Skifte bleie

Hele vitenskapen bak bleier, rengjøring og røde babyrumper

Når man får barn, begynner plutselig veldig mye å handle om bæsj. Hvordan skal den se ut? Og hvor ofte skal det bæsjes? I denne delen går vi gjennom alt som er verdt å vite om bleier og hud.

Hvor mange bleier skal til?

6–9 bleier om dagen

Et barn tisser flere ganger i døgnet (det blir omtrent 5–6 våte tissebleier per dag). Hvor ofte et barn bæsjer, kan imidlertid variere veldig –fra flere ganger om dagen til en gang eller to i uken.

Nyfødte bruker flest bleier

Nyfødte pleier å tisse og bæsje oftere enn litt eldre spedbarn. Ofte ved hvert måltid. Det pleier å bety 5–6 ganger om dagen, iblant opptil 8–9 ganger om dagen. Du bør alltid skifte bleie så snart du merker at barnet har bæsjet.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Tiss og bæsj irriterer huden

Barnets hud er tynnere enn din. Den er faktisk bare halvparten så tykk, noe som gjør den betydelig mer ømfintlig og følsom. Å gå for lenge med en bleie som må skiftes, er ikke bra for barnets hud. Tiss og bæsj irriterer huden.

Blöjbyten 01

Den første bæsjen

Den første bæsjen kalles barnebek eller mekonium og er seig og grønn-svart. Etter premierebæsjen pleier nyfødte å bæsje hver gang de spiser, og da er avføringen som oftest veldig løs. Bæsjen er vanligvis gul og litt kornete, men den kan også være grønnaktig.

Ikke alle bæsjer like ofte

Etter en uke eller to bæsjer de fleste barn litt sjeldnere. Noen barn som ammes, kan plutselig begynne å bæsje én gang i uken. Iblant kan det gå opptil ti–tolv dager mellom hver gang. Som forelder blir man lett bekymret hvis barnet ikke har bæsjet på noen dager. Det behøver du imidlertid ikke være hvis barnet spiser og sover godt, og virker fornøyd. Men hvis du er bekymret, kan du kontakte helsestasjonen.

Bleieutslett og rød stump

Følg med på bleien

Ved å skifte bleie ofte forebygger du rød stump, eksem, kløe og svie. Liberos minste bleier, samt alle Libero Touch bleier har en våtindikator som gjør at du lett kan se når bleien må skiftes. Det er også viktig å finne den bleiestørrelsen som passer til barnet, sitter godt og holder tett der den skal.

Blöjbyten 02

Vann, olje eller såpe?

Den daglige vaskingen av barnet kan du gjøre på stellebordet (eller på et håndkle på gulvet eller sengen) med en vaskeklut. I de aller fleste tilfeller er vann og babyolje det beste. Babyolje er mer skånsomt enn såpe. Den gjør huden myk og god, og dessuten pleier den huden og tilfører fuktighet. Hvis du ikke er hjemme og ikke har tilgang på vann, er det praktisk å bruke våtservietter.

Vann kan virke uttørrende

Vann og såpe kan virke uttørrende. Mange vasker med såpe, siden såpe løser opp smuss og fett. Også vanlig vann fjerner litt av det beskyttede fettlaget fra det ytterste laget i huden (hudbarrieren). Det mange ikke vet, er at man kan bruke babyolje til å vaske små barn med. Men når barnet blir litt større, er det kanskje ikke tilstrekkelig. Når du så bruker såpe, må du huske å bruke en som er beregnet på barn. Tilfør gjerne huden fuktighet med babyolje eller mild lotion etterpå. Hvis du ikke har vann i nærheten, er våtservietter et godt alternativ.

Hvis huden er irritert

Uansett hvor nøye du er med å skifte bleie ofte og rengjøre forsiktig, hender det at barnet får rød og irritert stump. Det kan til og med hende at det danner seg små sår eller blemmer. Små barn tisser ofte, og det er fremfor alt fuktigheten i bleien som forårsaker irritasjonen. Men kontakten med urin og avføring er selvsagt også en medvirkende årsak.

