Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Første trimester

Hvor langt er det første trimesteret av svangerskapet? Kan man trene? Hva skjer i barnets kropp? Her får du informasjon om første trimester!

Uke 1

BARNET DITT

Teller den første uken?

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når et svangerskap startet. Det er nemlig ikke alltid mulig å si nøyaktig når befruktningen skjedde, og derfor regnes starten på svangerskapet fra første dag av forrige menstruasjon. Strengt tatt har svangerskapet altså ikke startet ennå. Foreløpig er det ingenting som ligger og vokser inne i livmoren. Ved IVF har man en annen måte å beregne første uke av svangerskapet på: fra to uker før egget settes inn i livmoren. Grunnen er at egget, som har blitt befruktet med sædceller utenfor kroppen, bor i et varmeskap i 2–5 dager før man setter det inn i livmoren igjen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Den første dagen i siste menstruasjon

De fleste kvinner utvikler ett befruktningsdyktig egg hver måned. Egget modnes i en av folliklene i eggstokkene, og når follikkelen brister, slynges egget ut og fanges opp av eggledertrakten. Det er dette som kalles eggløsning. Hvis du lurer på når du har eggløsning, kan du legge merke til at du får mer utflod, og at den har en litt slimete konsistens. Det er for å gi eventuelle sædceller «smooth sailing» frem til egget. Egget beveger seg videre til egglederen, der det ligger og venter på å bli befruktet. I dette næringsrike miljøet kan egget leve i ca. et døgn. Hvis det ikke blir befruktet, fortsetter egget nedover i livmoren, og det forsvinner ut gjennom livmorhalsen og skjeden sammen med slimhinne fra livmoren. Dette utgjør menstruasjonen din.

PARTNER

Planleggingen for folsyre

Planlegger dere å få barn, bør partneren din allerede nå begynne å ta folsyre. Folsyre reduserer nemlig risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Hvis du eller partneren din røyker, har dere nå tidenes beste grunn til å slutte. Røyking – også passiv – kan nemlig påvirke både fertilitet og svangerskap negativt.

week-1_1200x480

Uke 2

BARNET DITT

Er det noe som skjer den andre uken?

Ennå har svangerskapet egentlig ikke begynt. Ja, det høres kanskje merkelig ut, men det skyldes at man regner starten på svangerskapet fra første dag av forrige menstruasjon, det vil si den siste mensen før befruktning. For å gjøre forvirringen komplett beregnes dette på en annen måte ved IVF: Der tar man utgangspunkt i at svangerskapet starter to uker før egget settes inn. Men fortvil ikke: Lenger ut i svangerskapet vil terminen bli fastsatt ved hjelp av ultralyd, slik at dere får litt bedre oversikt. Riktignok er også denne datoen omtrentlig, for bare 5 % føder på termin. Det er ganske enkelt babyen i magen – kombinert med hormoner, tidligere svangerskap og arv – som avgjør når det er på tide å komme ut. De fleste føder imidlertid før uke 42.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hvilken sæd vinner?

I løpet av de neste to dagene blir du kanskje med barn. Sperm kan være noen rakkere, og kan ta alt fra noen minutter til noen dager å nå egget. Først kan det være en hel haug med sperm som sliter side om side for å komme dit - men det er ikke nødvendigvis den raskeste sædcellen som gjødsler egget, men sannsynligvis den som passer best med egget. Kan man merke at det skjer? Noen sier at de visste de var gravide, i det øyeblikk sædcellen nådde egget. Men er det slik at du ikke aner noe før du sitter der med en positiv graviditetstest, er du i godt selskap. De aller fleste merker ingenting, og som oftest tar det minst tre til fem dager før du kan merke tegn på graviditet. Følg med på om du for eksempel kjenner metallsmak i munnen, er mer tørst, føler deg kvalm eller trøtt, eller merker forandringer i brystene. Har du gjennomgått IVF, har du et lite forsprang og vet nøyaktig hvilken dag befruktningen skjedde. Graviditetstesten tas allerede to uker etter at egget ble satt inn.

PARTNER

Hvordan oppleves en graviditet?

Den første, andre og tredje uken vet dere sannsynligvis ikke at dere venter barn. Noen sier at de visste de var gravide, i det øyeblikk egget ble befruktet, men som oftest tar det minst tre til fem dager før man kan merke tegn på graviditet. Hvis partneren din har begynt å snakke om for eksempel metallsmak i munnen eller får brekninger ved synet av favorittmaten sin, kan det skyldes et befruktet egg – dette er nemlig vanlige tegn på at man er gravid. Hvis dere blir gravide ved hjelp av IVF, er det nå egget settes inn. Hvordan et barn blir til, har ingenting å si. Det viktige er at det blir til. Den eneste forskjellen er at dere som har gjennomgått IVF, får vite om graviditeten mye tidligere enn de som blir gravide på naturlig måte.

week-2_640x480

Uke 3

BARNET DITT

Nå begynner det!

Nå er det for alvor i gang! En sædcelle har nådd frem til egget og trengt inn i det. Det befruktede egget beveger seg mot livmoren, på vei dit begynner det sin utvikling ved at cellene i egget deler seg, igjen og igjen. På svangerskapets fjerde dag ligner det befruktede egget et bjørnebær og kalles «morula». Det er på størrelse med et knappenålshode og består av 32 celler.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Uteblitt menstruasjon?

Nå sendes det kjemiske signaler til hypofysen om at du er gravid, og at eggløsningen er utsatt inntil videre – ingen menstruasjon på en stund, altså! Hvis du likevel får en liten blødning, er det ikke snakk om menstruasjon, men om en såkalt festeblødning. Den kommer av at egget fester seg i livmoren, og minner om utflod med blod i. Nå dannes også morkaken, et helt nytt organ med «røtter» som vokser innover i livmorslimhinnen. Her begynner hormonet progesteron å utvikle seg, som har som oppgave å holde svangerskapet i gang. Konsentrasjonen av dette hormonet stiger derfor raskt i blodet. En annen ting som stiger litt, er faktisk kroppstemperaturen. Den blir litt høyere.

PARTNER

Tidlige tegn

Hvis partneren din har blitt gravid, slutter hun nå å få mensen. Hun kan imidlertid få en annen type blødning. Når egget fester seg i livmoren, er det nemlig ganske vanlig med en såkalt festeblødning, som er helt ufarlig. Den kan komme 7 til 14 dager etter eggløsning og minner om utflod med blod i. Snart kan dere ta en graviditetstest for å finne ut om dere venter barn. Ved kunstig befruktning som IVF kan man tenke at egget bodde utenfor livmoren de to første ukene. Det innebærer at egget nå har vært i magen i én uke. Det kan være greit å vite at kroppstemperaturen hos gravide iblant kan bli litt høyere, og at mange blir trøtte. Å føle at man ikke er helt i form, og tro man er i ferd med å bli syk, er ganske vanlig. Så hvis dere prøver å få barn, kan dette være et lite tegn.

week-3_1200x480

Uke 4

BARNET DITT

Fostersystemet dannes

Det er bitte lite, foreløpig bare 0,5 mm, men det er der! Egget har festet seg til livmorslimhinnen og får næring fra de mange blodårene i omgivelsene. Rundt egget fortsetter utviklingen av morkaken, som kommer til å servere barnet alt det trenger i løpet av svangerskapet. Det er nå hovedtrekkene i embryoets organsystemer anlegges. De aller første nervecellene og ryggraden begynner å dannes. Noen av cellene anlegger mage-tarm-kanalen og lungene. Andre anlegger hud, muskler og blodkar.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Noe som skjer i kroppen?

Lukter alt i kjøleskapet vondt? Kan du merke parfyme på en mils avstand, eller får du brekninger så snart du står opp om morgenen? Dette er noen av mange tidlige tegn som kan tyde på at du er gravid. Hvis du ikke kjenner deg igjen i noe av dette, trenger det ikke bety at du ikke er gravid. Enkelte merker nemlig ingenting uvanlig i starten. Rundt uke 4–6 begynner kroppen å produsere et graviditetshormon som heter hCG. Det skilles ut via urinen, og har du blitt gravid på naturlig måte, går det derfor snart an å ta en graviditetstest for å finne ut som du virkelig er gravid. Har du gjennomgått IVF, vet du at man kan ta en test allerede to uker etter at egget ble satt inn. Er testen negativ, men du føler at det er noe på gang i kroppen, kan du vente noen dager og prøve igjen. Det kan nemlig hende at du har tatt testen for tidlig, slik at graviditetshormonet ennå ikke har kommet opp i målbare mengder. Dukker det opp litt blod på toalettpapiret eller i trusa, trenger du ikke å være redd. Noen får en liten blødning når egget fester seg til livmorslimhinnen. Det er helt ufarlig og ingenting å bekymre seg for.

PARTNER

Tid for graviditetstest

Rundt uke 4–6 begynner partneren din å produsere et graviditetshormon som heter hCG. Det skilles ut via urinen og gjør at dere kan se om dere venter barn, ved å ta en vanlig graviditetstest. Et lite tips fra oss er at dere bør se på resultatet av testen sammen. På den måten kan dere snakke om hva dere føler, uansett hva testen viser. Blir dere gravide ved hjelp av IVF, har dere kanskje allerede tatt en graviditetstest. Da beregner man jo ukene på en annen måte, og det går an å ta en test allerede to uker etter at egget ble satt inn. Det kan hende at partneren din allerede nå føler seg trøtt eller kvalm. Det er helt normalt og kan være greit å være klar over for den som ikke bærer frem barnet. Støtt henne så godt du kan, og tips henne om at mange og små måltider ofte hjelper mot kvalme. Siden matos kan utløse kvalme, er fint om du står for matlagingen akkurat nå.

week4

Uke 5

BARNET DITT

Full aktivitet i livmoren

Embryoet som skal utvikle seg til et foster, er nå omtrent 4 mm langt. Det som skal bli armer, stikker ut fra kroppen som bitte små knopper. Hjerneanlegget har delt seg i to halvdeler, og du kan se at ryggraden dannes. Mellom ryggvirvlene er nervebunter på vei ut fra ryggmargen. De kommer etter hvert til å nå ut til alle deler av kroppen. Snart vil babyens utvikling også vise seg. Avhengig av om det er et x- eller y-kromosom som har truffet egget først, vil enten testosteron eller østrogen frigjøres og danne babyens kjønnsorganer.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Testet positivt?

Hvis du ikke allerede har tatt en graviditetstest, mistenker du nok at du er gravid. Om ikke annet, så fordi mensen ikke har kommet som forventet. Tar du en graviditetstest nå, vil den sannsynligvis være positiv. Føles brystene annerledes? Det er ikke uvanlig at de blir større og litt ømme, eller at du må tisse litt oftere enn du pleier. De ekstra toalettbesøkene skyldes både at det er mer blod som strømmer gjennom området rundt livmoren, og at livmoren vokser og skaper press på urinblæren. Vanligvis føler man seg også ekstra trøtt, sulten eller kvalm. Og det er ikke så rart, for kroppen jobber og bruker masse energi på å skape et lite liv. Hvis kvalmen er plagsom, kan det faktisk hjelpe å spise – men lite og ofte. Hvis du ikke allerede tar tilskudd av folsyre, er det smart å begynne nå og fortsette frem til uke 12. Dette er et godt tidspunkt for å bestille time til første kontroll – enten hos jordmor eller hos fastlegen din. Jordmoren eller legen svarer på alle spørsmål, og hvis du ønsker hjelp med å ta en graviditetstest, kan du få ordnet det hos dem. Har du blitt gravid ved hjelp av kunstig befruktning, vil en lege på klinikken foreta en ultralyd-undersøkelse. Men du må likevel ringe og bestille time til første kontroll, for det er en jordmor eller fastlegen som kommer til å følge deg opp i svangerskapet.

PARTNER

Følelser som vekkes

Nå vet dere kanskje at dere venter barn – og har dere gjennomgått IVF, har dere sikkert visst om det en stund allerede. Å få vite at man skal bli forelder, vekker hos de fleste en masse følelser, ikke alltid bare positive. Det er ikke det minste rart om du føler bekymring, eller kanskje til og med sorg, tidlig i svangerskapet. Det er mye som skal bearbeides mentalt, og det er naturlig at det fører til mange ulike følelser. Å snakke med nære venner eller familie om hvordan det føles, kan ofte være til hjelp når det skjer store forandringer i livet. Hvis du får god støtte fra andre, er sjansen større for at du kan støtte din gravide partner i de mer krevende månedene som kommer.

week5

Uke 6

BARNET DITT

Hjertet slår sitt første slag

I løpet av denne uken tredobler barnet størrelsen sin, og det lille hjertet slår sitt første slag. Utviklingen er mildt sagt intensiv. De indre organene – magesekk, tarmer, lever og nyrer – dannes, og anleggene til lungene kommer på plass. Hodet synes tydeligere, og hjernen vokser raskt for å fylle opp det stadig større hodet. Hvert minutt dannes det utrolige 100 000 nerveceller i barnet! I uke 6 kan man også skjelne øyne, munn og nese, og ørene begynner å formes. Det samme gjør armene og beina. De stikker litt ut fra kroppen, nesten som små vinger.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kvalme og tissetrengt?

Er du kvalm om morgenen? Smaker kaffen motbydelig? Er du helt svimeslått av trøtthet om kveldene? Det er mye som er fantastisk ved å være gravid (vi lover!), men akkurat i starten må du regne med en del plager også. Halsbrann høres kanskje kjent ut? Eller sprengte og ømme bryster? Treg mage og luft i magen er vanlig, og det skyldes at hormonene ber tarmene ta det litt roligere. Kanskje føler du deg også konstant sulten? Det er massevis av ting som skjer i kroppen, og selv om det kan være kjempeslitsomt, er det viktig å huske på at det er forbigående! Alt kommer til å gå over. Det varierer hvor fort det går over, men for de aller fleste er den enorme trøttheten og den konstante kvalmen verst i begynnelsen. I uke 6–8 er det vanlig å ha første kontroll hos en jordmor på helsestasjonen eller hos fastlegen. Timen bestiller du selv når du vet at du er gravid. På den første kontrollen snakker dere om graviditet, forventninger og eventuelle ting du er bekymret for. Jordmoren eller legen hjelper deg gjennom hele svangerskapet, både ved å følge opp svangerskapet og ved å få deg som forelder til å føle deg trygg. Og trives du ikke med den som følger deg opp, har du lov til å bytte. Har du en partner, er det fint om begge kan være med. I tillegg til at det er hyggelig å kunne dele mest mulig av svangerskapet, får dere også mye informasjon på kontrollen – og fire ører hører bedre enn to.

PARTNER

Når skal man fortelle det?

Ennå er det kanskje bare du og partneren som vet at dere venter barn – og kanskje vil dere holde det hemmelig litt til? Eller vil dere fortelle det til alle, helst med det samme? Folk velger ulike løsninger, og det finnes ingen fasit. Noen vil vente til nyheten har sunket inn og de føler seg noenlunde trygge på graviditeten. Andre vil gjerne fortelle det så tidlig som mulig, slik at omgivelsene vet hva man går gjennom, og kan opptre støttende. Det er ingen regel som sier hva man bør gjøre, men det kan jo være fint om dere to er enige. Diskuter derfor hva dere vil gjøre! Vær oppmerksom på at kvalmen kan være veldig plagsom akkurat nå. For mange føles det som å være konstant sjøsyk. Prøv å finne ut hvordan partneren din har det. Husk at dere er to stykker om å få barn, og at du som ikke bærer frem barnet, kan vise litt ekstra omsorg for partneren din og hjelpe til der du kan. Kanskje du for eksempel kan bidra ved å kjøpe inn litt mat og drikke som lindrer kvalmen?

week6

Uke 7

BARNET DITT

Halen på plass

Hjertet, som er et av de første organene som utvikles, pumper blod ut i vevet på den lille kroppen. Nå kan du se hodet, og strukturene i barnets ansikt begynner å bli tydelige. Du ser også at øynene utvikler seg, som en liten grop på hver side av hodet – men foreløpig mangler øyelokkene. Det dannes også brusk nå. Denne brusken skal bli til skjelett og fortsette å utvikle seg og vokse inntil barnet er omtrent 20 år. Hendene begynner å synes og ser ut som bitte små padleårer. Siden barnet er nesten gjennomsiktig, kan du se hjertet, ryggraden og halen. Halen??! Ja, du leste riktig. I denne fasen har embryoet noe som ser ut som en liten hale. Men slapp helt av, den vil forsvinne rundt uke 9. Til slutt er det bare halebeinet igjen. Underhuden er ikke dannet ennå, men bindevevet som senere skal bli til hud, er under utvikling. I det som skal bli hjernen, skjer det masse akkurat nå: Ulike deler begynner å få sine spesifikke funksjoner, og koblingene mellom nervecellene utvikler seg hele tiden. På slutten av denne uken er barnet på størrelse med en ert.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hormoner som slår i taket

Ennå er det nok ingen som kan se på deg at du venter barn, men sannsynligheten er stor for at du merker forandringer i kroppen. Ganske mange, 7 av 10, er kvalme i starten av svangerskapet. Den viktigste årsaken til denne mildt sagt ubehagelige tilstanden er de store hormonforandringene som skjer i kroppen. Men hold ut – den jobber med saken og er snart klar! Har du trent før du ble gravid, er det smart å fortsette med treningen så lenge det føles bra – å røre på seg er sunt og kan lindre noen av de tidlige svangerskapsplagene. Fremfor alt er frisk luft ofte et utmerket middel mot kvalme. Selv om du ikke har trent før svangerskapet, er det lurt å begynne med en enkel form for trening. Spesielt viktig er det å komme i gang med daglige knipeøvelser allerede nå. Å ha en sterk bekkenbunn er nemlig alfa og omega med tanke på at du etter hvert skal bære en stor mage. Det er enkelt å gjøre øvelsene. Utfordringen er å huske det. Et godt tips er å finne på en huskeregel som gjør at du får en daglig påminnelse: hver morgen når du pusser tennene, eller om kvelden når du har lagt deg. Har du blitt gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning, vil en lege på fertilitetsklinikken nå foreta en vaginal ultralyd for å sjekke at alt utvikler seg slik det skal.

