørsvingningene kommer både av at hormonene raser rundt i kroppen, og av at tanker om fremtiden og fødselen krever mye energi og får humøret til å gå opp og ned. Kanskje tenker også du på hvordan fremtiden vil bli, og opplever at humøret svinger litt? Det beste rådet er å snakke med hverandre. Dele tanker, bekymringer og spørsmål, men også glede, gjensidig oppmuntring og spent forventning. Dere kan gjerne snakke med jordmoren eller legen om følelsene deres og få råd og tips om hvordan dere kan håndtere dem. Drømmer er vanlig når man venter barn, både for den som bærer frem barnet, og for den som ikke gjør det. Ofte er de surrealistiske, som at barnet blir født i kassakø, at barnet er halvt sykkel og halvt menneske, eller at du glemmer det igjen på de utroligste steder. Det skyldes ganske enkelt at hjernen bearbeider det store som skal skje: at du skal bli forelder.