 Blöjbyten 03

Vask rent og la huden få luft

Hvis huden er rød og irritert, er det mer skånsomt å rengjøre med babyolje på en ren og myk vaskeklut enn å bruke såpe og vann. La barnet ligge nakent på et mykt håndkle etter bleieskift, slik at huden får hente seg godt inn igjen. Husk at det er vanskeligere for nyfødte barn enn for voksne å regulere kroppstemperaturen. Sørg derfor for at det er godt og varmt i rommet. Smør eventuelt med en beskyttende krem før du tar på ny bleie.

Tips og triks

Trefingergrepet

Når du skal skifte bleie, kan du begynne med å åpne flikene uten å ta av bleien. Tørk av eventuell bæsj med bleien, og brett deretter den skitne bleien på midten, under barnet. Når du så tørker og vasker barnet i baken, kan det være smart å bruke trefingergrepet: Med tommelen, pekefingeren og langfingeren på den ene hånden holder du begge knærne til barnet. Da får du godt tak, og det blir enklere å holde styr på en livlig liten krabat.

Jente eller gutt?

På jenter vasker man forfra og bakover for å unngå at det kommer bakterier inn i urinrøret. Hvis det har kommet bæsj innenfor kjønnsleppene, vasker du den forsiktig bort. Bruk en myk, tynn vaskeklut som er fuktet med vann, uparfymert såpe eller babyolje som er naturlig gjenfuktende. Hvis du har en gutt, må du ikke trekke forhuden tilbake for å gjøre rent.

 Blöjbyten 34

Riktig størrelse på bleien

At bleier finnes i ulike størrelser, har nok alle fått med seg. Oftest er bleiene inndelt etter produktnavn og vektklasse. Liberos bleier heter for eksempel Newborn, Comfort, UP&GO og Touch, og de finnes i mange ulike kilointervaller. Dessuten overlapper størrelsene hverandre, slik at det skal være mulig å finne en bleie som til enhver tid sitter godt på barnet. Barn kan jo veie like mye selv om de ikke er like gamle, og motsatt.

Alder og vekt avgjør

Først og fremst er det barnets vekt som avgjør hvilken størrelse du bør velge. Men siden et yngre barn tisser ofte og lite og et eldre barn tisser sjelden og mer, og disse to barna kan veie like mye, spiller også alderen inn. En bleie som sitter godt og er tilpasset til barnets kropp og behov, lekker ikke

Ulike aldre, ulike krav

Ett litet barn som ligger på rygg behöver en blöja som bland annat har extra resår i ryggen för att förhindra läckage bakåt som till exempel Libero Newborn och Libero Touch. Medan ett barn som rör sig mycket behöver en blöja som är smal i grenen och flexibel med resår i midjan som till exempel Libero UP&GO och Libero Touch.

La aldri barnet være uten tilsyn!

Det tryggeste stedet å skifte bleie på er egentlig på gulvet, men i lengden blir jo det litt slitsomt for oss foreldre. Derfor er det godt å ha et stellebord som gir den som skifter bleien, en bedre arbeidsstilling. Husk at du aldri må la barnet ligge på stellebordet uten tilsyn. Barns utvikling går raskt, og plutselig gjør den lille luringen nye bevegelser som du ikke var forberedt på. Sørg for å ha alt du trenger, innen rekkevidde –og hvis du må snu deg etter noe, holder du en hånd på barnet. Da tar du ingen unødige sjanser, og barnet føler seg også trygt.

Gode produkter når du skifter bleie

Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse Libero-produktene er anbefalt av Asthma Allergy Nordic:

  • Libero Touch åpen buksebleie
  • Libero Touch åpen bleie
  • Libero Newborn
  • Libero Comfort
  • Libero UP&GO
  • Libero Oil
  • Libero Wash
  • Libero Baby Lotion
  • Libero Baby Shampoo
  • Libero Bubble Bath
  • Libero Zinc Cream