PARTNER

Sterkere luktesans

Er partneren din kvalm? Det er ikke uvanlig. Hele 7 av 10 er kvalme i begynnelsen av svangerskapet. Den viktigste grunnen til kvalmen er faktisk at kroppen gjennomgår store hormonforandringer. Det er selvsagt også hormonene som gjør at mange er ekstra følsomme for lukt under svangerskapet. Plutselig kan partneren din reagere sterkt på dufter hun tidligere elsket, og dessverre er det ikke helt uvanlig at det er nettopp duftene dine som utløser reaksjonen. Kanskje bør du legge bort yndlingsparfymen en stund for å bevare husfreden. I løpet av uke 6–8 er det vanlig å ha første kontroll hos en jordmor på helsestasjonen eller hos fastlegen. Alle blivende foreldre, ikke bare den som bærer frem barnet, kan være med på timen. Ved at du som partner er med, vil svangerskapet føles mer som en felles opplevelse. Et godt tips er å skrive ned alt du lurer på, slik at det blir lettere å huske spørsmålene når dere er hos jordmoren eller legen. Og selv om det kanskje kan føles som om et svangerskap er det mest naturlige i verden, er det ikke sikkert at alt er like selvfølgelig – husk at det ikke finnes dumme spørsmål, og at det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. På denne første kontrollen vil jordmor eller fastlege ta blodprøver og henvise deg til det sykehuset du skal føde og for å ta ultralyd. Alle får tilbud om ultralyd i uke 18-20 det er også vedtatt at alle gravide skal få tilbud om ultralyd i uke 12-14. Den som er over 35 år får også tilbud om NIPT sammen med den ultralyden. Hvis dere har blitt gravide ved hjelp av prøverørsbefruktning, vil en lege på fertilitetsklinikken nå foreta en tidlig ultralyd for å sjekke at alt utvikler seg slik det skal. Da vil dere få se at babyens hjerte slår.

week7

Uke 8

BARNET DITT

Merkelige proporsjoner

Barnet er nå omtrent 1,5 cm langt og ligner stadig mer på et menneske i miniatyr. Dette bitte lille mennesket har imidlertid veldig rare proporsjoner: Hodet er fortsatt stort i forhold til overkroppen og mye større enn underkroppen. Men kroppen retter seg stadig mer opp, og du kan tydelig se det som skal bli armer, bein og føtter. Det er full aktivitet i livmoren: Barnet beveger seg hele tiden og hviler bare i korte stunder om gangen. Bevegelsesimpulsene fra hjernen når nå helt ut i armer og bein, og via nervesystemet får musklene signaler om hva de skal gjøre. Samtidig sendes det også informasjon tilbake til hjernen fra de ytre delene av kroppen. At barnet nå kan bevege seg, er viktig for den videre utviklingen av muskler og ledd. Du kan fortsatt ikke merke noe til bevegelsene, men de er der. Denne uken begynner også utviklingen av sanseorganene og de viktigste indre organene – akkompagnert av hjertets regelmessige slag. Nå kan vi dessuten feire at morkaken er selvforsynt med hormoner.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Overmenneskelig luktesans?

Har du begynt å reagere sterkere på dufter, og er favorittduften din plutselig blitt helt motbydelig? Det kan du takke hormonene for … Det er dessverre bare å godta situasjonen, prøve å unngå det som gir deg ubehag, og huske at det som regel går over. Kanskje merker du små stikk og noe som minner om svake menstruasjonssmerter? Det skyldes at den voksende livmoren, som nå er på størrelse med en appelsin, strekker ut leddbåndene. Selv om det fortsatt ikke synes på utsiden at det vokser et lite liv inne i deg, blir barnet hele tiden større og tar stadig mer plass. Får du en liten blødning i første tredjedel av svangerskapet, kan det være godt å vite at det er nokså vanlig og slett ikke trenger å være et tegn på spontanabort. Hvis du derimot føler stadig sterkere smerter i forbindelse med blødningen, og hvis blødningen vedvarer eller øker, bør du ta kontakt med helsepersonell. Går du og gleder deg over graviditeten i hemmelighet? Mange synes det ennå er litt for tidlig å fortelle familie og venner at de venter barn. Men det kan jo likevel hende at du har lyst til å prate med noen eller spørre om noe. Å snakke med andre i samme situasjon på Foreldrepraten kan derfor føles godt.

PARTNER

Allsidig stemning

Under svangerskapet er det helt normalt at partneren din har humørsvingninger. Det skyldes selvsagt hormonforandringene som skjer i kroppen. Dessuten er det jo ikke spesielt lett å være i godt humør hvis man føler seg trøtt eller er kvalm. Kanskje har du allerede vært gjennom et svangerskap og husker hvordan det kunne være, med både opp- og nedturer? Er dette det første barnet ditt, er det viktig å forstå at akkurat dette kan være en tung periode. Spør hva du kan gjøre for å støtte partneren din best mulig. En vanlig følelse under svangerskapet er bekymring. Både for barnet og for at noe skal skje med deg som partner. Det kan virke merkelig, men også det er en måte å forberede seg til foreldrerollen på. Den beste måten å takle bekymringene på er å snakke om dem med hverandre. Kanskje kan dere vente med enkelte ting hvis de bare skaper unødig bekymring?

week8

Uke 9

BARNET DITT

To små hull i nesen

Barnet har nå blitt cirka 2–3 cm langt, og formen minner stadig mer om et menneske og stadig mindre om en liten klump. På nesen kan du se to bitte små hull som er i ferd med å utvikle seg til nesebor. Hodet er nesten halvparten så stort som kroppen, og barnet retter seg stadig mer ut. Vi sier også farvel til halen, som nå i stedet blir et halebein. Nervesystemet, og spesielt hjernecellene, utvikler seg og modnes. Det dannes flest nerveceller der hjernen utvikler seg: cirka 100 000 i minuttet. Barnets indre kjønnsorganer er klare og ser foreløpig like ut for begge kjønn. Akkurat nå vokser armer og hender raskere enn bein og føtter. Barnet beveger dessuten albuer og ledd, siden musklene har begynt å utvikle seg.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Følelsesmessig kaos?

Nå øker blodvolumet ditt. Merker du at du blør litt mer fra tannkjøttet når du pusser tennene, og at du lettere blør neseblod? Det skyldes at gjennomblødningen øker i alle slimhinner. Mange gravide føler seg også tungpustet og kan kjenne på svimmelhet. Det kommer av at mange gravide får lavere blodtrykk i starten av graviditeten. Dette kommer av økt blod og væskevolum i kroppen. Kanskje har du mindre sexlyst? Eller mer? Det er veldig vanlig at sexlysten endrer seg når man venter barn – både hos den som bærer frem barnet, og hos en eventuell partner. Det er viktig å vite at sex ikke skader barnet, men som alltid bør du kjenne etter hva du har lyst til. At humøret svinger mer enn det pleier, er også veldig vanlig. Noen strigråter bare ved synet av søte dyr, andre blir rasende på partneren sin uten grunn – og atter andre lengter bare etter å få være i fred. Det skyldes at mange sterke følelser og et virvar av tanker spinner rundt i kroppen og må bearbeides. Og dette blir selvsagt ikke bedre av at man kanskje er kvalm og konstant stuptrøtt. Herlig? Ikke akkurat, men hold ut! For de aller fleste pleier det å bli bedre om noen uker.

PARTNER

Nærhet og lyst

Det er generelt akseptert at den som bærer frem barnet, mister sexlysten under svangerskapet, men faktum er at det er ganske vanlig at også partneren har mindre sexlyst. Eller mer, noe som også kan gjelde den som er gravid. Det er ganske enkelt umulig å si hvordan det vil bli hos akkurat dere, og uansett vil det sannsynligvis variere i de ulike fasene av svangerskapet. Løsningen på dette er selvfølgelig kommunikasjon. Snakk med hverandre regelmessig, og fortell ærlig hvordan dere føler dere, og hva dere har lyst til. Nærhet er like viktig som alltid, men det finnes mange måter å skape nærhet på. Uansett hva dere gjør, kan det være greit å vite at sex under svangerskapet ikke skader barnet.

week9

Andre trimester

Når begynner andre trimester? Hva skjer i gravidmagen? Og er det slutt på kvalme og trøtthet? Få svar alt du lurer på om trimester 2!

Uke 10

BARNET DITT

Organene på plass

Alle organer er nå på plass, men de er langt fra ferdige. I cirka 30 uker fremover skal de modnes i takt med at barnet vokser. Hjertet, som har slått taktfast siden uke 6, er fullt utviklet – men veldig lite. Mange av funksjonene til hjernen og nervesystemet er også klare, og skjoldbruskkjertelen har begynt å frigjøre hormonet tyroksin, som regulerer energiomsetningen i cellene. Barnet er omtrent 3 cm og flyter rundt i et væskefylt hulrom. På fingre og tær kan man se antydning til ledd og negler. Smaksløkene utvikler seg, og øynene er på vei fremover mot plassen sin. Barnet kan oppfatte lys, men ennå ikke blunke. Nå dannes også det indre øret, men det tar ennå en stund før barnet kan høre.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Når skal man fortelle?

Du lever med graviditeten både dag og natt. Kanskje sover du dårligere enn du pleier, og må tisse en eller flere ganger i løpet av natten. Mange gravide opplever også at man drømmer mye, og også veldig rare drømmer. Så noen kan nesten føle seg mer trøtt når man våkner fordi man gjort så mye rart i drømmene. Det er ikke uvanlig å føle seg oppblåst, og sannsynligvis begynner buksene å bli litt trange. Hvis du ennå ikke har fortalt andre at du venter barn, kan det snart bli vanskelig å skjule forandringene kroppen gjennomgår. Å bortforklare humørsvingninger kan også være en utfordring. Det er nemlig ikke alltid det du tror, som avslører deg. Kanskje stusser folk mer over at du har sluttet å drikke kaffe, enn over at du småspiser i smug eller har med ekstra brødskiver? Eller kanskje reagerer de på det store sjalet eller den store skjorten som skal skjule magen, eller på det litt fraværende blikket? Som du vet, er det ikke alltid så lett å sette fingeren på hva det er som får oss til å lure på om noen venter barn.

PARTNER

Tør man begynne å glede seg?

Det er vanlig å være redd for at det ikke vil gå bra med barnet. Selv om det ikke er du som er gravid, preger den lille tankene dine og skaper drømmer, forventninger og bekymringer. Kanskje tør du ikke engang å håpe på at det skal komme et barn? Alt dette er vanlig, og iblant beskytter vi oss mot skuffelser ved å ikke ta noe på forskudd. Det betyr på ingen måte at du ikke vil føle noe for barnet i magen senere – det betyr bare at det er mye som står på spill, og at psyken din tar det litt forsiktig nå i starten.

week10

Uke 11

BARNET DITT

Det lille hjertet banker fort

Barnet er nå rundt 4,5 cm langt, og hjertet slår hele 140–150 slag i minuttet, akkurat som det skal. Så fort må det nemlig slå for at den lille kroppen skal få alt den trenger for å vokse og utvikle seg. Akkurat nå er hodet like stort som resten av kroppen, men det vil rette seg opp etter hvert. Leveren er også stor og fyller faktisk nesten hele bukhulen. Den gjør en viktig jobb med å ta seg av og transportere bort avfallsstoffer. Testikler eller eggstokker er på plass, og nå kan man også skjelne de ytre kjønnsorganene. Barnet kan åpne munnen, og tungen er allerede ferdig utviklet.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Tanker og bekymringer

Har du vært kvalm, kan det hende det begynner å bli bedre nå. Endelig! Fortsetter kvalmen, må du bare prøve å holde ut. Det er dessverre ikke umulig at den vil vare lenger utover i svangerskapet. Humøret går kanskje opp og ned som en berg-og-dal-bane, og mange er mer følsomme enn de pleier. Hormonene har selvsagt en del av skylden, men det handler også om at du bruker mye energi på å tenke på fremtiden. Du står jo overfor store endringer og er kanskje redd for å miste det du har? Kanskje er du bekymret for hvordan det vil bli? Hvis du har en partner, er det fint å snakke med hverandre om følelsene. Har du ingen partner, kan du snakke med en annen person som står deg nær. Uansett hvordan den blivende familien kommer til å se ut, er det helt normalt at du i denne fasen av svangerskapet lurer på om du har tatt et riktig valg, og om du kommer til å klare det. Prøv å trøste deg med at du kommer til å venne deg til situasjonen, og at du plutselig vil se lyst på livet igjen! En måte å håndtere vanskelige tanker eller bekymringer på er å røre på seg. Selv om du ikke pleier å trene regelmessig, bør du prøve å gå turer eller svømme. Hvis du legger inn litt fysisk aktivitet hver dag, føler du deg bedre. Det kan dessuten forebygge enkelte svangerskapsplager. Samtidig er det selvsagt viktig at du ikke presser kroppen, for den har mye å gjøre akkurat nå. Lytt til hva kroppen orker. Vil den sovne på sofaen i sjutiden flere kvelder på rad, har den nok behov for det akkurat nå. I denne perioden bør du også drikke mer. Kroppen trenger masse vann for å produsere både blod og fostervann. Kroppen begynner dessuten å forbrenne flere kalorier og trenger derfor litt ekstra næring. En ekstra frukt, en brødskive og et glass melk – eventuelt en vegansk variant – per dag er passe.

PARTNER

Tanker og drømmer

Du har kanskje blitt vant til partnerens humørsvingninger nå, og du må nok holde ut en stund til – men om et par uker er sjansen stor for at ting roer seg. Humørsvingningene kommer både av at hormonene raser rundt i kroppen, og av at tanker om fremtiden og fødselen krever mye energi og får humøret til å gå opp og ned. Kanskje tenker også du på hvordan fremtiden vil bli, og opplever at humøret svinger litt? Det beste rådet er å snakke med hverandre. Dele tanker, bekymringer og spørsmål, men også glede, gjensidig oppmuntring og spent forventning. Dere kan gjerne snakke med jordmoren eller legen om følelsene deres og få råd og tips om hvordan dere kan håndtere dem. Drømmer er vanlig når man venter barn, både for den som bærer frem barnet, og for den som ikke gjør det. Ofte er de surrealistiske, som at barnet blir født i kassakø, at barnet er halvt sykkel og halvt menneske, eller at du glemmer det igjen på de utroligste steder. Det skyldes ganske enkelt at hjernen bearbeider det store som skal skje: at du skal bli forelder.

week11

Uke 12

BARNET DITT

Morkaken tar over

Barnet har vokst og er cirka 5,5 cm langt og veier rundt 15 gram. Nå får det både næring og oksygen gjennom morkaken. Hele fosteret utvikler seg konstant, og akkurat nå jobbes det for fullt med viktig utvikling av hjernen. Øyelokkene har kommet på plass, tannanleggene er på vei, og overleppen får amorbuen sin. Barnet kan nå svelge, og tarmene begynner langsomt å bevege seg i magen, ettersom de får bedre og bedre plass.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

På tide med en ny garderobe?

Begynner klærne å bli trange? Prøv å feste en gummistrikk ved knappen, så får du litt mer å gå på i bukselinningen og kan bruke favorittjeansen en stund til – det finnes også ferdige forlengere å få kjøpt. Eventuelt kan du satse på bukser med lavt liv. Eller så begynner du med mamma-tights – hovedsaken er at buksa er behagelig! Ved hvert åndedrag trekker du inn 40 til 50 prosent mer luft enn du pleier, og brystkassen har utvidet seg. Det forklarer at den vanlige bh-en kanskje ikke passer lenger. En annen ting som selvsagt påvirker passformen, er at brystene med stor sannsynlighet allerede har forandret seg. De har trolig vokst, og kanskje har brystvortene og området rundt dem blitt litt mørkere. Man vet ikke helt sikkert hvorfor det skjer, men tror det handler om at babyen lettere skal finne frem når den har kommet ut. Det er ikke helt uvanlig at brystene er litt ømme, og at brystvortene er mer følsomme.

PARTNER

Graviditetståke og glemsomhet

Merker du at partneren din sliter med konsentrasjonen eller er blitt mer glemsk? Det er kjempevanlig og vil sannsynligvis bli enda mer påfallende etter hvert. Vi vet ikke helt hva det skyldes, men kanskje er det kombinasjonen av søvnmangel og hormonforandringer. Eller så kan det ganske enkelt handle om at kroppen har fullt opp med å skape et lite liv i magen, og ikke har tid til å fokusere på noe annet. Når barnet har vokst og tar mer plass i kroppen, vil spark, saltoer og andre krumspring gjøre at det blir litt vanskelig for den som huser akrobaten, å konsentrere seg om andre ting. Men det er faktisk en fordel ved dette også: Mange gravide opplever fra og med andre trimester, som snart begynner, en større ro og utsetter seg ikke for unødig stress.

week12

Uke 13

BARNET DITT

Mye igjen å stusse på

Alle organer er nå anlagt og har så smått begynt å fungere. Den første tredjedelen av svangerskapet er unnagjort, og i løpet av de to siste tredjedelene skal barnet vokse seg ferdig og organene modnes, slik at barnet er best mulig forberedt på et liv utenfor livmoren. Den lille kroppen blir stadig større, og nå er den drøyt 6 cm lang og rundt 60 gram tung. Men det gjenstår som sagt fortsatt mye finpuss: Ørene sitter langt nede, og øynene – som fortsatt er lukket – sitter langt fra hverandre. Deler av brusken som har fungert som bein, begynner å bli hardere og bli til skjelett, og barnet beveger seg mer for hver dag som går. Babyen har fått litt mer vann rundt seg, noe som gjør det enklere å strekke på kroppen. På en ultralydundersøkelse går det an å se at hendene beveger seg opp mot munnen, og at babyen bøyer og strekker på armer og bein. Små gutter danner mannlig kjønnshormon, og hos jentene finnes det millioner av primitive egganlegg i de umodne eggstokkene. På fingertuppene kan man nå ane de linjene som senere skal bli til barnets unike fingeravtrykk.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

En tredjedel fullført!

Nå begynner snart den andre tredjedelen, eller det andre trimesteret, av svangerskapet. (Det kommer litt an på hvordan man regner, men andre trimester pleier å begynne i uke 13 eller 14.) Mange opplever at de nå går inn i en roligere periode. Kvalmen og trøttheten har forhåpentligvis avtatt – skjønt hos noen kan det vare lenger. En annen grunn til at du kanskje slapper litt mer av, er at risikoen for spontanabort nå er mindre. Kanskje forsvinner den gnagende uroen, slik at du tør å tenke fremover? Fra uke 13 er det mange som tør å fortelle andre at de venter barn. Det kan føles både skummelt og spennende, men ofte er det deilig å slippe alt hemmelighetskremmeriet. Det blir dessuten stadig vanskeligere å skjule graviditeten – magen kommer til å dukke opp som en liten kule enten du sier noe eller ikke. Ikke bli overrasket om mange allerede har skjønt at du venter barn. Smugspising av godteri, hyppige toalettbesøk eller åndsfraværende klapping på den lille magen kan ha avslørt at det er en bolle i ovnen. Mange er altså i bedre form nå, men behov for hvile og sunn mat vil du ha gjennom hele svangerskapet. Det er derfor viktig å finne en god balanse, slik at du fortsetter å føle deg bra. Vanlig arbeid og fysisk aktivitet har du slett ikke vondt av, men prøv å unngå stress, og sørg for å få nok søvn.

PARTNER

Merkelige cravings

Dere har nå tilbakelagt den første tredjedelen av svangerskapet, og risikoen for spontanabort er nå mindre. For mange blivende foreldre er dette en viktig milepæl. De fleste er nå mindre bekymret og føler seg bedre. Kanskje er partneren din i bedre form også? Dessverre gjelder ikke det alle. Det finnes de som er kvalme gjennom hele svangerskapet, og for noen er situasjonen såpass alvorlig at de må oppsøke hjelp. Du har kanskje hørt at gravide kan føle sug etter bestemte typer mat eller ting, såkalte «cravings»? Man vet faktisk ikke helt hva det skyldes, men mange kan få utrolig lyst på alt fra sjokolade, sitrusfrukter og salt til lakris. (Akkurat lakris bør gravide imidlertid være litt forsiktige med. Det er ikke farlig å spise litt, men for store mengder er ikke bra.) Enkelte kan til og med føle et enormt sug etter ting som ikke er spiselige, for eksempel sement, kritt eller jord. Samtidig kan andre matvarer og dufter, ofte gamle favoritter, fremkalle ubehag.

week13

Uke 14

BARNET DITT

Intensiv vekstfase

Barnet har blitt rundt 8 cm langt og er inne i en intensiv økeperiode. Det blir stadig sterkere og bevegelsene stadig mer målrettede – selv om de ikke er frivillige ennå: Barnet klarer å holde hodet sitt en liten stund, hånden kan gripe litt fomlende, og foten kan sparke. Det begynner så smått å bli orden på proporsjonene: Beina er lengre enn armene, kroppen vokser, øyne og ører begynner å komme på plass, og neseryggen gjør entré. Fostervannet fornyes hele tiden frem til termin. Nå kommer også den viktige myelinproduksjonen i gang. Myelin fungerer som isolasjon rundt nervene, som sender signaler via hjernen. Denne produksjonen fortsetter de første årene av barnets liv.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Huden er i endring

Livmoren din når nå litt over underlivsbeinet (skambeinet), og kroppen forandrer seg stadig raskere. Magen blir større og større, du blir fortere andpusten, og pulsen din er litt høyere enn den pleier. Det høres kanskje slitsomt ut? Mange opplever imidlertid at de likevel er i god form – kanskje fordi magen ikke har rukket å bli så tung ennå, og fordi kroppen føler en ro over å vente barn. Du har kanskje oppdaget en liten antydning til en mørk stripe på magen? Mange får en rett linje som kalles linea nigra, fra øvre del av magen og ned til underlivsbeinet. Den kommer av du har fått mer pigment nå som du er gravid, noe som igjen skyldes hormoner. Stripen på magen vil sannsynligvis blekne når babyen er født. Alt ekstra pigment som hormonene gir deg, kan også gi pigmentflekker andre steder, for eksempel i ansiktet. Det kalles kloasma (eller melasma) og kan forebygges ved å bruke høy solfaktor eller beskytte ansiktet og hodet når du er i solen. Man bør selvsagt alltid være forsiktig i solen, og du bør passe litt ekstra på nå som du venter barn.

PARTNER

Å knytte bånd

Det kan være vanskelig å forstå en graviditet selv om man er midt oppi den. Kanskje ikke for den som har barnet i magen, men for deg som partner kan det fort føles litt abstrakt. Kanskje har dere gitt krabaten i magen et foreløpig navn? Hvis ikke kan det være enklere å se barnet for seg hvis det har et kjælenavn. Da blir det ofte lettere å tenke på barnet som et lite individ, og dere kan fantasere om hvilken personlighet barnet har, eller hvordan han eller hun kommer til å se ut. Å skrive ned tanker og følelser – eller bare det som har skjedd i løpet av dagen – kan gjøre det enklere å gå tilbake og reflektere over hvilke følelser dere hadde på dette tidspunktet. Ved å sette ord på følelsene dine vil du også skjønne hvor knyttet du er blitt til det lille livet som du ennå ikke har møtt.

week14

Uke 15

BARNET DITT

En liten kropp

Dersom barnet har anlegg for mørkt hår, er det nå de pigmentene begynner å produseres. Det er imidlertid ikke sikkert at selve håret er på plass ennå – mange barn får ikke hår før flere måneder etter fødselen. Øyenbrynene dukker imidlertid opp denne uken. På hele den lille kroppen er den tynne huden dekket av lanugohår, eller ullhår. Formålet med dette håret er sannsynligvis å hjelpe barnet med å holde på kroppsvarmen, og når fødselen nærmer seg, forsvinner det mer og mer. Gjennom den skjøre huden kan man se små, tynne blodårer. Lillehjernen og ryggmargen er anlagt. Barnet begynner å lagre kalsium som skal brukes til utviklingen av skjelett og beinmarg. Selv om det ikke finnes noen luft å puste i, gjør barnet pustebevegelser med brystkassen, som om det øver seg. Nå kan det også få tommelen inn i munnen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Andpusten av det lille barnet?

Mammahjertet har ikke bare vokst følelsesmessig for å skape rom for det lille barnet i magen. Det har også økt den fysiske kapasiteten sin. Forklaringen er det økende blodvolumet, som kan gjøre deg andpusten og gi deg hjertebank. Det kan føles litt ekkelt de første gangene du merker det, men det er helt ufarlig. Livmoren blir stadig større, men i begynnelsen av svangerskapet vokser den hovedsakelig oppover, noe som gjør at trykket nedover pleier å lette. Derfor kan du kanskje glede deg over at den mest akutte fasen av konstant tissetrengthet nå er forbi. Du husker kanskje at du en gang hadde en midje? I likhet med de smale jeansene er den kun et vagt minne. I alle fall det nærmeste året. Hvis dette ikke er første gang du venter barn, er du sannsynligvis litt større rundt magen nå enn forrige gang. Det skyldes at huden og magen din allerede har gått gjennom alt dette, slik at den lettere strekker seg ut og utvider seg nå.

PARTNER

Prat med babyen

Snart vil barnet kunne oppfatte lyd. Det betyr at du kan synge og snakke til det gjennom magen, og at babyen vil kjenne igjen stemmen din etter fødselen. Å synge til en mage føles kanskje litt rart i starten, men for babyen gir det stor trygghet å høre en kjent stemme når den har kommet til verden. Har dere allerede barn, kan du oppmuntre dem til å snakke med sin fremtidige søster eller bror. Forskning viser at spedbarn foretrekker lyse stemmer – har du tenkt over at du selv, kanskje helt ubevisst, bruker lysere stemme når du snakker med små barn? Visste du forresten at mennesket ikke er det eneste pattedyret som bruker denne teknikken? Delfinmammaen synger for ungen sin når den er i magen, slik at den lettere skal kjenne igjen mammaens lyd etter fødselen. Delfiner har ulike navn på hverandre, og man tror det er navnet sitt hun synger igjen og igjen til ungen.

week15

Uke 16

BARNET DITT

Kiss i fostervattnet

Barnet har vokst mye i lengden og er nå cirka 14–15 cm langt og veier rundt 100 gram. Muskler og bein dannes. Det samme gjelder neglene, som man nå kan se. Nå kan man også skimte ansiktstrekkene. Barnet kan suge på tommelen og svelge. Og når det drikker av fostervannet, kan det iblant få hikke – foreløpig merker du det kanskje ikke, men litt lenger ut i svangerskapet kan du kjenne det i hele magen. Fostervannet metaboliseres konstant av babyen som puster, svelger og urinerer. Det kan føles litt rart at noen urinerer i magen, men det er ren fostervann som kommer ut, og det er en viktig del av prosessen. Mengden fostervann øker også dag for dag, noe som gir barnet stadig mer bevegelsesfrihet. Nervesystemet fungerer nå, barnet kan rynke pannen, og det søte hodet måler rundt 30 mm i diameter. Det lille, og fortsatt veldig umodne, barnet beveger seg hele tiden, og bevegelsene blir stadig mer koordinerte.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Tiss i fostervannet

Leddbåndene som holder livmoren på plass, strammes iblant. Det kan oppleves som en huggende eller stikkende smerte i sidene. Oftest skjer det ved brå bevegelser, for eksempel når du nyser eller ler. Magen din vokser, og livmorveggen strekkes stadig mer. Akkurat nå pumper kroppen rundt 20 prosent mer blod enn til vanlig. Sammen med graviditetshormonene kan det gi hovne slimhinner. Det gjør at du kan få mer utflod enn du er vant til, og at du kan bli tett i nesen. Hovne slimhinner kan også gjøre at du lettere begynner å blø. Noe du kanskje merker ved at tannkjøttet blør når du pusser tennene, eller at du begynner å blø neseblod hvis du er litt uforsiktig når du snyter deg. Du bør ikke slutte å pusse tennene, men bytt gjerne til en mykere tannbørste. Har du blitt tett i nesen av de hovne slimhinnene, kan du prøve å sove med hodet litt høyere, eller bruke nesedråper eller spray med saltvannsoppløsning. Hvis ikke det fungerer, og den tette nesen er veldig plagsom, kan du spørre jordmoren eller legen om råd.

PARTNER

Snart tid for ultralyd

Snart vil dere få oppleve noe som ofte føles helt utrolig: å få se det lille barnet i livmoren. Den rutinemessige ultralyden som vanligvis foretas rundt uke 18, blir for mange en konkret bekreftelse på at dere virkelig venter barn. Det kan hende dere får mulighet til å vite om det er en jente eller en gutt som ligger der i magen. Noen synes det blir enklere å føle tilknytning hvis de vet hvilket kjønn barnet har, mens andre absolutt ikke vil vite noe og heller vil at det skal være en overraskelse. Kanskje synes du det er deilig å kunne være helt nøytral når det gjelder hvilket kjønn det ufødte barnet har? Eller har du lyst til å tenke på navn og fantasere om en fremtid med en liten pjokk eller tulle på fanget? Uansett hva du og partneren din mener om saken, kan dere nok regne med at andre spør – og har dere ikke lyst til å fortelle det, kan dere ganske enkelt svare at det er et barn dere venter.

week16

Uke 17

BARNET DITT

På tide å sette på hullet

Det går fort nå. Barnet måler cirka 18 cm, og vekten ligger på rundt 200 gram. Babyen har nesten ikke noe underhudsfett, men vil fra nå av begynne å lagre fett i kroppen. En bestemt type fett som kalles brunt fett, fungerer som en slags isolasjon og hjelper barnet med å holde varmen etter fødselen. Armer og bein er tynne – det meste av skjelettet består fortsatt av myk og elastisk brusk. I løpet av andre trimester gjennomgår hjernen en intensiv utvikling. Den beskyttes av løst sammensatte skallebein som etter hvert kommer til å vokse sammen. Fontanellene, altså de myke delene mellom skallebeina, vil imidlertid være der lenge ennå – ofte til barnet er rundt to år. Øyelokk dekker øynene, som ikke åpner seg før i uke 26. Men barnet sanser likevel omgivelsene og kan reagere på det som skjer utenfor magen, for eksempel ved å rykke til hvis det plutselig hører en høy lyd. Foreløpig kan det bevege seg ganske fritt inne i fostersekken. Barnet veier nå mer enn morkaken, og sannsynligvis begynner graviditeten å synes.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

The glow ™ - eller tvert i mot...

Å være gravid trenger ikke å bety at du har poser under øynene, blass hud eller kramper – tvert imot kan andre trimester by på en opptur for både hår, hud og generell form. Den berømte gløden kan dukke opp. Mange sover dessuten godt og føler at roen har senket seg. Det er heller ikke umulig at du får mer sexlyst på grunn av den økte blodmengden, siden den også påvirker bekkenområdet og slimhinnene i livmoren. Hvis du ikke skjønner hva vi snakker om, er du kanskje blant dem som ikke får glansfullt hår, vakker hud og fantastisk sexlyst. Det er dessverre ingen rettferdighet i fordelingen av svangerskapets goder.

PARTNER

Tid for en tur?

Vurderer dere å ta en tur før babyen kommer? Hvis svangerskapet ikke medfører altfor mange plager og forløper normalt, kan det være lurt å benytte anledningen snart. Det går fint å reise både til lands og til vanns samt med fly, men flyselskapene kan ha ulike regler for hvor sent i svangerskapet du får lov til å reise med dem. Det kan også være smart å spørre forsikringsselskapet hvilke regler som gjelder hvis du skulle trenge helsehjelp i utlandet. Sjekk for eksempel hvor langt ut i svangerskapet reiseforsikringen dekker utgifter til helsehjelp. Det kan hende du og partneren din bør ta en ekstra runde når dere pakker: Skal dere fly, kan for eksempel støttestrømper og nesedråper med saltvannsoppløsning komme godt med. Og reiser dere til varmere strøk, er det alltid smart å ta med solfaktor. Siden gravide lettere får pigmentflekker, bør partneren din nemlig være ekstra påpasselig nå.

week17

Uke 18

BARNET DITT

Vokser i full fart

Barnet i magen vokser og vokser – nå veier det 250 gram og er cirka 20 cm langt. Ørene har kommet seg dit de skal sitte resten av livet, og stikker nå litt ut fra hodet. Øynene har kommet nærmere fremsiden av ansiktet og prydes av øyenbryn og antydning til øyevipper. Under de lukkede øyelokkene er netthinnen blitt ferdig utviklet og kan reagere på lys. Lyd har barnet nettopp begynt å registrere. Det lille ansiktet kan gjøre grimaser, og på fingertuppene samler det seg fett som gjør at det går an å skjelne de små linjene som etter hvert skal bli fingeravtrykk.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Når kommer sparket?

Venter du på de første sparkene? Det er veldig individuelt når man merker dem. Har du ventet barn før, vet du hvilken følelse du skal kjenne etter, men er det første gang, kan det ta flere uker før du merker at det virkelig er et spark. Iblant kan det føles som flaksende sommerfuglvinger. Andre ganger kjennes det ut som om magen rumler litt ekstra. Det er heller ikke uvanlig at morkaken er festet til fremre vegg i livmoren. Det gjør at det er litt vanskeligere å kjenne bevegelsene i begynnelsen, og at det tar lengre tid før man merker små spark. Rundt uke 18 vil du få tilbud om rutinemessig ultralyd. Det er en frivillig, smertefri og enkel metode der du får se et ultralydbilde av fosteret. Bildet viser blant annet hvordan barnet utvikler seg, og om det kanskje er mer enn ett barn i magen. Dessuten kan du få vite hvor morkaken sitter. Under ultralydundersøkelsen kan jordmoren eller legen også sjekke terminen.

PARTNER

En eller fler?

Ennå har dere sannsynligvis ikke merket noe til de første sparkene. Selv om det er høyst individuelt, pleier man å anta at det for førstegangsfødende ikke skjer før tidligst i uke 20. Men det er noe å se frem til, siden det blir et så konkret og tydelig tegn på at dere skal bli foreldre. Mange sier at de følte sterkere tilknytning til barnet etter det første sparket. Nå er det snart tid for den rutinemessige ultralyden. Den er frivillig, men mange synes det er godt å få bekreftet at barnet utvikler seg slik det skal. På ultralyden kan dere også få vite hvor mye fostervann det er, hvor morkaken sitter, og om terminen stemmer. Det er også nå man kan se om det er ett eller flere barn i magen. Er det flere, kan det føles ekstra overveldende før dere har fått bearbeidet de mange – og iblant motstridende – følelsene. Venter dere mer enn ett barn, kan dere trenge mer tid og støtte for å forberede dere. Et godt tips er å snakke med andre tvilling- eller trillingforeldre. I tillegg til at flerlinger gir dere som foreldre mye å tenke på, innebærer det flere kontroller hos jordmor eller lege for å sjekke at barna vokser som de skal.

week18

Uke 19

BARNET DITT

Babyen hører deg

Tilværelsen inne i livmoren er rolig, men langt fra lydløs, for mellom uke 18 og 20 utvikles barnets hørsel. Barnet blir bevisst på lyd i de nærmeste omgivelsene – blod som strømmer gjennom blodårer og navlestreng, hjerteslag og rumling i tarmene – men også på enkelte høye lyder som trenger inn gjennom livmorveggen. Nervecellene i hjernen som har med de ulike sansene å gjøre – hørsel, lukt, smak, følesans og syn – blir mer spesialiserte og skaper komplekse forbindelser. Rundt denne uken vil også et tykt lag med fett begynne å dekke barnets hud for å beskytte det mot fostervannet. Det kalles fosterfett og minner litt om deig. Det meste forsvinner før fødselen, i likhet med lanugohåret det er festet til. Nå kan man også tydelig se tannanleggene – både for melketennene og for tennene barnet skal få senere.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Babysnakk og gode råd

Du har ganske sikkert merket, eller kommer til å merke, at folk har mange spørsmål om barnet og svangerskapet. Noen elsker å snakke om graviditeten, planlegge fremover og virkelig kose seg i gravidboblen. Andre orker ikke å fokusere på noe som helst på grunn av kvalme, trøtthet og hormoner som herjer. Atter andre føler at de er i ferd med å miste sitt gamle jeg – man er jo den samme personen som før, med flere interesser og oppgaver enn å vente barn. Alle følelser og måter å være på er like riktige. Ingen kan bestemme hvordan du skal forholde deg til graviditeten. Kjenn etter hvordan DU vil ha det. Styr samtaler, velmente råd og omtenksomme spørsmål dit du vil, og stol på at du vet best hvordan ditt svangerskap er, og hvem du er som gravid. Har du en partner, kan alle spørsmål til deg gjøre at han eller hun føler seg utenfor. Partneren din skal jo også bli forelder, og selv om det er du som bærer frem barnet, er dere minst to om dette. Hvis dere ikke er komfortable med måten omgivelsene reagerer på, bør dere snakke om det og inngå en avtale om at partneren skal få delta mer i diskusjonene, med både venner, familie og helsepersonell. Du trenger for eksempel ikke være den som vet mest. Stol heller på at dere til sammen kan nok!

PARTNER

Inkludert i svangerskapet

Å ville være – og få lov til å bli – inkludert i graviditeten er viktig! Du har kanskje akkurat like sterke følelser overfor barnet som partneren din. Forskjellen er at du ikke bærer på barnet (noe du vil få gjøre om cirka 21 uker). Men omgivelsene retter ofte blikket og oppmerksomheten mot den som er gravid, spesielt lenger ut i svangerskapet, når de kroppslige forandringene blir stadig mer synlige. Hun har kanskje også fysiske plager som gjør at alle vil vise medfølelse og omtanke. Men selv om du slipper å få bekkenløsning, skal jo også du bli forelder. Dine tanker og opplevelser er derfor viktige. Hvis du vil føle deg – og bli – mer inkludert, er et godt tips å prøve å delta aktivt i samtaler, sette deg inn i ting, fortelle at du skal bli forelder, og stille spørsmål til andre som også venter barn eller allerede har barn. Helsepersonell er vanligvis flinke til å ta hensyn til både den gravide og partneren, men føler du deg utenfor, gjelder samme råd der: Husk å stille spørsmål og vise at det er flere blivende foreldre i rommet.

week19

Tredje trimester

Når begynner tredje trimester? Kan man trene? Hvor mye pleier man å legge på seg? Her finner du informasjon om trimester 3!

Uke 20

BARNET DITT

Tar tak og suger på tommelen

Det lille barnet er nå omtrent 24 cm langt og veier rundt 350 gram. Hodet har en diameter på drøyt 4 cm, og hjernen er inne i en intensiv utviklingsperiode. Det er behov for flere millioner nerveceller til motorikken. Utviklingen av nervebanene gjør at barnet nå prøver refleksene sine, griper og suger på tommelen. Det svelger også fostervann, en medfødt refleks som er viktig etter fødselen når babyen skal begynne å spise. Foreløpig har barnet ganske bra med plass til å bevege seg. Det skvalper og ruller rundt i den halve literen med fostervann det har rundt seg. Det er ganske stor omsetning av fostervann: Barnet svelger faktisk halvparten av det hvert døgn og tisser ut like mye. Det lille hjertet slår mellom 110 og 160 slag i minuttet, akkurat som det skal. Frem til nå har barnet vokst omtrent like mye hver uke som alle andre fostre verden over, men fra og med nå vil det være store individuelle forskjeller på hvor mye de vokser.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Halvveis!

Gratulerer, nå har du tilbakelagt halve svangerskapet! Men du har kanskje ikke så mye ork til å feire? Det er ikke uvanlig at du begynner å føle deg trøtt, og halvveis ut i svangerskapet kan det ofte skyldes jernmangel. Det er slett ikke rart, siden kroppen akkurat nå jobber seg opp mot 40–50 prosent større blodmengde enn til vanlig. På denne fascinerende og fiffige måten sørger kroppen for at svangerskapet får best mulige forutsetninger. Alt det ekstra blodet trengs nemlig for at barnet skal få oksygenet og næringen det trenger. Men ikke bare det: Blodet er også der for at du skal ha litt i reserve, slik at du kan blø når du føder barnet. For det kommer til å gå med en del blod, men det er ikke noe de fleste tenker på akkurat da. Synes du det er ubehagelig å tenke på, kan du snakke med jordmor eller lege. På kontrollene sjekkes jernverdiene dine regelmessig, men hvis du føler deg svimmel eller trøtt og det er en stund til neste kontroll, bør du ringe og snakke med jordmoren eller legen som følger deg opp. Du skal ikke måtte godta at du er trøtt, uten å vite hvordan jernverdiene dine ser ut! Det går an å få i seg ekstra jern ved å spise mat med høyt jerninnhold, men de aller fleste trenger en eller annen form for jerntilskudd under svangerskapet.

PARTNER

Første sparket!

Nå er dere halvveis! Ennå har dere kanskje ikke kjent det første sparket, men snart kommer det. I starten kan det være litt vanskelig å vite om det virkelig er et spark man kjenner. Det kan nesten oppleves mer som kiling eller som flagrende sommerfuglvinger i magen. For deg som ikke har barnet i magen, vil det nok ta en stund til før du kan føle de magiske bevegelsene. Du må ikke bli skuffet hvis barnet slutter å sparke akkurat når du skal legge hånden på magen – barnet gjør nemlig akkurat som det vil. Når partneren din er i aktivitet, har bevegelsene ofte en søvndyssende effekt på barnet. Men etter å ha sovet seg gjennom dagen slår barnet seg gjerne løs om kvelden og nettene når mor skal sove. Et tips er derfor å legge hånden på magen når dere begge slapper av om kvelden. Plutselig kommer det et spark, og da gjør nok hjertet ditt et lite hopp. Jo lenger ut i svangerskapet dere kommer, jo tydeligere kjenner dere sparkene. Mot slutten kan dere til og med skjelne en liten hånd eller fot under huden.

week20

Uke 21

BARNET DITT

Babyens første bæsj

La oss snakke om bæsj, et tema du sannsynligvis vil bli overraskende bekvem med de nærmeste årene. Nå har barnets tarmer utviklet seg nok til at de kan ta opp næring fra fostervannet som barnet svelger. Fremdeles kommer mesteparten av næringen fra mor via morkaken, men en del av den passerer gjennom tarmsystemet og lander mykt i tykktarmen. Og der finner vi barnets første bæsj, som kalles barnebek eller mekonium. Gjennom resten av svangerskapet fortsetter tykktarmen å fylles med mer barnebek, som blir en liten gave til den som skifter de første bleiene (hvis ikke barnet kommer dere i forkjøpet og bæsjer i fostervannet eller like etter fødselen). Bæsj er for øvrig ikke det eneste som er nytt: Nå har også barnets beinmarg begynt å hjelpe leveren og milten med å produsere blodceller. Fra morens blod kommer det antistoffer som skal beskytte barnet mot sykdommer når det kommer ut. Omtrent nå er det vanligvis også mulig å høre barnets hjerteslag ved hjelp av et stetoskop. Det kan være vanskelig å vite om det er morens eller barnets hjerte du hører, men for hvert slag morens hjerte slår, rekker barnets å slå to – så hør etter den lille, raske bankingen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hele kroppen svulmer opp

Hvilke tanker gjør du deg om fødselen? Har det gått opp for deg at det skal skje? I likhet med alle andre ting er det veldig individuelt hva man føler. Mange føler lengsel, både etter å få møte barnet og etter å slippe å dele kroppen sin med et annet menneske. Samtidig er det ikke uvanlig å være bekymret, kanskje til og med redd. Hvis du venter barn sammen med noen, begynner du kanskje å bli bekymret for at noe skal skje med partneren din. For uinnvidde høres det nok rart ut, men å se partneren klatre i en stige kan gjøre deg aldeles skrekkslagen! Det er helt naturlig å ha slike følelser knyttet til fødselen, partneren og foreldrerollen. Disse bekymringene kan kanskje forklares biologisk: Når barnet blir født, er du livsviktig for det lille nurket, og bekymringene dukker derfor opp for at du ikke skal utsette deg for fare. Å venne seg til å ikke kunne ha full kontroll er en viktig del av det å bli forelder. Å få barn er en stor omveltning – sannsynligvis den største i livet – og ingen forblir upåvirket av det. Det kan være lurt å snakke med noen. Ved å sette ord på følelsene og sortere tankene kan det bli lettere å unngå unødige bekymringer. Hvor sterke følelser man får, er jo også individuelt. Noen er spent på hvordan fødselen blir, mens andre får panikk bare ved tanken. Tilhører du sistnevnte gruppe, kan det være til hjelp å besøke sykehuset. Les deg opp på smertelindring og fødselsfaser. Dette kan være lurt å ta for å få god forberedelse, spesielt for partner som ofte ikke får vært med på vanlige kontroller.Hvis bekymringene tar helt overhånd og begrenser deg i hverdagen, trenger du ikke å takle følelsene alene. Det er hjelp å få, og du bør ta kontakt med jordmor eller lege. Der kan du få informasjon om terapi for å bryte uheldige tankemønstre eller bli henvist til psykolog. Enkelte steder finnes det også spesielle tilbud til gravide med fødselsangst.

Partner

Å være tilstede

Å være bekymret før fødselen er helt naturlig, også for den som ikke skal føde, men være til stede, holde hånden og gi oppmuntring. Du tenker kanskje på hvordan du best skal kunne hjelpe partneren din? Eller på hvordan det vil bli å se noen du er glad i, ha det så vondt? Bekymrer du deg også for at det kan være noe galt med barnet? Til en viss grad må du godta at du ikke kan ha full kontroll over alt, enda hvor vanskelig det er. Men det finnes ting du kan gjøre. Det er lurt å skaffe seg kunnskap om alt fra fødselsfaser og smertelindring til hvordan du finner frem på sykehuset, og det kan du begynne med allerede nå. Jo mer man vet og kan, jo mindre bekymret blir man vanligvis. Det går også an å bli med på fødselsforberedende kurs og informasjonsmøter på sykehuset. Gruppesamtaler med andre blivende foreldre kan også være til hjelp. Ved å snakke med andre i samme situasjon kan man ofte få svar på spørsmål. For mange kan det være godt å høre at man ikke er alene om å være redd for å svime av under fødselen, og ekstra godt å få vite at det skjer uhyre sjelden! Men iblant er ikke informasjon og bekreftelse nok. Det blir likevel for mye å takle. Da bør du huske på at også du som partner kan kontakte jordmoren eller legen for få verktøy du kan bruke til å håndtere bekymringene, eller kanskje få snakke med noen som jobber med fødselsangst. I Norge har vi et fantastisk fødetilbud og er et av landene i verden med lavest mødre- og barnedødelighet. Prøv å trøste deg med det. Og husk at de aller, aller fleste barn som fødes, er helt friske!

w21_640x480

Uke 22

BARNET DITT

Ører og ny frisyre

Alle sansene modnes og utvikles mer og mer for hver dag. Babyen har riktignok øynene lukket hele tiden, men gjennom de tynne øyelokkene kan den likevel skille mellom lys og mørke. Ørene har fått riktig form, men er fortsatt helt myke. Men høre kan de, og barnet kommer til å huske stemmer og bestemte musikkstykker hvis de spilles mange ganger under svangerskapet. Hendene føler seg frem over ansiktet og kroppen, og smaksløkene på tungen er under utvikling. Det er også nå håret på hodet begynner å vokse. Det varierer hvor mye hår barn har når de blir født. Noen har en real manke ved fødselen, mens andre har litt dun som bare synes i motlys.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Livmoren din trener

Du har kanskje merket at magen blir hard en stund, for så å bli myk igjen? Det er sammentrekninger som kan begynne å dukke opp nå, men de er som oftest vanligere mot slutten av svangerskapet, fra tredje trimester. Sammentrekningene er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på. Selv om det kan føles litt ekkelt de første gangene, innebærer det ingen fare for barnet. Sammentrekningene pleier å komme når du har vært ekstra aktiv, for eksempel når du har trent eller hatt sex. Hvis det blir i meste laget – og sammentrekningene dukker opp også i andre situasjoner – er det kroppens måte å si fra til deg på. Får du sammentrekninger når du setter deg ned om kvelden, bør du med andre ord ta det litt roligere. Men kommer de ofte eller når du hviler – selv om du ikke har stresset – bør du snakke med jordmor eller lege for å utelukke at det dreier seg om en urinveisinfeksjon. Det bør man selvsagt alltid unngå, men det er ekstra viktig å være påpasselig når du er gravid. Hvis dette ikke er første gang du venter barn, bør du være forberedt både på at sammentrekningene kan komme tidligere, og på at de er kraftigere enn første gang.

PARTNER

Reduser stress

Sammentrekninger er noe partneren din kan få fra nå av, men som blir vanligere mot slutten av svangerskapet. Det er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på, og sammentrekningene kommer ofte når man har vært litt ekstra aktiv. Er livet generelt stressende, kan det også være kroppen som på denne måten sier fra at den vil ta det litt roligere. Det er viktig at du som partner vet om dette, og at dere kan snakke om hva du kan gjøre for å avlaste.

week22

Uke 23

BARNET DITT

Lunger i utvikling

550 gram og rundt 28 cm lang – barnet fortsetter å vokse i rasende fart. Hodet har nå en diameter på 5–6 cm, og det lille lårbeinet, som kommer til å bli kroppens største bein, måler 4 cm. Huden begynner nå å få pigment og de små lungene er fylt med fostervann som endres til fødselen. Akkurat i fødselsøyeblikket presses fostervannet ut, siden barnets brystkasse klemmes sammen i fødselskanalen – og barnets neste åndedrag kommer til å fylle lungene med luft! Fra og med nå regnes fosteret juridisk sett som et barn, siden det rent medisinsk anses for å være levedyktig. Det skjer uhyre sjelden at barn blir født så tidlig i svangerskapet, men den juridiske bestemmelsen innebærer at barnet har rett til helsehjelp, og at man dermed prøver å redde barnet hvis det skulle bli født nå.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Planlegg foreldrepermisjonen

Nå begynner du kanskje å føle at du kan dette med å være gravid. Livet rusler og går, og magen vokser. Det kan føles tidlig å begynne å planlegge foreldrepermisjon. Men faktum er at jo mer du tenker på det nå, jo mindre trenger du å gjøre (og tenke!) når babyen er kommet og hodet føles tåkete etter trøsting, mating og byssing. Vi kan love deg at administrasjon og planlegging er det siste du har lyst til å drive med da. Dersom du er i jobb, plikter du å varsle arbeidsgiveren din om at du skal ut i permisjon, minst fire uker før permisjon som varer mellom 12 uker og ett år, og minst 12 uker før permisjon som varer lenger enn ett år. I tillegg er det smart å skaffe seg informasjon fra Nav om hvordan foreldrepermisjon fungerer, og finne ut hva de trenger for å kunne hjelpe deg. Er dere flere blivende foreldre, kan det være smart å snakke om deling av permisjonen nå. Den prosessen er nemlig ikke alltid friksjonsfri. Forskning viser at det er positivt for forholdet at man deler på foreldrepermisjonen. Dessuten er det noe i det alle sier om at «den første tiden med barnet kommer aldri tilbake». Hvordan dere velger å legge det opp, er helt opp til dere. Det er jo dere som vet hva som er best for deres barn og deres forhold.

PARTNER

Å bli hjulpet

Frem med kalenderen! Nå er det lurt å planlegge foreldrepermisjonen. Jo tidligere dere snakker om hvordan dere vil dele den og legge den opp, jo bedre er det. Da får dere nemlig én ting mindre å tenke på når det lille nurket er kommet – for da kan jo selv en trilletur rundt kvartalet føles som om man skal på jordomseiling. Hvordan dere velger å dele permisjonen, er helt opp til dere. Forskning viser at det er bra for forholdet at man deler på foreldrepermisjonen. Og selv om det høres ut som en klisjé, vil den første tiden med barnet aldri komme tilbake. Samtidig har alle ulike situasjoner og forutsetninger. Finn ut hvordan det fungerer med foreldrepermisjon. Ta kontakt med Nav hvis du har spørsmål, for eksempel hvis du lurer på om det har noe å si for familiens samlede økonomi hvem av dere som er mest hjemme. Det er mange faktorer som kan virke inn. Derfor bør du allerede nå finne ut hva som gjelder, og planlegge ut fra det. Husk at foreldrepermisjon er noe du har rett til, og at arbeidsgiveren din ikke kan nekte deg det. Du plikter imidlertid å varsle arbeidsgiveren din om at du skal ut i permisjon, minst fire uker før permisjon som varer mellom 12 uker og ett år, og minst 12 uker før permisjon som varer lenger enn ett år.

week23

Uke 24

BARNET DITT

Fortsatt god plass

Over halvveis i svangerskapet kan man se at babyen ligner stadig mer på et nyfødt barn. Barnet er rundt 31 cm langt, veier omkring 650 gram og har stort behov for å røre på seg (foreløpig har det godt med boltreplass). Alt barnet trenger av varme, mat og stimuli, finnes i livmoren. Babyen reagerer på stadig flere sanseinntrykk – føler seg frem, opplever smaker, hører og reagerer på lyd. Stemmer babyen hører i omgivelsene, kan den lære seg å kjenne igjen og reagere på ved fødselen. Øynene er for det meste lukket, men de små øyelokkene kan blunke. Lungeblærene som vi kaller alveoler begynner nå å utvikle seg. De lager et stoff som kalles surfaktant. Surfaktant er avgjørende for at lungeblærene utvider seg når barnet skal fylle dem med luft for første gang. Skulle babyen være en av de ytterst få som blir født allerede nå, har den mulighet for å overleve – men det vil kreve omfattende oppfølging på neonatalavdeling.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Si hei til de nye brystene dine!

Tid for puppesnakk: Du har kanskje merket at de har forandret seg litt i det siste, og at du ser blodårene tydeligere? Det skyldes at melkekjertlene har begynt å modnes. Noen, men langt fra alle, opplever at det kan lekke litt melk fra brystene allerede nå. Det er råmelk – eller colostrum, som det også kalles. Den gule, litt klissete melken dannes under svangerskapet og er utrolig næringsrik, slik at babyen skal få mest mulig næring fra sine første måltider. Et par dager etter fødselen vil den bli til vanlig morsmelk. Hvis det er plagsomt at det lekker fra brystene, finnes det innlegg du kan kjøpe på apoteket og putte i bh-en. Da slipper du å føle at du går rundt med to våte flekker. Iblant kan det lekke litt mer om natten, siden brystene kan bli presset sammen, avhengig av hvordan du ligger. Legg eventuelt et håndkle under, så unngår du at det blir ubehagelig. Selv om du synes det er litt plagsomt og helst vil at det skal stoppe, bør du ikke prøve å presse ut melken. Da stimulerer du nemlig melkeproduksjonen, slik at det kommer enda mer. Merker du ikke noe særlig forskjell på brystene dine, eller tenker at de er så små at de umulig kan mette et barn, kan du trøste deg med at størrelsen ikke har noe å si. Mengden melk påvirkes ikke av om man har store eller små bryster, eller om det lekker ut melk fra dem under svangerskapet eller ikke.

PARTNER

Forbered eventuelle søsken

Er det noen hjemme hos dere som skal bli storesøsken? I så fall er faren for sjalusi overhengende, spesielt hvis det er første gangen han eller hun skal få søsken. Tanken på å måtte dele foreldrene sine med en annen – som man attpåtil ikke kan se, ta på eller leke med – er ikke direkte oppløftende. Barn vet jo ikke at kjærlighet får hjertet til å vokse, og at et hjerte har plass til uendelig mye! Ikke regn med at barnet deler deres begeistring over å få et nytt familiemedlem. Husk å lytte, bekrefte og snakke med kjærlighet og empati om alle følelser – og fortell at man ikke kan levere småsøsken tilbake til fødeavdelingen, selv om forslagene er kreative og ærlige fra barnets side. Sjalusi er naturlig, men dere kan gjøre situasjonen enklere ved at dere allerede under svangerskapet forbereder og involverer det eldre barnet: Syng favorittsangene for magen, og fortell at barnet der inne kommer til å kjenne igjen stemmen til storesøster eller storebror når det kommer ut. Lag tegninger, ta på magen, og kjenn etter om babyen sparker. Hvis det er mulig, kan kanskje storesøster eller storebror få bli med på kontroll og høre på hjertelyden? Er dere ordentlig modige, kan dere la det eldre barnet få være med på å velge navn … Når babyen er kommet, kan det være lurt å be slekt og venner som kommer på besøk, om å hilse på og snakke med storesøskenet først – og gjerne ta med en liten gave til ham eller henne for å gratulere. Et godt tips er å ha noen innpakkede små gaver liggende klare i tilfelle gjestene glemmer det.

week24

Uke 25

BARNET DITT

Litt mer stabil døgnrytme

Har du merket at barnet har perioder når det sover, og perioder når det er våkent? Nå begynner faktisk barnet å få en form for døgnrytme. Våkne perioder merker man gjerne ved at barnet beveger seg, noe du nå kan kjenne hver dag. Hos de fleste skjer det om kvelden og natten når mor hviler. Etter hvert kjenner du kanskje igjen bevegelsesmønsteret. Men det varierer hvor mye babyer beveger seg. Noen er veldig aktive, mens andre tar det litt roligere. Hendene er helt funksjonsdyktige fra og med nå. Fingrene har fått negler, og skjelettet blir stadig hardere. Nå måler barnet 33–34 cm og veier rundt 750 gram. Blir barnet født allerede nå, er det gode sjanser for at det vil overleve, noe som er fantastisk og kanskje også betryggende.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Et konstant søk etter toalettet

Flyr du på do hele tiden? Da du stadig var tissetrengt i starten av svangerskapet, var det på grunn av hormonene. Denne gangen kommer det av at magen vokser og livmoren presser på urinblæren. Når det i tillegg hoper seg opp stadig mer væske i kroppen i løpet av dagen, og denne havner i urinblæren om natten, kan det bli mange doturer. For enkelte kan denne tissetrengtheten være så plagsom at de kvier seg for å gå hjemmefra i frykt for å ikke finne et toalett. Selv om det kan være slitsomt å måtte løpe på do hele tiden, bør du absolutt ikke drikke mindre. Kroppen trenger nemlig mye vann og væske under svangerskapet. Noe som faktisk hjelper, er å gjøre knipeøvelsene ofte. Har du ikke begynt ennå, bør du gjøre det nå og i tillegg fortsette etter at barnet har kommet. Vær obs på uprovoserte sammentrekninger, magesmerter eller svie når du tisser. Det kan være tegn på urinveisinfeksjon, noe du er mer utsatt for når du er gravid. Ta i så fall kontakt med jordmor eller lege – det er viktig at man starter behandlingen tidlig hvis det er snakk om urinveisinfeksjon. Omtrent nå kommer jordmoren eller legen til å begynne å måle magen din. Med et målebånd måler man lengden mellom underlivsbeinet (symfysen) og toppen av livmoren (fundus). Dette målet kalles SF-målet og legges inn i en kurve. Hva verdien ligger på nå, spiller ingen rolle. Det viktige er at de neste målingene følger kurven din, og ikke viser dramatiske avvik oppover eller nedover. Det er ingen grunn til å spørre seg hva som er normalt, for som med alle andre kurver er ikke poenget å befinne seg midt på «normalkurven», men å følge sin egen. Det samme gjelder for babyen etter at den er født og dere går på kontroller på helsestasjonen.

PARTNER

Måle magen

Fra og med nå blir det hyppigere besøk hos jordmor eller lege. Det blir flere kontroller jo mer dere nærmer dere termin, og på disse kontrollene måler man blant annet hvordan magen vokser. Det gjør man ved hjelp av det såkalte SF-målet – eller symfyse-fundus-målet hvis du føler for litt tungegymnastikk – som måles over magen med et gammeldags målebånd. Jordmoren eller legen lytter også på babyens hjertelyd – enten med jordmorstetoskop i tre eller doppler. Det tas blodprøver, man sjekker vekt og blodtrykk, og alle opplysningene føres inn i morens journal, slik at de blir tilgjengelige for de som skal ta seg av dere under fødselen. Hvis du trenger det, kan du be jordmoren eller legen om en terminbekreftelse. Har dere ikke sendt inn søknad om foreldrepermisjon til Nav, er det på tide å gjøre det nå. Erklæring av far- eller foreldreskap kan vente til etter babyen er født. Dersom mor og far ikke er gift bør farskapserklæring fylles ut i Svangerskapet hos jordmor eller lege. Det er dog lettere å gjøre dette før fødsel i stedet for å gjøre det etterpå. Da man må møte på sitt lokale NAV-kontor. Er du mann og gift med barnets mor, regnes du automatisk som barnets far. Er dere ikke gift, må du registrere farskapserklæring. Er du kvinne og samboer eller gift med mor, må dere søke om medmorskap. Dette oppleves kanskje som veldig tungvint og byråkratisk, men slik er reglene per i dag.

week25

Uke 26

BARNET DITT

Små eller store salto

Barnets små øyne åpner og lukker seg. Som vi vet, er det allerede en stund siden de begynte å reagere på lys og mørke, men man har kunnet se at barn i uke 26 løfter opp hendene for å beskytte øynene sine når man retter sterkt lys mot magen. De største endringene akkurat nå skjer i barnets hjerne. Der starter nemlig fase to av den store utviklingen: Hjernebarken får sine furer og vindinger, slik at alle nervecellene skal få plass. Det er mye som skal på plass, for neste gang hjernen kobles om, er når barnet kommer i puberteten – noe som nok føles uvirkelig langt unna nå som barnet ligger der i magen. Barnet vet hva som er opp og ned. Siden balanseorganet i det indre øret nå er utviklet, kan det merke forskjellen. Og ved å stupe kråke og ta små saltoer kan barnet prøve seg frem. Du trenger ikke være redd for at barnet skal vikle seg inn i navlestrengen. Den har en korketrekkerlignende form som gjør den svært fleksibel. Navlestrengen består av en tykk, geléaktig substans som effektivt beskytter de tre blodårene som transporterer blod mellom barnet og morkaken.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Jobb og graviditet

Visste du at du har rett til å stille strengere krav til arbeidsgiveren din under svangerskapet? Ifølge arbeidsmiljøloven skal nemlig arbeidsmiljøet være trygt for både deg og det ufødte barnet ditt. Det kan medføre behov for å tilpasse arbeidet ditt: Du skal ikke måtte utføre tunge eller anstrengende arbeidsoppgaver, og du skal heller ikke komme i kontakt med farlige stoffer som løsemidler eller smittestoffer. Hvis ikke arbeidsgiveren din kan garantere et trygt arbeidsmiljø, kan du søke om svangerskapspenger. Sjekk med Nav hva som gjelder for deg. Hvis du er blant dem som får mange fysiske plager, kan det hende du må sykemeldes. Å ha «normale» svangerskapsplager regnes vanligvis ikke som sykdom, men sliter du med vond rygg, opplever at kvalmen aldri gir seg, eller bare trenger å ta det rolig av hensyn til babyen, kan legen gi deg sykemelding. Hvis du ikke vil, eller orker å, jobbe helt frem til barnet kommer, har du rett til å begynne foreldrepermisjonen inntil 12 uker før termin. Ifølge loven må du varsle arbeidsgiveren din om at du skal ut i permisjon, minst fire uker før permisjon som varer mellom 12 uker og ett år, og minst 12 uker før permisjon som varer lenger enn ett år. Men har du behov for å begynne permisjonen før du hadde planlagt, kan du snakke med sjefen din og forklare hvordan du føler deg. Kanskje kan dere i fellesskap finne frem til en løsning. Foreldrepengegrunnlaget skal i utgangspunktet ikke bli påvirket av at du slutter å jobbe eller går ned i stillingsprosent de siste seks månedene av svangerskapet. Det avhenger imidlertid av hvordan arbeidssituasjonen din har vært, så sjekk det for sikkerhets skyld med Nav.

PARTNER

Hjelp med å ta vare på ryggen!

Magen blir nå større og større. Du har kanskje lagt merke til at partneren din har blitt litt klossete? Det skyldes at tyngdepunktet i kroppen har flyttet seg, noe som det faktisk kan være litt vanskelig å venne seg til. Den stadig større magen kan også forårsake smerter i korsrygg og bekken – og jo lenger ut i svangerskapet hun er, jo verre pleier det å bli. Et svangerskap kan by på ulike typer ryggproblemer, for eksempel isjias og bekkenløsning, så før dere ringer til nærmeste kiropraktor, bør dere snakke med jordmor eller lege for å få hjelp til å finne ut hvilken behandling som trengs. Det kan være fysioterapi og øvelser, akupunktur eller et avlastende belte. Husk at selv om partneren din synes ryggen føles bra ut akkurat nå, er det lurt å spare den litt. Når en person er gravid, tåler ryggen litt mindre enn den pleier. Derfor bør helst du ta de tunge løftene. Dessuten er det viktig å røre på seg hver dag. Gjør det vondt, kan du tipse henne om å ta korte steg og ikke gå så langt, ha en oppreist kroppsholdning, unngå trapper og ha gode sko – et ypperlig gavetips hvis du er i det modige hjørnet. Og så bør det hviles! Å hvile er superviktig gjennom hele svangerskapet. Det krever nemlig mye energi å bære frem en baby.

week26

Uke 27

BARNET DITT

Tester sine styrker

Tid for tall: Babyen er omtrent 37 cm lang. Foten måler rundt 4 cm, lårbeinet cirka 5 cm, og hodet har en diameter på 7 cm. Hele den lille bylten veier nesten 1 kilo. Huden er fortsatt tynn og dekket med fosterfett, men ansiktet har blitt litt rundere. Nå kan du kanskje merke en liten fot som presser mot magen. Det er barnet som tester kreftene sine. Presser du forsiktig tilbake, kan du kanskje merke at babyen svarer. Alle små og store bevegelser som babyen gjør, trener musklene, slik at den blir sterkere i kroppen. Skulle barnet bli født nå, har det over 90 % sjanse til å overleve, for det har det meste som trengs for et liv utenfor livmoren. Lungene kan puste luft – selv om barnet sannsynligvis ville trengt litt hjelp i starten – og tarmene kan ta imot melk. Men barnet har nesten ikke underhudsfett, så det ville trengt mye hjelp med å holde kroppstemperaturen oppe. Jo lenger babyen holder seg inne i magen, jo bedre er det. Den siste tredjedelen av svangerskapet, som du snart går inn i, handler nettopp om at barnet skal samle underhudsfett og modnes.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Skjem bort føttene dine

Har føttene forvandlet seg til et par store klumper nederst på beina? Det skyldes at kroppen din har fått en ny hobby: å samle på væske! Ofte kan det føles greit om morgenen, men bli verre om kvelden, spesielt hvis det har vært en anstrengende dag. Å hvile med føttene høyt og investere i et par gode sko gjør ofte underverker. Kompresjonsstrømper vil ha en forebyggende og god effekt på hevelser i bena hos gravide. Dette er også med på å forebygge blodpropp og anbefales alle gravide. På Instagram ser man eksempler på gravide som spankulerer omkring i høye hæler, men det er ikke mange av det slaget. Det er heller ikke noe å strebe etter, siden trange sko kan gjøre føttene enda mer hovne. Kanskje er du ikke overbegeistret ved tanken på sko som er «gode for foten», men er det én gang du skal velge funksjon fremfor stil, er det nå. Det er ikke vanskelig, for de fleste sportsbutikker selger gode gåsko, og det finnes også såler eller innlegg som gir bedre støtdemping. Satser du på et par funksjonssko, men ikke liker utseendet på dem, kan du prøve å bytte skolisser – og vips, så har du forvandlet dem til et par vanlige joggesko. Hvis magen gjør at du ikke klarer å knytte sko, er sandaler et godt alternativ. Med sokker kan du bruke dem store deler av året. Husk dessuten å benytte deg så ofte som mulig av den gravides privilegium: å kunne legge beina på bordet – også når du er på besøk hos andre.

PARTNER

Still inn på barnesanger

Babyens hørsel blir stadig bedre, og jo mer du synger og snakker til den i magen, jo bedre vil den kjenne igjen stemmen din når den kommer ut. Det styrker båndet mellom dere og gir barnet ekstra trygghet. Det er bare å finne frem sanger du likte da du var liten, og friske opp hukommelsen. Senere vil du merke at barn liker gjentakelser. En mental øvelse for deg som forelder kan derfor være å synge «Lille Petter edderkopp» med stor entusiasme om og om igjen. Sang handler imidlertid ikke bare om kos, nærhet og tilknytning. Det er et faktum at barns kognitive evner styrkes gjennom musikk. Det sies at barn som blir sunget for, har lettere for å lære språk og matematikk. Dessuten ser hukommelsen og motorikken ut til å påvirkes positivt – hvem vet, kanskje får du en dyktig danser på kjøpet?

week27

Uke 28

BARNET DITT

Vokser som bare det

Nå begynner krabaten der inne å bli krevende. Barnet blir stadig større – det er rundt 39 cm langt, veier over en kilo og vokser i voldsom fart. Det legger på seg omtrent 27 gram om dagen – noe som kanskje høres lite ut, men krever mye av morens kropp. Det blir også mer kontakt i form av små spark og dytt fra babyen. Man vet at barnet nå har utviklet evnen til å huske.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Mindre plass til lungene

Barnet vokser, noe du garantert merker på kroppen: Du blir tyngre og svetter sikkert mer enn du pleier. Du kan også bli andpusten av hver minste lille ting, noe som er helt normalt. Det skyldes ikke bare jernmangel (men be jordmoren eller legen om å følge med på jernverdiene dine). Det handler også om at barnet vokser, og at mage og lunger har mindre plass. Samtidig har oksygenbehovet økt på flere steder i kroppen: hos barnet, i livmoren, i nyrene og i ulike muskler. Hjertet jobber hardt og slår raskere (for å transportere den økte blodmengden rundt), og derfor puster du litt raskere enn du pleier. Vi vet at det kan være slitsomt, men det er viktig at du fortsetter å røre på deg. For det første gir det deg bedre blodsirkulasjon, noe som er bra for ryggen, og for det andre er det viktig å være i best mulig form før fødselen.

PARTNER

Hode eller fot?

I takt med at magen vokser, går det kanskje mer og mer opp for deg at dere skal bli foreldre. Det er tydelig at det er en liten krabat der inne, og når du holder hånden på magen, merker du sikkert at barnet beveger seg. Be jordmoren eller legen forklare deg hvordan du kjenner igjen de ulike kroppsdelene til barnet. Det kan være fint å vite om det er en fot eller en hånd som hilser på, eller om du klapper et hode eller en liten rumpe.

week28

Uke 29

BARNET DITT

En leken rakker

Ennå har barnet godt med plass til å skifte stilling og stupe kråke inne i magen – selv om det nå måler 40 cm og veier 1,2 kilo. Men det blir mindre og mindre plass, og nå kan du se konturene av en fot eller en hånd fra utsiden av magen når barnet tar sats for å snu seg. Hodet er fortsatt stort i forhold til resten av kroppen, som ser mager ut. Det skyldes at den ennå ikke har så mye underhudsfett. Det varierer hvor mye barn beveger seg og sparker, men de fleste tester kreftene sine, og det er ikke uvanlig at de innimellom serverer et solid spark du kjenner lenge etterpå. Babyen er nå så stor at sparkene kan nå helt fra ribbeina til urinblæren (noe som kan gi mor en liten overraskelse).

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Åreknuter og hemoroider

Er du stresset eller opprørt, reagerer barnet sannsynligvis på stresshormonene som frigjøres og overføres til barnet via morkaken. Ingen liker stress, så prøv å roe barnet ved å puste dypt og slappe av. Etter hvert som barnet vokser og tar mer plass, presses dine indre organer til siden. Livmoren presser på nedover, mot de store blodårene. Du kan da får mer synlige og markerte blodårer, og iblant dukker det opp åreknuter på beina. Støttestrømper kan føles behagelig og stimulerer i tillegg blodgjennomstrømningen. Du bør heller ikke sitte for mye med beina i kors (også et hett tips hvis du har bekkensmerter!). Noen får også åreknuter ved endetarmen – bedre kjent som hemoroider. Den ubehagelige tilstanden kjenner du igjen på at det svir og klør i baken. Hemoroider forsvinner ofte helt etter at barnet er kommet, men det kan være plagsomt mens det varer. Husk å drikke mye vann, siden en treg mage er hemoroidenes beste venn. På apoteket finnes det også salve å få kjøpt, men som alltid når det gjelder legemidler, bør du spørre personalet om det er greit å bruke den når du er gravid.

PARTNER

Mer enn ett barn?

Venter dere tvillinger, er det ikke nødvendigvis så lenge igjen til fødselen. Rundt 50 prosent av de som venter tvillinger, føder innen utgangen av uke 37, og det er uvanlig at tvillinger fødes så sent som på termin. Som blivende tvillingforeldre har dere unektelig litt mer å tenke på. At dere ikke vil få spesielt mye egentid etter fødselen, kommer vel ikke som noen overraskelse (det gjør det neppe om dere venter bare ett barn heller), men alt går bra hvis dere hjelper hverandre. Tenk at dere er et team, hjelp hverandre, og husk at begge kan trenge litt pusterom iblant. Og finnes det noen andre som kan hjelpe dere i hverdagen, er det gull verd. Alle mødre som har født barn, trenger å få hvile kroppen og unngå unødig stress. Å bli foreldre er en stor følelsesmessig omstilling. Og har man båret frem og født to barn, kan man nok ha enda større behov for å hvile, hente seg inn igjen og få litt ekstra støtte.

week29

Uke 30

BARNET DITT

Det svir i magen

Barnet fortsetter å vokse, og det dannes mer fett under huden. 41 centimeter og nesten 1,4 kilo er omtrent det babyen måler og veier nå. Hjernen utvikler seg og vokser. Den skal bli stor, og for at den skal få plass, skrukker den seg mer og mer sammen og danner sine karakteristiske furer og vindinger. Nå er lungene nesten ferdig utviklet, og barnet øver på pustebevegelser ved å heve og senke brystkassen. Det er ikke uvanlig at øvelsene kan gi det lille barnet hikke, noe du merker som små rykninger eller ved at det vibrerer litt i magen. En følelse som vil dukke opp ofte de nærmeste ukene.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Ta vare på ryggen din

Nå er det ikke spesielt lenge igjen, og venter du tvillinger, er du kanskje snart i mål. Men selv om du nærmer deg oppløpssiden, har du sannsynligvis noen tunge uker i vente – både fysisk og mentalt. Kroppen kan oppleves som en koloss, og du kan ta til tårene for hver minste lille ting. Det er imidlertid ikke så rart, for tretti uker med en krevende leieboer kan være en påkjenning. Det er vanlig å føle seg trøtt og få mer kynnere er vanlig. Det kan hjelpe hvis du i løpet av dagen tar små pauser så snart du har mulighet, og hviler med beina høyt. Slike småting kan gjøre at du føler deg bedre. Prøv å lytte til kroppen og fremfor alt være snill mot den – det er fremdeles cirka 10 uker igjen, og dem skal babyen bruke på å vokse seg stor! Bekkensmerter, som kommer av at hormonene myker opp leddene – særlig i bekkenet – er vanlig nå. Hensikten med denne oppmykningen er at fødselskanalen skal kunne utvide seg under fødselen, slik at det blir enklere for barnet å komme ut. Men det gjør det selvsagt ikke mindre vondt. Be jordmoren eller legen om hjelp, for eksempel med bekkenbelte eller med tips til hvordan du i hverdagen kan avlaste bekken og ledd mest mulig.

PARTNER

Sett ord på tankene

Hva påvirker egentlig barnet i magen? De fleste blivende foreldre lurer på og bekymrer seg for hvordan babyen har det. Du kan jo heller ikke alltid påvirke hvordan partneren din lever eller føler seg, og det kan vekke vanskelige følelser. Å ikke ha kontroll over noe man opplever som så ekstremt viktig, kan være en stor belastning. Hvis du har det slik, bør du prøve å fortelle partneren din eller vennene dine hva du føler og tenker. Å sette ord på det man går og grubler på, gjør ofte at man slapper mer av. Husk også at det går an å be legen eller jordmoren om støtte og råd. Det gjelder for alle blivende foreldre, ikke bare for gravide.

week30

Uke 31

BARNET DITT

Søte drømmer

Ved å bruke ultralyd til å overvåke barn i magen i lengre perioder har man funnet ut at de drømmer mens de sover. Det er i alle fall sånn man tolker det, for barnets øyne beveger seg på samme måte som øynene til sovende voksne når de befinner seg i REM-fasen av søvnen. Tenk om vi hadde visst hva de drømmer om … De fleste barn har ennå ikke snudd seg med hodet nedover, men det finnes de som er ute i god tid med å planlegge ferden ut. Da passer de på å legge seg med hodet (eller den lille rumpa) ned i bekkeninngangen, akkurat der fødselskanalen starter.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kroppen forbereder seg

Er svangerskapet normalt og du føler deg frisk, følger du sikkert et såkalt basisprogram hos jordmoren eller legen. I så fall pleier det å være en ny kontroll omtrent nå. Det kan hende det er litt tyngre å puste, og det skyldes at livmoren tar stadig mer plass. Men lungene hjelper til så godt de kan, og har økt kapasiteten sin for at du og barnet i magen skal få nok oksygen. Likevel er det ikke uvanlig å føle at den faste spaserturen tar uendelig lang tid og består av mye pesing. En annen konsekvens av den store livmoren er at den stjeler litt av plassen til magesekken. Det kan igjen føre til at du får plass til mindre mat om gangen og bør spise litt oftere. Kanskje merker du også at sammentrekningene øker nå som magen blir større? Det er kroppen som sakte, men sikkert forbereder seg på å føde. Sannsynligvis vil du merke at belastningen på rygg og ledd blir større for hver uke. Det er nå du med god samvittighet kan overlate tunge handleposer til noen som ikke har et barn i magen. Hvis du ikke har noen som kan hjelpe deg, bør du prøve å fordele vekten på begge hendene, slik at du ikke belaster kroppen skjevt.

PARTNER

Soveposisjoner for gravide

Partneren din har nok sitt svare strev med å finne gode sovestillinger for tiden. Den stadig større magen er i veien, og man blir svimmel av (og bør helst unngå) å ligge på ryggen, siden den tunge livmoren kan presse mot den store venen som heter vena cava. Selv om det høres ut som noe man drev med i middelalderen, så er det å sove halvveis sittende faktisk et godt alternativ. Å ligge på siden går også an. Aktuelle lifehacks er å ha en oppblåsbar badering hun kan hvile magen på en stund, eller å legge store, faste puter under det ene beinet når hun ligger på siden. Vil du overraske henne med en presang, kan du blåse i høyhælte sko og heller satse på en såkalt gravidpute. Den er utformet for å gi støtte til nakke, mage og rygg og kan være redningen etter uendelig mange søvnløse netter. En ekstra bonus er at den etter fødselen passer perfekt for en øm kropp som nettopp har født – og at den kan brukes som ammepute.

week31

Uke 32

BARNET DITT

Sterke spark

Nå kan det dukke opp kraftige spark. Babyen har uventet mye krefter og kan gi sin ømme mor en real omgang. Et velrettet spark mot urinblæren kan faktisk føre til at mor tisser litt på seg – tenk på det som en liten påminnelse om å gjøre knipeøvelsene. Barnet veier nå omtrent 1,8 kilo. Men det trenger å bli enda større, og i løpet av de åtte ukene som gjenstår, skal det legge på seg cirka to kilo til. Det varierer imidlertid hvor mye barn veier ved fødselen, siden det avhenger av flere ting, blant annet genetiske faktorer og hvilken uke barnet fødes i. Venter du en guttebaby, er det nå testiklene begynner vandringen ned til pungen. Hvis pungen ser veldig stor ut når barnet kommer ut, er det ingen grunn til bekymring. Hevelsen skyldes væskeansamling og vil forsvinne etter en ukes tid.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Fødselsattest

Det er helt umulig å vite hvordan fødselen vil bli. Men det er ingenting i veien for å forberede det du faktisk kan kontrollere. I en fødselsplan kan du skrive ned ting som er viktige for deg, uansett om du skal føde vaginalt eller med keisersnitt. Og siden du aldri kan vite hvor travelt babyen har det med å komme ut, er det lurt å skrive planen snart. En fødselsplan bør selvsagt inneholde navnet og personnummeret til deg som skal føde. Men utover det er det bare å liste opp det du synes at personalet på sykehuset bør vite: om det er noe du absolutt ikke vil, om det er noe du er redd eller bekymret for, og hvordan eventuelle tidligere fødsler har vært. Hvis planen er å føde vaginalt – noe som gjelder de fleste – kan det være lurt å tenke over hvordan du forholder deg til smertelindring og fødestillinger. Du trenger imidlertid ikke bestemme alt dette på forhånd, så bare skriv ned det du tenker. Et godt tips er å ikke skrive en hel roman, men i stedet sette opp en punktliste som personalet på fødeavdelingen kan se raskt gjennom – i tilfelle babyen har hastverk. Partneren din, eller den som skal være med deg under fødselen, bør også vite hva som står der. Er du usikker på hvor du skal begynne, finner du en sjekkliste i Libero-appen. Og som sagt er det ingenting som er hogd i stein. Ingen, absolutt ingen, kommer til å synes det er rart om du ombestemmer deg. En fødsel kan ikke planlegges i detalj, og du vet ikke på forhånd hvordan du kommer til å reagere. Er det noe personalet på fødeavdelingen er vant til, så er det endringer i planene.

PARTNER

Hjernegrøt

Du har kanskje lagt merke til at partneren din er litt fraværende iblant? Mange gravide opplever – nå som de begynner å nærme seg målstreken – at det er vanskelig å konsentrere seg om ting og ta beslutninger, og at de glemmer mye. Det kan henge sammen med de søvnløse nettene, men at tankene vandrer, kan også skyldes at både kropp og hode fokuserer på barnet i magen. Fødselen som nærmer seg, tankene om hvordan tilværelsen som forelder vil bli – alt dette kan gjøre at det blir vanskelig å konsentrere seg om noe annet. Gravidhjerne er det noen som kaller det. At man liksom blir innadvendt, glemmer resten av verden og melder seg litt ut. Du merker det kanskje selv også? Selv om det ikke er du som har barnet i magen, er nok også du veldig fokusert på det lille nurket som skal komme. Ting som før har vært viktige for deg, kan føles litt trivielle. Og det er ikke så rart – det inngår nemlig i forberedelsene til å bli forelder. Du kan forberede deg på ulike måter. Noen måter er konkrete, for eksempel å skru sammen et stellebord, diskutere barneforsikring eller prøvekjøre barnevogner (vi har en god sjekkliste i Libero-appen over alt dere bør snakke om). Men inni deg bobler det kanskje av tanker: Hvordan kommer det til å bli? På hvilken måte kommer et nytt lite liv til å påvirke familiekonstellasjonen vår? Hvor mye tid tar egentlig et barn? Og den egentiden vi hører andre foreldre snakke om – vil vi måtte gi avkall på egne interesser? Snakk om dette og om hvordan du føler deg, med partneren din og vennene dine. Det finnes ingen fasit, men det er ofte godt å få sette ord på tankene sine. Husk at det du lurer på, er noe alle blivende foreldre går gjennom.

week32

Uke 33

BARNET DITT

Huden glattes ut

La oss snakke om vekt! To kilo har det lille nurket – som for bare noen måneder siden var på størrelse med et bjørnebær – kommet opp i. Og mer skal det bli. 250 gram underhudsfett per uke skal det legge på seg, og i tillegg kommer musklene til å utvikle seg. Lanugohåret, de litt grove hårstråene som dekket kroppen, begynner å forsvinne. Huden blir glattere og er ikke like rynkete som før. Evnen til å regulere kroppstemperaturen har også modnet, skjønt den trenger en ytterligere finpuss når babyen er ute. Alle organer, bortsett fra lunger og pustesenteret, er ferdig utviklet.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Magen synker

Kanskje har magen sunket, eller kanskje er det for tidlig for deg ennå. Mange opplever det som en befrielse når det skjer, siden lungene da får litt bedre plass til å puste. Noen påstår til og med at det føles som om de har fått tilbake midjen … Men magen synker som sagt ikke hos alle. Det kan like gjerne skje like før eller under fødselen. Det er ikke uvanlig å synes det er litt ubehagelig når hodet berører musklene i bekkenbunnen – en stikkende følelse, litt som om den dovner bort. Prøv å ligge på siden. Da reduserer du trykket på bekken, nerver og blodårer, og det kan gjøre at det føles bedre. I denne delen av svangerskapet er det ikke alltid så lett å finne klær du føler deg vel i. Kanskje føler du deg stor, oppblåst og lite lysten på å lete etter mammaklær som du uansett bare kan ha i noen uker før de blir for små eller kjennes ubehagelige. Et godt tips er å blåse i mammaklær og i stedet tenke etter hva du har lyst til å ha på deg. En stor T-skjorte, et par behagelige tights, oppkneppede skjorter eller en romslig kjole kan ofte fungere bra. Å fremheve magen i stedet for å skjule den kan også være stilig. Prøv for eksempel en ettersittende stretchkjole eller et smalt skjørt med elastisk liv. Hvis du ikke trives i ettersittende klær, kan du markere magen med et belte eller en strikk som går like over magen.

PARTNER

Uvelkomne kommentarer

Gravide mager kan se veldig forskjellige ut når det gjelder både størrelse og form. Mange gravide må dessverre tåle teite kommentarer om magen sin: at den er for stor, at den er for liten, at de nok venter tvillinger, eller at de burde slutte å spise kaker og tenke på figuren. Kommentarer om magen kan være utrolig sårende og fremkalle negative tanker om mat, og de kan også bidra til å skape unødig bekymring. Hvis man for eksempel får høre at magen er «såååå liten», kan man begynne å bekymre seg for at barnet ikke vokser og utvikler seg slik det skal. Det er de færreste som finner på å kommentere andres kropper på den måten hvis det ikke er en graviditet med i bildet. Men så snart noen venter barn, virker det som om man kan si hva man vil om den gravide kroppen. Men det kan man naturligvis ikke, og her kan du som partner bidra ved å si fra hvis du hører noen kommentere størrelsen på en gravid kvinne. Og nei! Formen på magen forteller oss ikke hvilket kjønn babyen har. Det er ingenting annet enn en seiglivet myte.

week33

Uke 34

BARNET DITT

Skiller mellom lys og mørk

Nå er barnets matchvekt omtrent 2,3 kg. Det måler hele 46 cm og har føtter som er rundt 6–7 cm lange. Men fremdeles er det plass til omtrent en liter fostervann i fostersekken der barnet ligger og lytter til mors rumlende mage og trygge hjerteslag. Etter fødselen vil babyen derfor ligge så tett inntil deg som mulig, siden lydene fra kroppen får den til å føle seg trygg. Sugerefleksen er også tydelig nå. Vi har sett at enkelte barn suger på tommelen, og vi kan ane at sugerefleksen også får barnet til å føle trygghet etter at det har kommet ut. Da kan babyen vise at den er sulten og vil ha mat, ved å bevege hånden opp mot munnen og suge på den. Øynene har utviklet seg, og pupillene kan både utvide seg og trekke seg sammen. Det finnes forskere som mener at barnet allerede nå kan fokusere blikket. Noe vi vet sikkert, er at barnet skiller mellom lys og mørke, og dermed vet forskjell på dag og natt.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Strekkmerker

Nå har magen sannsynligvis blitt så stor at navlen vender utover i stedet for innover, som en liten knapp. Den kommer til å gå tilbake etter fødselen når det igjen er plass. Du har kanskje også sett en mørk stripe fra øvre del av magen og nedover? Denne mørke linjen, linea nigra, er ofte tydeligere jo mørkere hud du har, men den kommer til å blekne etter fødselen og i de fleste tilfeller forsvinne helt. Det er også vanlig å få strekkmerker på huden, hovedsakelig på bryst, mage og rumpe. Hvor mye du får, avhenger av arvelige faktorer. Og selv om strekkmerkene hos de fleste ikke forsvinner helt, blekner de etter fødselen. Du får kjøpt ulike oljer og salver som skal motvirke strekkmerker, men det er ikke dokumentert at de fungerer – prøv heller å tenke på dem som et bevis på hva kroppen din har prestert! Men det kan jo likevel føles deilig å smøre og massere magen, for både deg og barnet. Tilhører du tvillingklubben, kan det godt hende du føder snart. At tvillinger vanligvis blir født tidligere, skyldes at to barn belaster livmortappen mer. I gjennomsnitt pleier tvillinger å ville komme ut to til tre uker før barn som er alene i magen, men det er slett ikke uvanlig at de kommer enda tidligere. Ved en vaginal fødsel kan de komme rett etter hverandre – som om de har ligget i kø – men vanligvis pleier kroppen å være smart nok til å legge inn et lite opphold, slik at det blir en liten pause mellom det første og det andre barnet.

PARTNER

Stöd vid förlossningen

Det eneste man med sikkerhet kan si om fødsler, er at det sjelden går an å planlegge dem. Dere har riktignok fått en termindato, men bare 5 % av barna holder seg til den. Det finnes heller ingen fasit for hvordan du støtter moren under fødselen, for alle fødsler er ulike. Det du bør være klar over, er at fødselen sannsynligvis ikke blir slik dere har forestilt dere – mye kan forandre seg underveis, og det er umulig å vite hvordan dere kommer til å reagere der og da. Det er imidlertid er par ting du som partner – i ditt livs viktigste birolle – kan hjelpe til med. Først og fremst bør du vite hva som står i en eventuell fødselsplan. Og hvis du i tillegg har lest deg opp på smertelindring og fødestillinger, vil det være lettere å forstå hva jordmoren snakker om. Du kan da få rollen som reiseleder og fortelle hva som skjer, og hvor i prosessen dere befinner dere – hvis det kan virke beroligende. Som partner blir man ofte også lystgass-ansvarlig. Da er din oppgave å fortelle moren når og hvordan hun skal puste. Men slapp helt av: Ingen forventer at du skal være fullt utlært på forhånd. Jordmoren kommer til å vise deg hva du skal gjøre. Det anbefales på det sterkeste at partner leser seg opp, eller deltar på fødselskurs slik at han/hun er forberedt til denne dagen. Spesielt i henholdt til hvordan partner kan hjelpe til, avlaste og støtte den gravide under fødsel. Du kan dessuten hjelpe til med å tørke morens svette panne og minne henne på å få i seg væske hvis fødselen trekker ut i tid. (Ikke glem at du også trenger væske og energi!) Husk at du er den som kjenner partneren din aller best og vet hva dere har snakket om før fødselen. Derfor er det din jobb å føre ordet for henne hvis hun ikke orker. Det viktigste av alt er at du kommer til å være en hånd å holde i og gi henne den følelsesmessige støtten hun trenger for å føle selvtillit. Bli ikke overrasket om hun ombestemmer seg i forhold til det dere har snakket om på forhånd, eller det som står i fødselsplanen. Det avhenger helt og holdent av hvordan hun opplever situasjonen. Det er det hun sier under fødselen, som gjelder.

week34

Uke 35

BARNET DITT

Løst ennå?

Det lille barnets hud er fortsatt dekket av et tykt lag fosterfett, vernix, som beskytter den mot fostervannet. Når babyen kommer ut, er det stor sjanse for at mye av fosterfettet sitter igjen på kroppen, slik at den ser litt klissete ut. Navlestrengen er nesten en halv meter lang og minner litt om en gammeldags telefonledning: spiralformet, elastisk og sterk. Barnet veier omtrent 2,4 kg og vil legge på seg 25–30 gram per dag fremover. Nå i siste del av svangerskapet pleier de fleste barn å legge seg med hodet ned i bekkenet. Det kan være en av grunnene til at barnet beveger seg på en annen måte enn før: Det har rett og slett mindre albuerom. Men selv om bevegelsene virker litt annerledes, kjenner du dem like ofte som før. Mange opplever at barnet har mer faste sove- og våkenperioder – gjerne med full fres om kvelden – en døgnrytme babyen sannsynligvis vil ta med seg ut av magen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Kommentarer fra miljøet

Er ikke magen i minste laget? Sikker på at du ikke venter tvillinger? Hvor mye har du egentlig lagt på deg? Nå KAN du vel ikke bli større? Eller blir du overrumplet av folk som tar på magen din uten å spørre om lov? Omgivelsenes reaksjoner på graviditeten kan gjøre deg både sprø og lei deg – og det med god grunn. For når ble det egentlig greit å kommentere eller ta på en annen persons kropp på den måten? Du er ikke offentlig eiendom bare fordi du tilfeldigvis er gravid, og det må omgivelsene godta. Ved å rygge demonstrativt unna når et par fremmede hender nærmer seg magen, eller kvikt svare «takk, det samme» når noen kommenterer hvor utrolig stor du har blitt, kan du på en god måte få i gang en samtale om når det egentlig er greit å kommentere andres kropper. Vi vet at det kan være vanskelig å ta den praten, spesielt hvis de sårende kommentarene kommer fra noen som står deg nær, men hvis du sier fra, kan det hende du slipper å få høre mer av det samme. Forklar gjerne at du blir lei deg eller bekymret av kommentarene deres, for det var sannsynligvis ikke meningen å såre deg, og hvis du sier fra, får de seg en tankevekker og kan unngå å gjøre samme tabbe flere ganger.

PARTNER

Opp og ned?

Nå begynner det å bli trangt for babyen og tungt for mor. Babyen presser på innenfra, noe som kan være en stor påkjenning. Å være høygravid er ingen dans på roser. Babyen har forberedt seg lenge på fødselen og begynner så smått å bli klar. Sannsynligvis har den allerede lagt seg til rette med hodet nedover. Noen få babyer velger andre posisjoner, på tvers (tverrleie) eller med rumpa først (seteleie). Hvis det er tilfellet, vil du få tilbud om et vendingsforsøk, siden barnets hode helst bør komme ut først. Et vendingsforsøk innebærer at en fødselslege prøver å få barnet til å skifte stilling ved å trykke på magen på en bestemt måte. Det kan se skummelt ut, men legene har full kontroll og vet hva de gjør. Moren kan imidlertid bli litt øm i magemusklene etterpå. Vendingsforsøk gjør man tidligst i uke 36, og det er – som du vil forstå når du ser det – ikke noe man bør prøve selv. Du bør være klar over at ikke alle vendingsforsøk lykkes, men at babyen på eget initiativ kan snu seg senere. Hvis barnet ikke rikker seg og blir værende i seteleie, kan det bli aktuelt med keisersnitt. Hos mange barn, men ikke alle, fester hodet seg mot slutten av svangerskapet. Det innebærer at hodet synker dypt ned i bekkenet. Når hodet har festet seg, kan ikke barnet snu seg igjen, men må bli der det er. På kontrollene vil jordmoren eller legen kjenne etter om hodet har festet seg, eller om man kan bevege det. Mange tror at når hodet har festet seg nede i bekkenet, er fødselen rett rundt hjørnet, men det er ingen sammenheng mellom at hodet fester seg, og at fødselen starter. Hos førstegangsfødende pleier barnet å være litt tidligere ute med å legge seg til rette enn hos flergangsfødende. Hvorfor det er slik, vet vi ikke. I tillegg finnes det en del babyer som overhodet ikke har noen interesse av å gli ned i bekkenet, og da sier vi at hodet er bevegelig.

week35

Uke 36

BARNET DITT

Sluttspurten gjenstår

Nå har barnet blitt omtrent 47,5 cm og veier mellom 2,5 og 2,7 kg – det kan variere litt. Hele ansiktet har blitt rundere og ser mer og mer ut som det kommer til å gjøre når du får se det på ordentlig for første gang. Et ferdig individ gjør seg klar til å komme ut, og bare innspurten – den siste måneden – gjenstår. Det går bra om barnet fødes nå, for kroppen fungerer som den skal, men ifølge planen skal barnet legge på seg cirka en kilo til før det skjer!

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Blandede følelser

Å være gravid kan være tøft både fysisk og mentalt – i hvert fall mot slutten. Du får kanskje høre at du bør «nyte gravidboblen» eller «gripe dagen», og selv om noen klarer det, er det nok vanligere å føle både stress og bekymring. Både mens man er gravid, og etter at babyen er kommet. Å få høre hvor herlig det er, og ikke føle det selv, kan være utrolig vondt. Mange blir bekymret for at de har «feil» følelser, lurer på hvorfor de ikke føler sterk tilknytning til barnet i magen, eller tviler kanskje på at de vil bli gode foreldre. Alle disse følelsene er vanlige og skyldes mange ulike ting. Kanskje var ikke graviditeten planlagt, eller kanskje var den superplanlagt og kom først etter lang tid og mange tårer – og hvis du da ikke føler deg overlykkelig, kan det fort føles feil. Eller så overskygges gravidboblen av fødselsangst, bekymringer for barnet i magen eller kanskje dårlige minner fra egen barndom. Det kan være tusenvis av ulike grunner. Det er veldig viktig å snakke om disse følelsene, for hvis du tør å ta det opp, vil folk forstå at langt fra alle gravide er så utrolig lykkelige. For de aller, aller fleste utvikler følelsene overfor barnet seg over tid, og det varierer hvor lang tid det tar. Noen føler en umiddelbar kjærlighet til barnet under svangerskapet eller rett etter fødselen, men for mange tar det faktisk lenger tid. Det kan ta uker eller kanskje måneder før de sterke følelsene dukker opp, men du kan stole på at kjærligheten ikke vil forsvinne, men fortsette å vokse. Og sannsynligvis gir du allerede nå, kanskje uten å være klar over det, uttrykk for at du har omsorg for barnet. En hånd på magen når det sparker, små sanger du synger, eller at du faktisk har lagt om store deler av livsstilen din for barnets skyld. Vær snill mot deg selv, for du kommer til å bli en god mor.

PARTNER

Snart foreldre!

Lengter du veldig etter at babyen skal komme ut? Å få se og holde det lille barnet ditt på ordentlig? Når du tenker mye på barnet som snart skal fødes, er det ikke til å unngå at du også tenker mye på det store ansvaret som følger med. Tenk at du i lang tid fremover vil være en av de viktigste personene i barnets liv! Mange som venter barn, begynner å tenke på sine egne foreldre og sin egen barndom og oppvekst. Hvordan du ser på den fremtidige foreldrerollen, påvirkes selvfølgelig av hvordan din egen barndom har vært, og det er et viktig steg i retning av å utvikle følelsesmessige bånd til barnet. Noen ting ser du kanskje tilbake på med glede og vil gi videre til ditt eget barn. Samtidig finnes det kanskje ting du absolutt ikke vil føre videre. Uansett hvordan du opplevde barndommen, er dette en god anledning til å tenke over hva som er viktig for deg. Selvfølgelig vil ikke du bli nøyaktig lik foreldrene dine. Du og partneren din er jo to helt andre personer! Men benytt anledningen til å snakke om hvordan dere best kan fylle foreldrerollen, og hvilken støtte dere må gi hverandre.

week36

Uke 37

BARNET DITT

Klar til å komme

Ferdig? Tja … Barnet er som oftest såpass klart for livet at det klarer seg uten neonatalomsorg hvis det skulle bli født nå. Men de fleste foreldre må vente enda noen uker før de får se den lille. Barnet har nemlig fortsatt litt å gjøre inne i magen: Legge på seg 200–250 gram i uken for å ha enda litt mer å gå på når det har kommet til verden. Legge lungene i hardtrening ved å trekke inn og presse ut fostervann. Samle opp viktig næring, slik at det takler den krevende fødselen. Jobbe litt mer med koordinasjonen – å kunne gripe ting med fingrene er ganske nytt.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Ventetiden er snart over

Er stellebordet klart og fødebagen pakket? Det kan være greit å ordne det nå, og du finner en liten sjekkliste i appen. Du rekker sannsynligvis nok en kontroll hos jordmoren eller legen før tiden er inne. Hvis det er noe ved fødselen du er bekymret for, bør du benytte anledningen til å snakke om det. Selv om du har skrevet en fødselsplan, er det vanlig at man også noterer ønsker – eller bekymringer – i journalen din. Den blir med til fødeavdelingen, slik at personalet der kan lese den. Nå kjenner du kanskje stadig kraftigere sammentrekninger i livmoren. De er ikke farlige, så du kan se på dem som påminnelser om at du snart får møte det lille barnet ditt for første gang. Omtrent nå slutter de fleste å jobbe og begynner foreldrepermisjonen – det kan være deilig å få litt tid til å hvile ut før den store omveltningen du har i vente. Og få litt tid til forberedelser. Er dere to foreldre, bør dere dele på ansvaret for forberedelsene – både for at du skal få hvile, og for at partneren skal få oversikt over situasjonen. Har du tenkt å amme barnet? Vær forberedt på at det kan være tøft. Barnet har en sterk sugerefleks, og før melkeproduksjonen har kommet ordentlig i gang og teknikken sitter, gjør det ofte mer vondt enn mange tror. Men det er ingen grunn til panikk! Ammestarten kan oppleves som krevende for mange kvinner, det er en læringsprosess for både mor og barn. Sugemønsteret til barnet forandrer seg mye fra dag til dag den første uken samtidig som melkeproduksjonen tar noen dager før den kommer i gang og innstiller seg på riktig mengde. Lurt å ha lest litt om amming før fødselen for å være bedre forberedt. Det er også lurt at partner har lest seg opp, slik at hen kan støtte og hjelpe på best mulig måte. Det vonde forsvinner når melkeproduksjonen er i gang, brystvortene har vent seg til ammingen, og babyen og du har fått dreisen på det. Prøv å trøste deg med det (selv om du kanskje kaldsvetter litt de første par måltidene), for når ting fungerer, vil det bli koselige stunder for dere begge. Vær heller ikke redd for å ty til hjelpemidler. Det finnes for eksempel både ammeskjold, lindrende kremer og kjølende ammekompresser. Be også personalet på fødeavdelingen om hjelp til å komme i gang med ammingen. De kan for eksempel vise deg hvordan du kan presse ut litt melk selv, slik at melken kommer når babyen skal die for første gang.  

PARTNER

Vanlige bekymringer

Fødselen nærmer seg, men vil jeg fungere i foreldrerollen? Dette er det mange som spør seg – men du kommer til å klare det! Å være litt bekymret og spent før fødselen betyr bare at du begynner å forberede deg på det som venter. Det er uvanlig å ikke være forventningsfull, kanskje nærmest skrekkslagen, før man skal møte sitt eget barn for første gang. Usikkerhet hos nybakte foreldre er ikke negativt – tvert imot! Det gjør deg bare ekstra oppmerksom på barnets signaler, og det er nettopp en slik forelder ditt nyfødte barn vil trenge.

week37

Uke 38

BARNET DITT

Fullverdig og klar

De fleste barn veier nå over tre kilo. Barnet er fullbårent, og ganske mange blir født allerede nå. Hvis dette er ditt første barn, er det imidlertid sannsynlig at barnet holder seg i magen frem til termin, og ofte enda litt lenger. Det kommer ganske enkelt ut når det bestemmer seg for at tiden er inne. Du kan ikke gjøre så mye mer enn å vente på at barnet er klart. Som oftest har i alle fall magen sunket litt, slik at det blir enklere for den som bærer barnet, å spise og puste. En fødsel er en påkjenning også for barnet, så det har forberedt seg godt, for eksempel ved å samle opp ekstra næring. Underhudsfettet fungerer også som en liten energireserve den første tiden utenfor magen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Bruk tid til å hvile

Nå har du sannsynligvis noen tøffe uker med venting og fysiske plager foran deg. Det kan være vanskelig å finne behagelige stillinger å sitte og ligge i, siden magen er både stor og i veien. Kanskje sliter du med søvnen – sover urolig og våkner ofte? Det er kroppen som forbereder seg på at barnet skal komme, noe som trolig også medfører en litt annerledes døgnrytme. Selv om du ikke klarer å sovne midt på dagen, bør du prøve å hvile så ofte du kan. Legg deg en stund på sengen, og glem alt du føler du må gjøre. Akkurat nå er din viktigste oppgave å ta vare på deg selv. Babyen gir blaffen i hybelkaniner og fett hår. Er du blant de heldige som har energi til overs nå mot slutten, er det bedre at du bruker den til en spasertur eller noe annet du har godt av! Kanskje venter du på det første tegnet på at fødselen er i gang? Det finnes flere ulike tegn på at den nærmer seg, men egentlig bare ett tegn på at den virkelig er i gang: regelmessige rier. Når du har hatt rier i noen timer, og det er 3–5 minutter mellom dem, er det på tide å ringe fødeavdelingen. Bruk timeren for sammentrekninger som du finner i appen, så slipper du å holde tellingen selv. Når du snakker med fødeavdelingen, kommer de nemlig til å spørre hvor ofte riene kommer.

PARTNER

Sakte ventetid

Føles ventetiden veldig lang? Snegler dagene seg av gårde? Ett godt tips – bortsett fra å holde deg frisk og rask, slik at du ikke risikerer å smitte partneren og gå glipp av fødselen – er å finne noe du kan pusle med før babyen kommer. Hvis ikke fødebagen allerede er pakket, kan det være greit å ordne nå (du finner en sjekkliste i Libero-appen). Det er nemlig det siste dere har lyst til å styre med når riene er i gang for alvor. Er du så godt forberedt at bagen allerede har stått i et hjørne og samlet støv i ukevis? Ta en titt for å sjekke hva som egentlig havnet oppi den. Kanskje har du fått en litt bedre fornemmelse av babyens størrelse og skjønner at den kjempesøte bodyen i størrelse 48 vil bli for liten. Å ta med partneren din på en eller annen form for aktivitet, slik at begge to får litt avkobling og ikke føler at dere bruker hele dagen på å vente, kan også være en god idé. Vi snakker ikke om fjellklatring eller travle kjøpesentre, men for eksempel om å rusle sakte rundt på et museum eller nyte naturen i ro og mak – ting som innebærer passe mye aktivitet og varer passe lenge, og som gjør at hun ikke føler seg fastlenket til hjemmet mens klokken tikker sakte. Et annet tips er å gjøre klar mat du kan putte i fryseren. Det er utrolig deilig å slippe å bruke tid og krefter på matlaging når du i stedet kan bruke tiden til å se på det nyfødte barnet. En aktivitet de fleste foreldre kan holde på med i timevis hvis de får muligheten. Ja, og så tar det jo selvsagt tid å mate, skifte bleier, trøste, kose, bære, mate, skifte bleier, og så videre. Før du har opplevd det selv, kan det være vanskelig å forstå hvor tidkrevende det er å ha et lite barn. Hadde dere tenkt å kjøpe ny barnevogn og ikke fått med dere at de har lang leveringstid? Ta det med ro, dere er ikke de eneste som har gjort den tabben, og det er ofte mange fine brukte vogner til salgs. Dessuten vil kanskje det bitte lille barnet sette mer pris på å bli båret i bæresele nær kroppen enn på å ligge alene i en barnevogn den første tiden. Et godt barnesete til bilen bør dere imidlertid prioritere, spesielt hvis dere har tenkt å kjøre hjem fra sykehuset. Kommer panikken krypende for at dere ikke har kjøpt nok ting til babyen, kan du slappe helt av. Små nurk trenger ofte færre ting enn man tror! Glem heller ikke å spørre venner og kjente: Mange som har fått barn, er ofte glade for å få låne ut eller gi bort ting deres små rakkere har vokst fra.

week38

Uke 39

BARNET DITT

Starter med mors antistoffer

Babyen er nå helt klar! Via morkaken har den fått næring og antistoffer til å klare seg den første tiden utenfor livmoren. En nyfødt baby har – i motsetning til det man ofte får høre – ikke dårlig immunforsvar. Den kan faktisk utvikle immunforsvar mot de fleste typer infeksjoner. Den lille kroppen har imidlertid ikke vært utsatt for noen infeksjoner før, og det trengs for at immunforsvaret skal kunne utvikle seg. Det er derfor babyer starter livet med morens antistoffer, for så å utvikle immunforsvaret sitt etter hvert som de gjennomgår ulike infeksjoner. Samtidig er det bra om babyen blir litt større før den blir utsatt for forkjølelse og andre sykdommer. La den få tid til å bli kjent med foreldrene sine før dere tar den med på bytur eller går på kafé. Å få være alene i babyboblen og la alt synke inn er altså smart for å forebygge smitte også. Senere kan slekt og venner som har lyst til å ønske den lille velkommen til verden, selvsagt komme på besøk hvis de er friske og raske. Det er heller ingen regel som sier at alle må få holde babyen når den er helt ny. Hvis det ikke føles riktig for deg som forelder, kan andre være tilfredse med å se på og undre seg over det lille livet fra en liten avstand.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hvordan starter fødselen?

Er det planlagt keisersnitt, vet du dato og kanskje klokkeslett for når du får møte babyen din, noe som kan føles uvirkelig etter å ha hatt den i magen i mange måneder. Men hvis du – i likhet med de fleste andre – skal føde vaginalt, hvordan kan du vite at tiden er inne? Hvis det i tillegg er ditt første barn, har du jo ingenting å sammenligne med. Det er mange som tenker at fødselen starter når vannet går. Men faktum er at det bare er 10–15 % av alle fødsler som starter på den måten. Det er med andre ord vanligere at vannet går under fødselen. Dessuten bør du ikke forvente at vannet fosser ut som i Hollywood. Det kan riktignok foregå akkurat som på film (bortsett fra at barnet sjelden kommer i ekspressfart rett etter vannet). Men det er vanligere at det renner sakte, eller at en mindre mengde væske pipler ut. Du bør imidlertid alltid kontakte fødeavdelingen hvis du vet, eller mistenker, at vannet har gått. De kan nemlig fortelle deg hva du bør gjøre. Å sitte og vente på at vannet skal gå, er altså ingen god idé. Det du heller bør følge med på, er riene. Er de regelmessige – tre til fire rier i løpet av ti minutter – og varer i et minutts tid, er det på tide å ringe fødeavdelingen. Er du usikker, er det bedre at du ringer en ekstra gang – det er ingen på fødeavdelingen som kommer til å synes at du ringer for ofte. Er du bekymret eller ikke vet hvordan du skal tolke kroppens signaler, er det bedre å kontakte dem en gang for mye enn en gang for lite. I tillegg er det selvsagt kjempeviktig at du tar kontakt hvis noe føles annerledes, for eksempel hvis du kjenner mindre fosterbevegelser eller får blodig utflod.

PARTNER

Babyblues

Nå er det ikke lenge igjen før dere har en liten baby i armene. En ganske abstrakt følelse som er vanskelig å forstå hvis man ikke har opplevd det. Vi håper dere har mulighet til å tilbringe mye tid både med hverandre og med babyen i begynnelsen. Vi vet det høres klisjéaktig ut, men den første tiden med babyen kommer aldri igjen, og dere bør gripe muligheten til å undres over det lille livet dere har skapt. For mange blir denne første tiden utrolig emosjonell. De aller fleste nybakte mødre føler seg litt nedstemte i begynnelsen. Baby blues, som det også kalles, er helt normalt og kan skyldes utmattelse etter fødselen, hormoner som går bananas, og selvsagt den enorme omstillingen det innebærer å få et nytt lite liv å ta seg av. Det betyr imidlertid ikke at hun gråter hele tiden. Som oftest er følelsene som en berg-og-dal-bane: Det ene øyeblikket føler hun seg som verdens lykkeligste, i det neste storgråter hun, for så å føle seg apatisk og generelt maktesløs – før hun igjen er tilbake i lykkerusen. Selv om du ikke har båret frem barnet, kan også du som partner føle deg nedstemt. Og det er ikke så rart, for man påvirker jo hverandre. De fleste kjenner på mye svingende følelser i starten og spesielt dag 2 etter fødselen opplever de fleste babyblues Det varer som regel noen dager og så føles det bedre igjen. Viktig at denne følelsen ikke vedvarer- dersom du opplever det, eller partner synes den gravide er mye lei seg er det viktig å gi beskjed til helsesykepleier/jordmor, eller lege, slik at man kan få hjelp og det ikke utvikler seg til en depresjon. Det trenger man hjelp med å komme ut av. På helsestasjonen er de vanligvis flinke til å fange opp hvordan det står til med de nybakte foreldrene – inkludert deg – men det går også an å kontakte dem selv hvis en av dere trenger hjelp.

week39

Uke 40

BARNET DITT

Denne uken da?

Babyen veier nå omtrent 3,5 kilo, men så langt ut i svangerskapet er det stor variasjon i størrelsen på barna. Det finnes de som er mindre, og de som er større, når de kommer ut. De fleste babyer fødes i uke 40, selv om det bare er cirka 5 prosent som blir født akkurat på termindatoen. Om du passerer terminen uten at det har skjedd noe, er det altså ingen grunn til bekymring. Svangerskapet regnes ikke som overtidig før det har gått to uker etter termin. Hvis barnet blir født vaginalt, kan man se at det har en litt spiss hodeform. Og det er ikke så rart med tanke på at det lille hodet nettopp har presset seg gjennom en smal fødselskanal. Men du trenger ikke være redd, for i løpet av cirka et døgn vil hodet ha fått tilbake den runde formen sin. Mange nyfødte babyer er også påvirket av graviditetshormoner. Det kan føre til at enkelte kroppsdeler er større enn til vanlig. For eksempel kan brystvortene være hovne og kjønnsorganene se uforholdsmessig store ut. Det er helt normalt og går ganske fort over.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Klar for fødsel

Mange føler at hver dag som går, er en dag for lenge å vente på barnet. Men om det føles håpløst å gå over termin, kan det være en trøst å vite at 90 prosent av alle som har passert uke 40, føder barnet sitt innen utgangen av uke 42. Selv om det kan være en påkjenning å våkne hver morgen uten å merke det minste tegn til at babyen har planer om å melde sin ankomst, er det bare å holde ut. Du har kanskje hørt folk si at å føde barn er som å løpe maraton? Hvis du ikke løper så mye selv, sier kanskje ikke den sammenligningen deg så mye, men du kan nok likevel ane at det er en stor påkjenning for kroppen, og at det med stor sannsynlighet varer i ganske mange timer. Det er med andre ord smart å lade litt opp til fødselen. Men hvordan skal du få til det når det eneste du vil, er at babyen skal komme? For eksempel handler det om å hvile og spise masse langsomme karbohydrater. Å trene på å trekke pusten dypt er også lurt, siden det gjør at oksygentilførselen blir bedre, og at du får mer energi. Siden du ikke kan vite når babyen begynner innspurten, bør du ikke vente med å hvile og tenke at du skal gjøre det i morgen. Husk også at kroppen din, uansett hvordan den ser ut, faktisk er skapt for å føde barn – og at den har brukt 40 uker på grundige forberedelser. Det gjør selvsagt veldig vondt å føde barn, og det bør du være innstilt på. Men i motsetning til de fleste andre typer smerte signaliserer ikke fødselssmerter at det er noe galt med kroppen. Det kan være en trøst når det gjør aller mest vondt. Prøv å møte de første riene med full tillit til at kroppen din vil fortelle deg nøyaktig hva du skal gjøre. Og du? Si ja takk til smertelindring hvis du føler at du trenger det. Ikke la det gå prestisje i å føde uten.

PARTNER

Snart kommer en baby til familien

Er det onsdag i dag? Da er sjansen litt større for at babyen kommer. Ifølge statistikken blir nemlig de fleste barn født nettopp på en onsdag. Søndag er derimot den dagen færrest babyer har lyst til å komme til verden på. Hvis barnet fortsatt befinner seg i magen, fortsetter dere å gå på kontroller med jevne mellomrom. Jordmoren eller legen gjør da de vanlige tingene som å måle livmoren, lytte til barnets hjerte og sjekke hvordan det ligger i magen. De aller fleste fødsler starter av seg selv når babyen mener det er på tide. Enkelte må settes i gang, og da finnes det ulike metoder: riestimulerende tabletter, vaginal gel, ballongmetoden eller riestimulerende drypp. Hvilken metode som brukes, avhenger av omstendighetene og av hvor moden livmortappen er. Det er kanskje godt å vite at en igangsatt fødsel ikke nødvendigvis er så veldig annerledes enn en som starter av seg selv, og at jordmoren eller legen begynner å diskutere og planlegge en eventuell igangsettelse når dere har passert uke 40. Selv om barnet fortsatt holder til i magen og ser ut til å trives med det, er det mest sannsynlig at fødselen ikke trenger drahjelp for å komme i gang.

week40

Uke 41

BARNET DITT

Ferdigbakt baby

Babyen har det godt der inne i magen, og produksjonen av fostervannet den er omgitt av, fortsetter frem til fødselen. Underhudsfettet som er dannet de siste ukene, har gjort babyen rundere. Barnet er mykt og bøyelig, slik at det lett skal komme seg gjennom fødselskanalen når tiden er inne. Unntaket er hodet. Bortsett fra fontanellen – den myke delen øverst på hodet – er nemlig hodeskallen hard. Fontanellen skal være myk og vil vokse sammen i løpet av det første året. Mange synes det er litt guffent med en myk del midt oppe på hodet, der man dessuten ofte kan se pulsen slå. Men den myke delen har en viktig funksjon: Den skal gjøre hodet, som er den største kroppsdelen, mer formbart og dermed lettere å føde. Dessuten gir den hodet og hjernen mulighet til å vokse.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Fordeler med å vente

Vi vet at det kan føles frustrerende å bare gå og vente, men det kan faktisk være fordeler ved å være gravid litt lenger. Da rekker nemlig livmortappen å modnes, og hormonet relaxin myker opp bekkenet enda litt mer, slik at fødselen går lettere. Selv om enkelte hevder at bringebærbladte, akupunktur og ananas kan fremskynde fødselen, finnes det ingen bevis for at det virker. Men det skader ikke heller, så du kan gjerne prøve. Du bør imidlertid unngå å følge eventuelle råd om at hardt fysisk arbeid eller klyster vil få i gang fødselen. Ikke hør på dem som påstår det! Et tryggere alternativ er hinneløsning. Hvis jordmoren eller legen ser at livmortappen er moden, går det an å gjøre en hinneløsning, eller «stripping», for å få i gang riene. Det går ut på at en jordmor eller lege foretar en vaginal undersøkelse for å stimulere livmortappen. Når den blir stimulert, frigjøres det et hormon som kan bidra til å sette i gang fødselen. Det er ikke spesielt behagelig og kan til og med gjøre litt vondt. Gjør det for vondt, avbryter man prosedyren. Noen får også en mindre blødning etter en hinneløsning. Dersom du ikke har født og er i uke 41 får du kontroll på sykehuset der du skal føde og man planlegger der sammen med deg når man skal sette i gang fødselen, hvis du ikke starter selv. Her i Norge er anbefalingen, hvis alt ser bra ut, at man blir satt i gang senest i uke 41-6.

PARTNER

Å gå over tid

Dette med å gå over termin kan faktisk være ganske tungt for mange, kanskje særlig for den som har barnet i magen. Selv om de aller fleste vet at det er liten sjanse for at babyen blir født på termindatoen, og at det er vanlig å gå over tiden, opplever mange termindatoen som noe konkret. Og det er ikke så rart. Vi mennesker liker å ha tidsrammer å forholde oss til, men små babyer er ikke så opptatt av begrepet tid. Svangerskapet er ikke overtidig ennå, men det kan likevel føles tungt. Både fysisk og psykisk. Den kroppslige belastningen er ikke til å spøke med, og det kan være utrolig frustrerende å måtte svare på spørsmål om babyen har kommet ennå. Spesielt når det ikke finnes noe man selv kan gjøre for å få barnet til å ville komme ut. I noen tilfeller gjør man en hinneløsning, eller «stripping», for å hjelpe kroppen med å få riene i gang. Det går ut på at en jordmor eller lege foretar en vaginal undersøkelse for å stimulere livmortappen.

w41_1200x480

Uke 42

Nå er dere sannsynligvis en familie - gratulerer! Husk å bruk tiden på å kose dere sammen og bli kjent!

w42_1200x480